Jazzová cesta Garyho Burtona: Učenie načúvať

Jazzová cesta Garyho Burtona: Učenie načúvať
Peter Baláž

Legendárny vibrafonista Gary Burton sa rozhodol vydať svoju autobiografiu. Kniha s názvom Learning to Listen: The Jazz Journey of Gary Burton nie je len sumarizácia  päťdesiat ročnej hudobnej kariéry. Vlastnými slovami sa s nami delí o svoje hudobné aj nehudobné skúsenosti, inšpirácie a zážitky. Prezrádza nám svoj životný príbeh a otvorene rozpráva o svojej homosexuálnej orientácii. 

„Skúmal som veľa jazzových životopisov a zistil som, že väčšinu napísali profesionálni spisovatelia....Ja som chcel vyrozprávať svoj príbeh mojim vlastným hlasom a s iným prístupom ako u bežných biografii. Veľa z nich je len chronologickým záznamom „nahrali sme takýto album, potom tento, potom som hral v takej kapele, potom v ďalšej“...nakoniec sa pridá zopár osobných záležitostí ako drogy a rodinné tragédie a máme to. Ja som chcel  vyrozprávať viac ako iba príbeh mojej kariéry. Chcel som sa podeliť o zážitky z môjho nehudobníckeho života, o jedinečné veci, ktorým som čelil a učil sa z nich. Zistil som, že ma viac baví písať o dôležitých hudobníkoch ktorí ma inšpirovali, ako o mojich projektoch. A tak som začal so zoznamom významných ľudí, ktorých som stretol počas mojej kariéry. Napísal som, ako som ich spoznal a čo som sa od nich naučil. Veľmi som sa chcel pokúsiť vysvetliť niektoré osobné veci. Chcel som objasniť, ako som  v polovici života zistil svoju homosexuálnu orientáciu, vyšiel s tým na verejnosť a že žijem už druhú polovicu života ako gay.

Tiež som chcel odpovedať na všetky tie otázky, ktoré celé roky dostávam: „Ako vieš, ktoré noty zahrať? Ako vieš, čo zahrajú ostatní hudobníci? Ako sa dá vyvarovať chýb pri hraní?“. Pre všetkých tých čo milujú hudbu, ale stále sú zvedaví, ako sa vlastne „deje“, som chcel demystifikovať jazzovú improvizáciu a pokúsiť sa vysvetliť, čo to vlastne robíme na pódiu“.

 

Gary Burton patrí k najvýznamnejším hráčom na vibrafón v jazzovej histórii. Svoju prvý album nahral v sedemnástich a odvtedy je na scéne vedľa najväčších mien svetového jazzu. Vo svojej diskografii má ako líder vyše šesťdesiat albumov. Z neuveriteľných pätnástich nomináci na Grammy premenil úspešne sedem. Je priekopníkom techniky hry na vibrafón a významný pedagóg. Pôsobil ako profesor a dekan na prestížnej Berklee College of Music v Bostone.

 

Vydavateľstvo: Berklee Press, 2013

Zdroj: garyburton.com

Foto: Jimmy Katz

Peter Baláž

Galéria

Learning to Listen-The Jazz Journey of Gary Burton .jpg

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Nat „King“ Cole
  Nat „King“ Cole je americký jazzový klavírista a spevák s barytónovým hlasom. V...
Gary Burton: Raz príde deň, kedy budem musieť s hraním skončiť
Priekopník fusion jazzu, významná osobnosť hudobného vzdelávania na slávnej Berklee College of...
ECM remastruje historické nahrávky
Vychýrené nemecké vydavateľstvo ECM Records sa podujalo na reedíciu svojich siedmich historických...
Na svete je nová učebnica Ondřeja Štveráčka. Návod na modernú jazzovú improvizáciu je dostupný aj na Slovensku
Fenomenálny český saxofonista a skladateľ Ondřej Štveráček iba pred pár dňami zverejnil svoj nový...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...