Je známy výherca celosvetovej speváckej súťaže Monk Institute Jazz Vocals Competition

Je známy výherca celosvetovej speváckej súťaže Monk Institute Jazz Vocals Competition

Súčasný 28. ročník medzinárodnej speváckej súťaže Inštitútu Thelonius Monka predstavil minulý víkend jedenástich majstrov spevu. Prvé miesto, ktoré zahŕňa garantovanú zmluvu s vydavateľstvom Concord Music Group, vyhrala 24-ročná speváčka z Dallasu, Jazzmeia Horn, laureátka súťaže Sarah Vaughan International Vocal Competition z roku 2013. 

 

“Ľudský hlas je nástroj, ktorý sa najjednoduchšie prenáša z koncertu na koncert... no je najťažšie ho majstrovsky zvládnuť." Týmito slovami odštartoval klavirista Herbie Hancock 28. finále súťaže Thelonious Monk Institute International Jazz Vocals Competition. Počas dvoch dní sa semifinalisti stretli na spoločnom pódiu UCLA Schoenberg Hall, kde za doprovodu klaviristu Reginald Thomasa, kontrabasistu Rodney Whitakera a bubeníka Carl Allena každý zo súťažiacich prezentoval svoj vlastný štýl a talent. Všetky vystúpenia boli hodnotené porotou zloženou zo špičkových vokalistov - Patti Austin, Dee Dee Bridgewater, Freddy Cole, Al Jarreau a Luciana SouzaVyvrcholením celej súťaže bol galakoncert prvých troch umiestnených v slávnom Dolby Theater v Hollywoode - tejto pocty sa nakoniec dostalo spevákovi Vuyo Sotashe a speváčkam Veronica Smith a Jazzmeia Horn.

 

Výherca tretieho miesta Vuyo Sotashe potešil publikum old-schoolovou nežnosťou skladby Life Begins When You're In Love od Billie Holiday, kde spojil snivú melodiku a text zo starej juhoafrickej svadobnej piesne. Druhé miesto získala speváčka Veronica Smith, v skladbe September In Rain preukázala obdivuhodnú tonálnu kontrolu a následne predstavila nezvyčajnú melancholickú pieseň This Bitter Earth. Absolútna víťazka súťaže Jazzmeia Horn si zúčastnených získala odľahčenou Detour Ahead, vzrušujúcim scattovaním v Moanin' a bluesovým prevedením černošského spirituálu Lift Every Voice and Sing. Jazzmeia mala slzy v tvári, keď prijímala cenu od John Burka, riaditeľa vydavateľstva Concord Music Group a na záver sa pridala ku kapele a zvyšným súťažiacim a spoločne odspievali hymnu od Quincy Jonesa We Are the World. Bol to večer plný umenia, oslavy jazzu a radosti... a pre Jazzmeiu Horn to bola prvá z množstva ďalších veľkých udalostí v jej kariére.

 

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...