Lukáš Oravec pôjde na turné s výnimočným hosťom Vincentom Herringom (USA)

Lukáš Oravec pôjde na turné s výnimočným hosťom Vincentom Herringom (USA)

Trubkár Lukáš Oravec je na slovenskej scéne už niekoľko rokov verne známou osobnosťou a počas tejto doby mal vo svojich projektoch rôznych zaujímavých hostí. Tento krát opäť predstaví na svojom jarnom turné niekoho nového - virtuózneho amerického saxofonistu Vincenta Herringa a maďarského klaviristu Kalmána Oláha.

 

Lukáš svoju kariéru začal ako mladý talentovaný trubkár a v krátkom čase od založenia svojho prvého kvarteta v roku 2012 sa mu podarilo toho dosiahnuť dosť - množstvo klubových koncertov a festivalových vystúpení po celej Európe, výhru v súťaži "Nové tváre slovenského jazzu" a rovnako aj cenu za interpretačný výkon ako sólista. V roku 2013 vydal svoj debutový album s názvom Introducing Lukáš Oravec Quartet, s ktorým vyhral cenu ESPRIT 2013 za najlepší slovenský album roka. Už na tomto albume Lukáš predstavil jedného zo známych hostí - alt saxofonistu Radovana Tarišku a v tejto tradícii pokračoval, doteraz hral s veľkými menami ako Rick Margitza, Kálmán Oláh, Vincent Herring, Pavel Wlosok, Peter Erskine, Gábor Bolla, Hanu Rantanen, Jamil Sheriff či Benito Gonzalez.

 

Pre tento rok si na koniec marca Lukáš prichystal šnúru koncertov s ďalším výnimočným hosťom, americkým alt saxofonistom Vincentom Herringom. Rytmická sekcia sa skladá z rovnako kvalitných hráčov - na klavíri hrá svetoznámy maďarský klavirista Kalmán Oláh a stabilná dvojica Tomáš Baroš na kontrabase a Dávid Hodek na bicie. 

Plán koncertov zahŕňa vystúpenia v 3 krajinách - na Slovensku, v Čechách a Maďarsku a na turné kapela predstaví nový program, ktorý Lukáš pripravil špeciálne pre túto príležitosť. Šnúru celá kapela aj s obomi hosťami ukončí 3. a 4. apríla nahrávaním albumu v Budapešti.

 

Harmonogram koncertov je nasledovný:

25.3 Praha Reduta

26.3. Praha Reduta

27.3. Nové Mesto nad Váhom Jazz Festival

28.3. Trutnov Jazzinec Festival

29.3. Jazzfest Brno

30.3. Bratislava

31.3. Košice Ges Club

1.4. Žilina

2.4. Budapešť

 

Rozhodne sa máme na čo tešiť a my sa ešte pred samotnou šnúrou pokúsime priniesť rozhovor so samotným lídrom a iniciátorom projektu, trubkárom Lukášom Oravcom. Priamo z prvej ruky sa tak budete mať možnosť dozvedieť, na čo konkrétne sa môžete tešiť ako aj to, kto Vincent Herring je a ako sa Lukášovi podarilo ho obsadiť do tohto projektu.

 

 


 

 

Vincent Herring je virtuóz saxofónu s jedinečne intenzívnym a energickým zvukom. Je považovaný za jedného z popredných saxofonistov svojej generácie. Prvé turné absolvoval s big bandom Lionela Hamptona začiatkom 80. rokov. Po smrti legendárneho saxofonistu Cannonball Adderley zaujal Vincent jeho miesto a pokračoval v slávnom projekte spolu s Nat Adderley po dobu deviatich rokov. Jeho profesionálna kariera ešte v pomerne nízkom veku pokračovala s hviezdami ako Cedar Walton, Freddie Hubbard, Dizzy Gillespie, Louis Hayes, Art Blakey a Jazz Messengers, Horace Silver Quintet, Jack DeJohnette je Special Edition, Larry Coryell, Steve Turre, The Mingus Big Band, Kenny Barron, Nancy Wilson, Dr Billy Taylor, Carla Bley a John Hicks. Vincent sa spolupracoval ako sólista s mnohými umelcami a v mnohých súboroch vrátane Wynton Marsalisa v Lincoln Center či Johna Faddis s Carnegie Hall Big Bande.

 

Oláh Kalmán je pianista a skladateľ, absolvent jazzového klavíra a kompozície na univerzite Ferenc Liszt v Budapešti. Svetoznámy jazzový pianista vo svojom prejave spája prvky jazzu a klasickej hudby. V roku 2006 bol poctený cenou Ferenca Liszta a v tom istom roku získal hlavnú cenu v prestížnej skladateľskej súťaži Thelonius a Monka v Spojených štátoch. Jeho najznámejši projektom je maďarské "Trio Midnight". Má za sebou spolupráce s menami ako Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Stefano Di Battista, Philip Catherine, Palle Danielsson, André Ceccarelli, Paolo Fresu, Nicolas Payton, Kenny Wheeler and Ravi Coltrane

 

Zdroj: Lukáš Oravec

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Lukáš Oravec Quartet Bob Mintzer ALI
Trubkár Lukáš Oravec sa na slovenskej jazzovej scéne zjavil ako blesk z jasného neba. Jeho...
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Jana Kozáková vydáva album Vlčie maky: Hudba z podpoľania v jazzovej úprave zaznie na novembrovom turné
Na slovenský trh sa prednedávnom dostal nový štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky. Jedná...
Lukáš Oravec: Morálna stránka hostí, ktorých si muzikanti pozývajú, je lotéria
Porozprával som sa s trubkárom, aranžérom, skladateľom a pedagógom Lukášom Oravcom, ktorý sa už o...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...