Jazzový koncert v podchode autobusovej stanice: Newyorčan Mike Parker so svojím triom odohrá koncert na netradičnom mieste.

Jazzový koncert v podchode autobusovej stanice: Newyorčan Mike Parker so svojím triom odohrá koncert na netradičnom mieste.
Patrik Gömöri

Newyorčan Mike Parker, „zázračné dieťa“ súčasného jazzu, prichádza na Nástupište 1-12 so svojim hudobným projektom Mike Parker’s Trio Theory. Sprevádzaný bubeníkom Frankom Parkerom, dva krát nominovaným na Grammy Awards, a talentovaným saxofonistom Slawkom Pezdom sa v topoľčianskom podchode predstaví vo štvrtok, 28. apríla 2016 o 20:00. 

 


 

Mike Parker’s Trio Theory (USA, PL)

 

Mike Parker / double bass / New York

Słavek Pezda / saxophone / Kraków

Frank Parker / drums / Chicago
 

Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Fondu na podporu umenia. Vstup voľný.
 

Kontrabasista Mike Parker študoval u viacerých svetovo uznávaných hudobníkov (Scott Colley, Reid Anderson a Reubin Rogers) a hral so slávnymi jazzovými  hudobníkmi akými sú John Scofield, Chris Potter alebo Eric Harland. Mal iba 23 rokov, keď v rodnom New Yorku nahral svoj debutový album Prelude. Nahrávka bola napriek klasickej kombinácii kontrabasu s bicími a dychmi  cenená predovšetkým pre neštandardné žánrové rozpätie.

 

Nadčasový zvuk, aranžérska vyspelosť a ľahkosť s akou sa pohybuje medzi rôznymi žánrami sú charakteristické aj pre jeho aktuálny hudobný projekt Mike Parker’s Trio Theory. Ten vznikol krátko potom ako sa talentovaný Američan rozhodol vymeniť džezový New York za poľský Krakov, kde sa spojil s bubeníkom Frankom Parkerom (spoločné priezvisko je len náhodou) a tenor saxofonistom Slawkom Pezdom. Tí pritom rovnako patria medzi ostrieľaných a uznávaných hudobníkov.

 

Frank Parker, rodák z amerického Harvey, Illinois, sa v roku 1999 pripojil k svetoznámu kvartetu Kurta Ellinga, s ktorým hral päť rokov a získal dve nominácie na prestížne americké ocenenie Grammy. Behom svojej ďalšej kariéry hral s desiatkami dalších vynikajúcich hudobníkov (Freddie Hubbard, Randy Brecker, Roy Hargrove, Joe Lovano, Bobby Watson, John Patitucci, ...) a vystupoval na stovkách koncertov v USA, Južnej Amerike, Kanade, Európe, Austrálii a Ázii.

 

Rodák z poľského Kolbuszowa, Slawek Pezda, je absolventom Fakulty jazzu a modernej hudby na Krakovskej hudobnej akadémii. Víťaz viacerých medzinárodných ocenení (2014 Art of Improvisation Competition, the 12th Baszta Jazz Festival Competition; 2010 Azoty Tarnow International Jazz Competition; 2011 Jazz Juniors International Jazz Competition) sa rýchlo stal miláčikom publika vďaka svojim intenzívnym sólam.

 

Trio, ktoré vo svojej hudbe miesi surovú energiu rocku, citlivosť modernej klasiky, texturálnu paletu avantgardy s rytmickou a harmonickou rôznorodosťou moderného jazzu, na seba upozornilo už v roku 2015 albumom Embrace the Wild. Album sa stretol s pozitívnymi recenziami od prestížnych svetových magazínov Jazz Press a All About Jazz. Ich najnovší album Alive Out There vyšiel len pred pár týždňami.

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Press Foto 2.jpg
Press Foto 3.jpg
Press Foto 4.jpg
Press Foto 5.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Mike Parker a jeho americko-poľská teória
Mike Parker, skladateľ a kontrabasista z New Yorku sa po vydaní svojho debutu v roku 2011...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...