Jazzová pocta zosnulej speváckej hviezde: Trubkár Darren Barrett predstavuje "The Music of Amy Winehouse"

Jazzová pocta zosnulej speváckej hviezde: Trubkár Darren Barrett predstavuje "The Music of Amy Winehouse"

Významný americký trubkár pôsobiaci v Bostone, Darren Barrett, vydáva so svojou skupinou "Trumpet Vibes" album, na ktorom si budeme môcť vypočuť deväť jazzových interpretácií skladieb tragicky zosnulej britskej speváčky Amy Winehouse. Rodák z kanadského Ontaria, ktorý má na konte spolupráce s hviezdami amerického jazzu ako Esperanza Spalding, Herbie Hancock, či Wayne Shorter, plánuje vydať nahrávku 26. augusta tohto roku vo vydavateľstve dB Music.

 
Pre Barretta, víťaza prestížnej súťaže Thelonious Monk International Jazz Competition, prišla inšpirácia náhodou. Počas prestávky v jeden nahrávací deň v štúdiu si sadol k televízoru. Po chvíli strávenej prepínaním kanálov narazil na záznam zo speváčkinho živého vystúpenia. Hudbu Amy Winehouse predtým nepoznal, no nekonvenčná jazzová reggae príchuť, ktorá je pre jej skladby a spevácky prejav typická, ho okamžite oslovila. Niet sa čomu čudovať, trubkárovi s jamajskými koreňmi i jeho skupine "Trumpet Vibes" sú oba tieto žánre viac než blízke.
 
Hudobníci strávili vyše roka aranžovaním a nacvičovaním deviatich speváčkinich skladieb predtým, ako sa podujali vkročiť do štúdia. Nástrojové obsadenie je bohaté, okrem trubky a tradičnej jazzovej rytmickej sekcie budeme počuť gitaru, klávesové nástroje, saxofón, perkusie, či vibrafón. Barrett tvrdí, že sa im vďaka početnejšiemu ansámblu podarí lepšie zrekonštruovať Winehousovej nezameniteľný zvuk. Zrejme jednej z najťažších úloh sa ale zhostí slečna Joanna Teters, ktorá obsadí post speváčky. Projekt teda nebude len inštrumentálnou interpretáciou, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Frontman hovorí, že odhodlanie a tvrdá práca vokalistky i celej kapely poslucháčom prinesie nielen radosť, ale aj možnosť zažiť opätovné spojenie s výnimočnou hudobníčkou a jej potešením z tvorenia hudby.
  

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...