Lizz Wright vydáva nové CD - Freedom & Surrender

Lizz Wright vydáva nové CD - Freedom & Surrender
Maros Pavlik

Päť rokov po kritikmi uznávanom, gospelovo ladenom albume Fellowship (Verve), vydáva Lizz Wright nové CD Freedom & Surrender, svoj prvý album u vydavateľstva Concord Records. Plánovaný termín vydania albumu je 4. September 2015. Tridsaťpäťročná speváčka a pesničkárka, známa svojim zemitým altom a emocionálnym a priamočiarym vokálom, sa dala dokopy so štvornásobným držiteľom Grammy, basistom a producentom Larrym Kleinom. Klein je známy predovšetkým svojou spoluprácou s takými renomovanými hudobníkmi ako napríklad Joni Mitchell, Madeleine Peyroux alebo Tracy Chapman

Lizz angažovala Kleina na základe odporúčaní svojich kolegov, ktorým plne dôveruje. Lizz, ako fanúšik, poznala veľmi dobre Kleinovo produkčné majstrovstvo, predovšetkým prostredníctvom jeho práce so silnými ženskými názorovo vyhranenými umelkyňami. 

Larry Klein a Lizz Wright si na nahrávanie albumu prizvali partiu významných hudobníkov: bubeníka Vinnieho Colaiutu, basistu Dana Lutza, perkusionistu Peta Korpelu, gitaristu Deana Parksa a Jessa Harrisa a klaviristov Kennyho Banksa, Peta Kuzmu, a Billyho Childsa.

Klein si navyše prizval i svojho dlhoročného spolupracovníka Davida Batteaua.

Freedom & Surrender mal byť pôvodne albumom cover verzií, zameraných na tému rozvláčneho milostného tanca. Namiesto toho sa však stal pravým opakom, albumom prevažne autorských skladieb, pri súčasnom zachovaní neporušenej hlavnej témy. Lizz vysvetľuje: “Všetko má svoj čas. Aj album s cover verziami, ktorý môže pôsobiť ako zdieľanie dobre zvládnutej domácej úlohy po krásnom výskume. Ja som však vedela, že u mňa ten správny čas nenastal. Musela som to dokázať a uskutočniť to.”

Lizz sa to nepochybne podarilo na jej doteraz najzmyselnejšom albume Freedom & Surrender. Zložila desať z pätnástich skladieb, šesť z nich skomponovala spolu s Kleinom a Batteauom. Trojautorská skladba “The New Game”, ktorej názov bol pôvodne pracovným názvom nového albumu, je žoviálnym country-bluesovým popevkom s poetickým textom a veršami. Album sa ako celok  zľahka dotýka čerstvejšieho emocionálneho povrchu, obzvlášť v éterickej, akustickej skladbe “Somewhere Down the Mystic,” dofarbenej zvukom Hammondu, alebo v prekrásnom náreku “Here and Now,” (ktorý bol čiastočne inšpirovaný smrťou americkej poetky Mayi Angelou), zlomyseľnou “You” a nežnou  R&B baladou “Blessed the Brave.”

Skladba “Right Where You Are” z autorskej dielne Lizz Wright, Larryho Kleina a pesničkára J.D.Southera je očarujúcou pomalou skladbou, ktorá predstavuje Lizz v milostnom duete s Grerogym Porterom, zatiaľ čo “Real Life Painting,” od Lizz a americkej speváčky Maii Sharp bukolicky evokuje zotrvávanie v momentálnej telesnej blaženosti milostného vzťahu.

Za účelom skladania piesní na nový album pozval J.D.Souther Lizz na svoju malú farmu v Nashville. Na toto stretnutie si Lizz spomína ako na veľa času stráveného hraním na klavíri v Southerovej stodole. Lizz spomína: „Dala som mu zopár akordov a prispôsobila som ich tak, aby sa nám obom páčili. Rešpektujem jeho jasnosť a rýchlosť“.

Lizz bola nadšená aj účasťou Gregoryho Portera, s ktorým spievala v roku 2013 na turné. Vraví: “Pieseň je veľmi nežná a pomalá. Nie je ťažké uveriť Gregorymu čo spieva; ako sa pohybuje v nechránenom priestore, môžete preniknúť až do útrob jeho spevu.”

Rovnako nadšená bola Lizz aj spoluprácou s Maiou Sharp, z ktorej vznikla skladba “Real Life Painting,” s takmer kinematografickými reflexiami.

V skladbách "Freedom” a “Surrender”, uzatvárajucimi album, sa Lizz spojila s Toshi Reagon (pozn.red: americká bluesová hudobníčka), ktorá zohrala významnú úlohu aj na jej predcházajucich albumoch Dreaming Wide Awake (2005), The Orchard (2008) a Fellowship (2010). Nežný valčík “Surrender” predstavuje Lizz v zvodnej kráse, zatiaľ čo Reagonina deklaratívna a funkujúca “Freedom,” prestavuje Lizz v odvážnej, nezávislej polohe. ‘Freedom’ je taka neapologetická, úplne iná ako ostatné skladby”, hovorí Lizz, “V Toshi je niečo, čo vždy osloví moju dušu tak, aby som vždy konala podľa svojho presvedčenia.”

Jesse Harris, ďalší z dlhoročných spolupracovníkov Lizz Wright, sa spolupodieľal na uspávankovej, erotikou nabitej balade “The Game” a na podmanivej “Lean In,” ktorá sa odohráva v polnočnej groovovej nálade, akú by namiešal Marvin Gaye s Leonom Warem.

Čo sa týka cover verzií, Lizz si vybrala veľmi rozumne. Baladu od Bee Gees “To Love Somebody” z roku 1967, spomaľuje do pozvoľného tempa, ktoré umocňuje jej úžasný hlas spolu s podmanivým textom. Na bonusovom kúsku klasiky Ewana MacColla and Peggy Seegerovej “The First Time Ever I Saw Your Face” sa plne prejavuje neodbytná “noir” interptácia Lizz Wright. Na nesmrteľnej folkovej klasike Nicka Drakea “River Man” odhaľuje Lizz novoobjavenú emocionálnu čistotu v pozoruhodných aranžmánoch. Na skladbe sa podieľal aj renomovaný nemecký trubkár Till Brönner, ktorý sa predviedol aj svojim dynamickým sólom.

Lizz Wright dosiahla svoj nový spevácky a skladateľský vrchol a ponúka album, predurčený na to, aby sa stal klasikou.

 

Tlačová správa Concord Music.

Galéria

lizz2 res.jpg
lizz3 res.jpg
lizz4 res.jpg

 

 

Ďalšie články

One Day Jazz Festival: Veľkolepá oslava jubilea s Lizz Wright, Danom Bártom a Slovenskou filharmóniou
Pred bratislavským NTC sa už podvečer 13. júna  začali zhlukovať skupinky fanúšikov jazzu....
Jazzman týždňa: Lizz Wright
Pohybuje sa s ľahkosťou medzi prúdmi gospelu, soulu, bluesu, a jazzu. V jej slovníku však...
Lizz Wright vydáva nový album "Grace"
Najnovší projekt americkej speváčky Lizz Wright odhaľuje spleť hlboko zakorenených príbehov a...
Lizz Wright: Bohoslužba venovaná hudbe
Lizz Wright, 18.mája 2015, Ateliér Babylon, Bratislava   Je úplne jedno, v akého Boha...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...