Keď sa boria hranice žánrov: Victor Wooten a jeho metalové angažmá

Keď sa boria hranice žánrov: Victor Wooten a jeho metalové angažmá

Na stránkach rôznych internetových hudobných magazínov sa prednedávnom rozšírila senzačná správa. Žijúca legenda a revolucionár basgitary Victor Wooten vstúpil do prog-metalového projektu. Volá sa Octavision a vedie ju gitarista Hovak Alaverdyan. Spája v sebe prvky heavy metalu, progresívneho rocku a etnickej hudby. Ide o celkom nový projekt, ktorý sa verejnosti predstavil so svojou prvou výpravnou skladbou "Three Lives". Jej nahrávanie je zaznamenané aj na kamere a Wootenoví fanúšikovia si tak môžu svojho hrdinu vychutnať v preňho vskutku netypickom hudobnom prostredí.

 
Potom, čo táto správa prehrmela všemožnými hudobnými portálmi, spustila sa vlna kritiky zo strany čitateľov. Tí sa totiž cítili byť podvedení a dezinformovaní správou o "novej metalovej kapele Victora Wootena". A naozaj, nie sú to informácie presné. Ako píše sám basgitarista na svojom Facebooku, Octavision nie je kapela. Ide o štúdiový projekt gitaristu Hovaka Alaverdyana, Wootenovho dlhoročného priateľa. ktorého obsadenie sa bude meniť od nahrávky k nahrávke. Wooten ďalej tvrdí, že sa podujal zúčastniť sa nahrávania pilotnej skladby, pretože sa mu páčila a predstavovala preňho výzvu. Vyjadril sa, že rád svojmu priateľovi pomôže projekt propagovať, no nechce, aby vznikali ďalšie dezinformácie.
 
Odložme teraz zjavnú a predvídateľnú debatu o premyslenej marketingovej kampani na inokedy. Pozoruhodnejší je jav, koľko senzácie, emócií a debát dokáže vyvolať umelec, významný líder a symbol určitej smerovaním, myslením, vkusom a v neposlednom rade žánrami determinovanej hudobnej komunity, ktorý sa rozhodne vkročiť na pomyselné územie hudby komunity inej, vzdialenej. Ak tohto basgitarového mága poznáte, iste vo vete "Victor Wooten hrá metal" zacítite akýsi zvláštny náboj.
 
To, čo tomuto náboju dodáva jeho silu, je neutíchajúca snaha ľudskej mysle kategorizovať a škatuľkovať, očakávať a opierať sa o zaužívané a zažité zvyklosti (aj tie hudobné), či ich dokonca považovať za správne. Za všetko nech hovorí pozornosť, ktorú táto hudobná novinka na seba strhla. Opäť by som však rád tému marketing ponechal nedotknutú.
 
Verím, že Victor Wooten to so svojou účasťou na metalovom projekte Octavision myslel úprimne a bez kalkulu. Tak či onak je natoľko zrelý umelec a človek, že sa nepotrebuje vyhraniť a pohybovať v mantineloch určitej hudobnej sústavy. Inak povedané, žáner ako taký preňho zrejme nie je rozhodovacím faktorom či brzdou. 
 
Ak teda ešte v dnešnej dobe existuje niečo ako umelecký "purista", budem veriť, že si pozrie video "Three Lives" a životopisy účinkujúcich a pochopí, že žáner nie je bariéra, ale prísada.
 
 
Victora Wootena budeme mať onedlho príležitosť vidieť aj naživo. City Sounds ho predstaví už 5. novembra v Ateliéri Babylon v Bratislave v rámci projektu Victor Wooten Trio (feat. Dennis Chambers a Bob Franceschini).
 
Zdroj: NoTreble.com

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Jazzman týždňa: Victor Wooten
Tohto svetoznámeho priekopníka basgitary si dnes predstavíme v trochu inom svetle, ako by sa...
Marcus Miller: Prestal som počúvať platne, aby som našiel svoj vlastný štýl
Marcus Miller (1959), ďalší z tých, čo hrávali s Milesom. Hranie s Milesom znamenalo pre každého...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...