Legenda Nina Simone má svoju nástupkyňu: Na Slovensku vystúpi jej dcéra Lisa

Legenda Nina Simone má svoju nástupkyňu: Na Slovensku vystúpi jej dcéra Lisa
Patrik Gömöri

Dcéra legendárnej speváčky Niny Simone má v merku Slovensko. Svojim genetickým predispozíciam dá zadosť 2. decembra vystúpením vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Niekdajšia americká vojačka tak vďaka cyklu City Sounds of Bratislava ukáže aj Slovákom, že jej prechod z disciplinovaného sveta domobrany k ľúbivým tónom jazzu bol tým najlepším rozhodnutím.

 

 

Vyrastať v rodine legendárnej speváčky Niny Simone muselo so sebou prinášať tlak. Spočiatku mu Lisa Simone odolávala, a hoci už ako malé dieťa spoločne s matkou precestovala takmer celý svet, tak skoro ju hudobné chodníčky nezlákali. Akonáhle sa začala osamostatňovať, pridala sa k leteckým silám americkej armády. Mohlo to teda vyzerať tak, že veľký hviezdny formát Niny Simone, bohužiaľ, nebude mať svojho nasledovateľa.

 

 

Všetko sa obrátilo, keď sa mladá Simone vrátila z vojny v Iraku. K spevu sa dostala prostredníctvom hispánskeho speváka Raphaela a jeho svetového turné. Do amerického povedomia sa však širšie dostala až vystupovaním s acid-jazzovou úderkou Liquid Soul. Obe skúsenosti ju napokon posmelili k dennodennému nadväzovaniu kontaktu s návštevníkmi muzikálov na Broadwayi. Po úlohách v Aide či Leviom kráľovi napokon získala aj tamojšie národné uznanie v podobe ceny za najlepšiu muzikálovú herečku.

 

Smrť matky bol začiatkom novej životnej etapy

 

Krátko po tom, ako legenda Nina Simone odišla z tohto sveta, Lisa odcestovala do Francúzska, aby sa rozlúčila a postarala o formality. Práve v tomto období sa začala hudbe venovať oveľa hlbšie. Jednoznačne k tomu dopomohlo aj turné s Lalah Hathaway, Nonou Hendrick a Indirou Khan, ale aj Dianne Reeves, Angélique Kindjo či Liz Wright. Na Broadway sa už nevrátila.

 

V roku 2014 to bol práve Hervé Samb, ktorý v už skúsenej herečke a speváčke ešte viac prehlboval jej korene. Producent je prienikom mnohých kontrastov. Spája to európske s africkým, nekomerčné s popovým a moderné s už zabudnutým. Jeho meno má v parížskej jazzovej komunite cveng už nejaký ten piatok, takže stretnutie s ním bolo pre Simone len výhodou.

 

Dvojica dala svoje tvorivé sily prvýkrát dohromady na albume All Is Well (2014). Primárne si za úlohu dali ťažiť zo svojich silných stránok - akustický potenciál, živý zvuk a osobná výpoveď. Na nahrávke sa podieľali aj uznávaný afroamerický basgitarista Reggie Washington a bubeník Sonny Trupé z Guadalupe.

 

 

Skupina sa navzájom tak osvedčila, že sa znovu stretli pri pokračovaní v podobe štúdiovky My World. Tú vydala Simone v marci roku 2016. Nadstavba prišla v pridávaní dychových nástrojov, no okorenenie spočíva aj v perkusiách alebo sláčikovom kvartete. Hlavný dôraz by však podľa tvorcov mal zostávať na vokáloch. Speváčka s génmi legendy vďaka tomu rezonuje viac než kedykoľvek predtým a ako pravá hviezda môže konečne zažiariť tak, ako to jej meno predurčuje.

 

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Cassandra Wilson priniesla Bratislave hudbu tvorenú srdcom
11.december 2014, Nová Scéna, Bratislava   Bohatú koncertnú sezónu prišla do Bratislavy...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...