Kokot naspieva Freemana

Kokot naspieva Freemana
Peter Baláž

Londýnska jazzová speváčka a klaviristka Estelle Kokot pripravuje projekt s názvom „Sound of You“.  Nájdeme na ňom kompozície saxofonistu Chico Freemana otextované skladateľkou Jan Pulsford.

„Stretla som skladateľku a producentku Jan Pulsford úplnou náhodou na sociálnej sieti MySpace v roku 2005“, spomína Kokot, „produkovala a komponovala pre množstvo známych umelcov rôznorodých žánrov. Zoznámila ma so saxofonistom Chico Freemanom a zasvätili ma do myšlienky naspievať ich spoločný songbook.“

Chico Freeman, syn slávneho chicagského saxofonistu Von Freemana, strávil posledných trinásť rokov písaním nového songbooku 21.storočia, lyricko melodickej zbierky Timeless Classic Songs. Na otextovanie kompozícii sa podujala producentka a všestranná umelkyňa Jan Pulsdorf. Ich predchádzajuca spolupráca zahŕňa napríklad nahranie hudby k filmu Happy End s herečkou Audrey Tautou.

Hľadajúc speváka, ktorý by sa podujal na nahratie stále rozširujúceho sa spevníka, nakoniec našli Kokot, jazzovú speváčku, klaviristku a skladateľku s juhoafrickými koreňmi, sídliacu v Londýne. Estelle Kokot sa zviditeľnila širšej verejnosti na konci 90. rokov albumom Alternative Therapy. Speváčkin repertoár čerpá z africkej hudby, súčasného jazzu a world music.   

Zo šesťdesiatich skladieb songbooku bolo nakoniec vybraných šestnásť, ktoré budú nahrané na albume s názvom The Sound of You. Okrem nových Freemanových kompozícii napísala Pulsford texty aj na jeho staršie skladby ako Mys-Story, Ballad for Hakima a Evolution. Mys-Story je inštrumentálka nahratá na Chicovom albume Tradition in Transition, s Jack DeJohnetteom na bicie, Cecil McBee na kontrabas a Clyde Crinerom na klavír,“ vysvetluje Kokot, „keď som ju počula prvý krát, nevedela som si predstaviť, čo by sa do takejto dokonalej kompozície dalo zaspievať. Jan ale priniesla svoje provokatívne texty a zrazu všetko dostalo zmysel.“

Celý projekt je zastrešený zaujímavým systémom Pledge Music, kde predobjednaním albumu fanúšikovia pomáhajú financovať samotné nahrávanie. Ak sa chcete zapojiť a participovať na Kokotinom albume, navštívte stránku Pledge Music pre viac informácii.

 

 

 

Zdroj: estellekokot.com

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Chico Freeman
"Mojim cieľom je preskúmavať nové hudobné svety. Nechcem byť obmedzovaný škatuľkovaním. Jediné...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...