Kompost 3 sa vracajú na Slovensko: Špičkový fusion-jazz predstavia v Štiavnici už túto sobotu

Kompost 3 sa vracajú na Slovensko: Špičkový fusion-jazz predstavia v Štiavnici už túto sobotu
Patrik Gömöri

Jedna z najvzrušujúcejších mladých kapiel improvizovanej jazz-fusion scény sa vracia na Slovensko. Kritikmi i širokou verejnosťou ospevovaní Rakúšania Kompost 3 prebrázdili svetadiely a jej členovia nahrali niekoľko nových vynikajúcich nahrávok. Teraz sa po 2-ročnej pauze opäť vracajú v plnej sile na Slovensko. Strhujúcu šou predvedú už túto sobotu 27. mája v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici.

„Kompost 3 majú v sebe oheň, nežnosť, idú na doraz v nevyčerpateľnom toku nápadov,“ aj to sú slová kritikov, ktorí pejú chvály na štvoricu v Rakúsku dobre etablovaných a všestranne talentovaných muzikantov. Spoločnú púť začali v roku 2009 vo viedenskom byte a netrvalo dlho, kým sa stali jednou z najvzrušujúcejších mladých kapiel v oblasti jazzu a improvizácie. "Najmodernejší jazz so záľubou v energických rytmoch a fantastickou kompozíciou. Veľmi odporúčame," uviedol na margo kapely denník Wiener Zeitung.

Členovia kapely žijú vo Viedni, kde majú aj vlastné vydavateľstvo Laub Records. Z atmosféry viedenského rozkladu a úpadku 21. storočia kapela čerpá svoju energiu, aby vytvorila hudbu, ktorá je svieža a povzbudzujúca, asi ako keď rozklad tvorí kompost, ktorý hnojí a pomáha rastu nového. Odtiaľ pochádza aj názov kapely.  

Jej povestná kreativita a schopnosť vtiahnuť poslucháčov do fantastických scenérií postavených na jazze, súčasnej hudbe, elektronike či "kompostovaní" iných žánrov, vyniesli formácii viaceré prestížne ocenenia, ako napríklad nemeckú Bremer Jazzpreis (2014) či BAWAG P.S.K. Next Generation Jazz Award (2014). Krátko po dvojročnom turné po Európe, Severnej a Latinskej Amerike nasledovalo turné na podporu tretieho štúdiového albumu Ballads for Melancholy Robots (2015), v rámci ktorého zavítali aj na Slovensko, ako súčasť dvojkoncertu v rámci ktorého sa predstavil aj trubkár Lukáš Oravec s americkým saxofonistom Vincent Herringom.

Zostavu kapely tvoria Martin Eberle (trúbka), Benny Omerzell (hammond, klávesy), Manu Mayr (basgitara) a Lukas König (bicie). Spoločne s rakúskou speváčkou Mirou Lu Kovacs stoja tiež za odlišným projektom pod názvom 5K HD, ktorý rovnako získal nadšené ohlasy od kritikov v Európe, ako aj v USA. Na Slovensko však zavíta pôvodná inštrumentálna zostava Kompost 3, ktorá sa predstaví už túto sobotu 27. mája  v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici.

Vystúpenie prebehne pod hlavičkou festivalu Zvuk for Štiavnica, obľúbeného štiavnického jazz-fusion festivalu,ktorý sa uskutoční  17.-19. augusta.      

Tlačová správa

 

 

 

Ďalšie články

City Sounds pokračuje v podpore mladých talentov a zahraničných spoluprác
Popri prezentácii absolútnej muzikantskej špičky počas roka v Bratislave pokračuje ...
Report: Druhé pokračovanie City Sounds v tomto roku nesklamalo
Koncertná séria City Sounds odštartovala tretí rok svojej existencie v hlavnom meste marcovým...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...