Lizz Wright: Bohoslužba venovaná hudbe

Lizz Wright: Bohoslužba venovaná hudbe
jazz.sk

Lizz Wright, 18.mája 2015, Ateliér Babylon, Bratislava

 

Je úplne jedno, v akého Boha veríte, alebo v neho jednoducho neveríte. Ak čítate tieto riadky, veríte dozaista Hudbe. „Hudba sme my, hudba je v nás a ja chcem aby sme to dnes večer všetci takto cítili...“ tak asi týmito slovami uviedla svoj bratislavský koncert speváčka Lizz Wright. Diva, ktorej hlas vás nielenže očarí, ale vlezie do každého kúta vášho tela a omotá si vás okolo prsta. A necítil som to len ja tak. Vedľa mňa sedel chlapík, ktorý už po pár taktoch konštatoval,  že má z takejto hudby husiu kožu na chrbte...

Gospel a tradícia
Mladá a nesmierne talentovaná speváčka je ako vystrihnutá zo šlabikára úspešných absolventiek gospelovej, afro-americkej univerzity. Ako dieťa ho začala spievať a neskôr aj hrať na piane. Neskôr študovala spev na univerzitách v rodnej Georgii, neskôr v New Yorku i vo Vancouveri. A od gospelu to bolo už len na skok k blues a neskôr aj k jazzovej hudbe a jej presahom. Prišli prvé ocenenia, prvý vokálny quartet a v roku 2002 aj kontrakt s prvým vydavateľstvom. A nie hocijakým. Verve records vytiahol Lizz Wright hneď v prvom „drafte“. A zdá sa, že ich čuch – lepšie povedané sluch, vôbec nesklamal. Prišli prvé porovnávania (s Norah Jones či Sade) prvý album (Salt, 2003) a poradie sa zatiaľ zastavilo na čísle štyri, ale už s ohlásenou päťkou, ktorá vyjde tento rok na jeseň. Bratislavské publikum včera mohlo ochutnať dve novinky z nového, pripravovaného albumu.

 

Kulinárka
Ale späť k jej hudbe. Je v nej zreteľný gospelový feeling a vrastená bluesová tradícia. Lizz sa nebojí improvizácie a ak to má prísť, „povolí ručnú“ pri svižných groovoch, odviazanom blues či  rytmickom r'n'b.
Možno to o nej neviete, ale je známa kulinárka. Vo svojej kuchyni pripravuje všakovaké špeciality, vymýšľa nové recepty a zdá sa, že v jej prípade ide láska k hudbe naozaj cez žalúdok. To, že vie aj nádherne prestierať a servírovať, sme sa mohli presvedčiť včera večer.
Takisto dramaturgia večer bol namiešaná bravúrne. Melodické a zemité balady, striedal svižný gospel, s krátkymi odbočkami do hlbín jej bluesovej duše. Skrátka koncert, na ktorom si neviete ani len odskočiť...

Čo je ale najmagickejšie na tvorbe Lizz Wright je samozrejme jej hlas, jeho potenciál a neopísateľná farba. Použiť bežnú klišé formuláciu:  “je krásne zamatový“ nie je na mieste. Dokonalé frázovanie a intonácia pôsobia v jej podaní tak ľahučko, akoby to nebola žiadna veda. Akoby o nič nešlo. Treba len správne cítiť, dýchať a pri tom všetkom “len“ otvárať ústa...

 

Zatvorte oči na chvíľu
Hudobní puristi (neviem či je toto označenie exaktné, ale ja si ním teraz pomôžem), ktorí chápu hudbu len ako správne vyriešenie danej rovnice možno nebudú tlieskať.  Hudba Lizz Wright je zdanlivo jednoduchá, nenájdete v nej zložité harmonické postupy či prepracovanú formu. Ale zdanie klame. A hudba je predovšetkým o emócii, o vnímaní, o mrazení, o šteklení a keď k tomu pridáte aj správne výpočty, o to lepšie. Niekedy jednoducho stačí zatvoriť oči a byť rovno v epicentre hudby! A to sa podarí len málokedy a málokomu.
Jej kapela zložená zo skúsených hudobníkov – Martin Kolarides (gitara), Nicholas D’Amato (basa) a Kenny Banks (klávesy) vytvárajú vzdušný a miestami explodujúci priestor pre dokonalé vyznenie Lizzinej poetiky. Treba vyzdvihnúť hlavne Kennyho Banksa (hrajúceho na Hammond organ a krídlo), ktorý akoby si len odskočil z kostola na ďalší gig, nezabúdajúc na spiritualitu a nefalšovanú radosť z hudby ako oslavu života.    

 

Nová Nina?
Charizma tejto speváčky nadväzuje na jej hudobné idoly ako Dianne Reeves, či Nina Simone. Ja by som ešte pridal Billie Holiday či Abbey Lincoln. Ale o tom, že má už svoj vlastný rukopis, niet najmenších pochýb.
Oliver Rehák uvádzal koncert Lizz Wright titulkom: „Prichádza tá, ktorá môže byť nová Nina Simone“. Neodvážim sa porovnávať a tvrdiť či ňou už je, ale neprekvapí ma, ak sa tak stane čoskoro!

 

Text: Ján Sklenár
Foto: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

DSC_0819-Edit.jpg
DSC_0873-Edit.jpg
DSC_9635-Edit.jpg
DSC_9670-Edit.jpg
DSC_9929-Edit.jpg
DSC_0001-Edit.jpg
DSC_0025-Edit.jpg
DSC_0208-Edit.jpg
DSC_0278-Edit.jpg
DSC_0360-Edit.jpg
DSC_0486-Edit.jpg
DSC_0501-Edit.jpg
DSC_0591-Edit.jpg
DSC_0695-Edit.jpg
DSC_0723-Edit.jpg
DSC_0817-Edit.jpg
DSC_0644-Edit-2.jpg

 

 

Ďalšie články

15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Cassandra Wilson: Hudba je hudba, s nástrojom v ruke ide o odbúranie vlastného ega...
Cassandra Wilson interview, 10.12.2014 Cassandra Willson (1955), americká špičková speváčka s ...
Speváčka Hanka Gregušová vydáva druhý album
Jedna z popredných speváčok na slovenskej klubovej scéne, Hanka Gregušová predstaví v ...
Jazzman týždňa: George Benson
Desaťnásobný držiteľ Grammy, gitarista, spevák a skladateľ s nezameniteľným hudobným...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...