Ktorý slávny jazzman má dnes narodeniny?

Ktorý slávny jazzman má dnes narodeniny?
jazz.sk

Ktorý slávny jazzman sa narodil vtedy, kedy vy? Ktorý slávny jazzman má dnes narodeniny? Koľko by mal dnes rokov, keby žil? Kde sa o ňom dozviete niečo viac? Na tieto otázky dáva portál Jazz.ak odpovede každý deň už od 12. marca 2012. Všimli ste si vetičku za kresbou lotosového kvetu pod kalendárom na hlavnej stránke?

 

S myšlienkou mapovať narodeniny živých, ale aj zomrelých jazzových legiend prišiel spoluzakladateľ portálu Jazz.sk Boris Čellár. Jeho cieľom bolo, aby sme na jazzovom portáli, ktorý je zameraný najmä na domácu scénu, nezabúdali na tých, ktorí "jazzovému domu postavili základy". Každý deň - podľa aktuálneho dátumu - nájdete pod kalendárom koncertov opakujúcu sa vetu: Dňa ... sa narodil(a). Za ňou nasleduje meno, prípadne dve mená jazzmanov, prevažne amerického pôvodu. Výber bol zúžený na naozaj najväčšie legendy.

 

Pri podržaní kurzora myši na mene jazzmana sa vám zobrazí okrem dňa a mesiaca narodenia aj rok a následný výpočet aktuálneho veku. V prípade žijúcej legendy vo forme "má XX rokov", v prípade legendy žijúcej len v našich srdciach vo forme "mal(a) by XX rokov". Ak pôjdete ešte ďalej a na meno jazzmana kliknete, otvorí sa vám v novom okne stránka, na ktorej sa o ňom dozviete viac. Väčšinou ide o stránku v angličtine z internetovej encyklopédie Wikipedie

 

Dúfame, že Jazz Birthdays sú/budú pre vás užitočné a dozviete sa vďaka nim opäť niečo viac z jazzového sveta.

 

Za tím Jazz.sk zhrnula Jarmila Žuffová

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...