Jazzový júl v Piešťanoch: Je sa na čo tešiť!

Jazzový júl v Piešťanoch: Je sa na čo tešiť!
jazz.sk

Pravidelné jazzové koncerty v Piešťanoch už pozná snáď každý fanúšik dobrého džezu. Vyznačujú sa priateľskou až domáckou atmosférou, a tiež výbornou hudobnou kvalitou. Nebude tomu inak ani počas prvého prázdninového mesiaca, kedy organizátori chystajú v Kursalone koncerty viacerých špičkových zoskupení. Mená ako Gregušová, Wyatt, Baroš, Krajňák, Ševčík, Viklický, Gonzalez, Hodek už hovoria samé za seba.
 

V rámci svojho turné sa  v piatok 11. 7. o 20,00 h na terase piešťanského Kursalonu predstaví v cykle Návraty ku koreňom Hanka Gregušová jazz band featuring Eric Wyatt (SK/USA). Návrat ku koreňom je tematicky venovaný slovenskej ľudovej hudbe ako druhé sólové CD speváčky Hanky Gregušovej, ktoré vychádza vo Vydavateľstve Hevhetia.  Slovenské ľudové piesne sú zčasti ponechané vo svojej pôvodnej kráse a zčasti „prezlečené“ do modernej jazzovej podoby. Aranžmány upravil a producentsky sa na CD podieľal klavirista Ondrej Krajňák, ktorého  pri interpretácii dopĺňa dvojica brilantných muzikantov: Tomáš Baroš na kontrabase a Marián Ševčík - bicie. Okrem zamatového hlbokého altu speváčky Hanky Gregušovej toto hviezdne zostavenie osvieži zaujímavý americký feeling tenor saxofónu Erica Wyatta.  Turné podporilo Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Eric Wyatt pochádza z Brooklynu (NY) z muzikantskej rodiny. Jeho otec bol známy tenor saxofonista Charles Wyatt a hrával s legendami ako Thelonious Monk, Dizzy Gillespie a s mnohými ďalšími. Aj vďaka nemu mal Eric možnosť hrať s hudobnými majstrami ako Miles Davis a Sonny Rollins, ktorý je jeho krstným otcom a podporil vydanie Ericovho prvého sólového albumu. Dnes je Wyatt mladší vyhľadávaným hráčom na mnohých nahrávkach a cestuje s jazzovými zoskupeniami po celom svete či už ako líder alebo sideman po boku tých najlepších ako sú napríklad Jeff Tain Watts, Robert Glasper, Kenny Garrett, Wynton Marsalis, Roy Hargrove, d, E.J. Strickland, Jeremy Pelt, Willie Jones III, Benito Gonzales, Larry Willis, Stephen Scott, Justin Robinson a  mnohí ďalší. Ako bandleader má na konte štyri albumy, piaty štúdiový počin From The Borough of Kings si budete môcť kúpiť aj na mieste.  www.ericwyatt-music.com

Hanka Gregušová patrí v súčasnosti k najlepším a najvyhľadávanejším speváčkam na Slovensku v oblasti jazzovej hudby. Na slovenskej, ako aj medzinárodnej jazzovej scéne sa pohybuje už viac ako 10 rokov a hudobne je jej blízke spojenie jazzu a soulu.  Spolupracovala a vystupovala s:  Peter Lipa, Jozef Dodo Šošoka, Chris Byars Quartet, Patches Stewart, Jure Pukl, Klemens Markl, Ron Affif, Kendrick Scott, Dusan Novakov, Gábor Winand, Karel Ružička jr., Ondřej Štveráček,  Juraj Griglák, Martin Valihora, Ondrej Krajňák, Radovan Tariška, Štefan Pišta Bartuš, Nikolaj Nikitin, Gabriel Jonáš, Josef Fečo, Tomáš Baroš,  Pavol Bodnár, Pavol Bereza a s mnohými ďalšími. Viac na www.hankagregusova.com

Už o pár dní – trochu netradične v utorok 11.7.2014 o 20,00 h bude patriť pódium na terase piešťanského Kursalonu ďalšej hviezdnej zostave, tentoraz česko-slovenskej: Emil Viklický Trio. Tvoria ho Emil Viklický (CZ) na piane, Petr Dvorský (CZ) na kontrabase a Cyril  Zeleňák (SK) na bicích. Líder tria je známy český jazzový pianista a hudobný skladateľ. Hoci vyštudoval matematiku, jeho životným smerom  sa stala hudba. Účinkoval v orchestri SHQ Karla Velebného a Super Quartete v Jiřém Stivínom, neskôr študoval jazz na prestížnej Berklee College v USA. Spolupracuje s mnohými poprednými svetovými hudobníkmi a so svojím triom hráva najmä autorské kompozície a aranžmány moderných jazzových štandardov. Viklický býva označovaný aj ako „Janáček jazzu,“ a to pre syntézu modálnych jazzových konceptov a moravského folklóru. Počas koncertnej šnúry s Ad lib Moravia Ensemble zožal začiatkom deväťdesiatych rokov v Spojených štátoch a Mexiku veľký úspech. Okrem toho komponuje aj súčasnú vážnu a filmovú hudbu. Má na konte tri opery a jedna z nich - Faidra vyhrala medzinárodnú súťaž Nová Opera pro Prahu 2000.

Posledný júlový piatok 25. 7. o 20,00 h sa do Piešťan vráti vynikajúci venezuelský (žijúci v USA) klavirista Benito Gonzalez so svojím triom v zložení: Benito Gonzalez – piano, Tomáš Baroš – kontrabas a Dávid Hodek - bicie. Po prvýkrát sa slovenskému publiku predstavil práve v tomto meste – na Festivale Doda Šošoku 2011 ako súčasť kvarteta Kennyho Garretta. Slovenská jazzová scéna mu učarovala a odvtedy u nás pravidelne koncertuje. Zostavu jeho tria tvoria mladí, no tvrdo pracujúci a veľmi talentovaní umelci – český kontrabasista Tomáš „Gaštan“ Baroš, ktorý študoval jazz na Berklee a náš bubeník David Hodek. Už ako 12-ročný bol ocenený prestížnou cenou Talent Of The Year 2009, ktorú udeľuje Austrian Music Office.

Benito Gonzalez je uznávaný pianista a skladateľ, jeho debutový album si odniesol prvú cenu v Great American Jazz Piano Competition a jeho druhý album pod názvom "Circles" (Ron Blake, Myron Walden, Azar Lawrence, Christian McBride, Jeff "Tain" Watts) získal  u kritikov veľmi dobrú odozvu. Po takmer siedmich rokoch koncertovania s Kennym Garrettom si  Benito pridal na svoje konto rad festivalov a koncertov v medzinárodných džezových kluboch po celom svete.  Zdieľal pódium s virtuózmi ako Curtis Fuller, Pharaoh Sanders, Bobby Hutcherson, Christian McBride, Ignacio Berroa, Roy Hargrove, Rene McLean, Steve Turre, Delfeayo Marsalis, Hamiet Bluiett, Antonio Sanchez, TK Blue, Nicholas Payton, Azar Lawrence, a jackie McLean a ďalšími. 
V súčasnej dobe sa s vlastným Benito Gonzalez Trio zúčastnil už niekoľkých rozsiahlych turné najmä  v Európe. (www.benitogonzalez.com)
 

Tlačová správa
 

 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...