Klavirista Bob Karty spája v najnovšom projekte členov kapiel Oregon a Pat Metheny Group

Klavirista Bob Karty spája v najnovšom projekte členov kapiel Oregon a Pat Metheny Group
Peter Baláž

Americký klavirista Bob Karty odštartoval Kickstarter pre svoj debutový album. Originálne autorské kompozície sa podujal nahrať s hviezdnou zostavou - Steve Rodby na kontrabas, Paul McCandless na saxofón a Mark Walker na bicie nástroje.   

 

Takmer dvadsať rokov spolupracoval Bob Karty so špičkovými jazzovými umelcami z hudobnej scény San Francisca, nahrával a koncertoval na festivaloch a kluboch po celých Štátoch. „Dlho som sníval o komponovaní a hraní vlastnej hudby, ale doteraz som venoval svoju kariéru podpore projektov iných hudobníkov,“ hovorí Karty. „Posledný rok som písal hudbu každý deň po dobu niekoľkých mesiacov. Od strednej školy som striedavo komponoval, ale nikdy nie takto sústredene.“

Bob Karty následne zaslal demo nahrávky svojej hudby Paul McCandlessovi, saxofonistovi a multiinštrumentalistovi zo slávnej jazzovej a world music kapely Oregon. Jeho odpoveď „..vďaka za hudbu. Chcem hrať každú jednu notu“ zrodila projekt nahrania albumu pomocou projektu Kickstarter. Táto online platforma na získanie finančných prostriedkov od fanúšikov poskytuje nezávislým umelcom šancu priniesť k životu projekty, ktoré by inak neuzreli svetlo sveta.

„Steve Rodby mi povedal, že kúzlo visí vo vzduchu zakaždým, keď on, Paul a Mark spolu robia hudbu. Nemajú na to však moc príležitostí. Neviem sa preto dočkať, keď ich spojím v štúdiu a prenesú svoju mágiu na moje skladby,“ vraví Bob Karty.       

 

Steve Rodby je známy hlavne ako kontrabasista a basgitarista z legendárnej Pat Metheny Group, kde pôsobil viac ako tri dekády. Je však i známym producentom hudby a filmu, na svojom konte má trinásť ocenení Grammy.

Mark Walker hrával na bicie nástroje s kapelou Oregon devätnásť rokov a so saxofonistom Paquito D'Rivera dvadsaťšesť rokov. Spolupracoval na albumoch, ktoré získali päť cien Grammy.

Paul McCandless z kapely Oregon, je skladateľ a multiinštrumentalista na dychové nástrojov. Špecializuje sa na hoboj, lesný roh, soprán a sopranino saxofón, basklarinet a folklórne flauty z celého sveta.

Paul, Mark a Steve už spolupracovali na množstve projektov, vrátane Paulovho albumu „Premonition“, troch CD zoskupenia Oregon, ktoré Steve produkoval a nahrávky s klaviristom Fredom Simonom.

 

 

Zdroj: allaboutjazz.com, kickstarter.com

Peter Baláž

 

 

Ďalšie články

Crowdfunding: Návrat mecenášstva
Hudobný priemysel zažil začiatkom storočia bezprecedentný prepad. Hovorí sa, že jeho obrat je v...
Covid-19 zastavil tvorbu dokumentárneho filmu Inside Scofield. Na finančnú podporu jeho dokončenia ostáva posledný deň.
INSIDE SCOFIELD predstavuje celovečerný dokumentárny film - pútavý hĺbkový potrét života...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...