Manuel "Manny" Pombo: Po rozhodnutí súdu sa saxofonista vracia do ulíc

Manuel "Manny" Pombo: Po rozhodnutí súdu sa saxofonista vracia do ulíc

V meste Providence, v štáte Rhode Island pred pár dňami súd rozhodol o osude pouličného saxofonistu, ktorý sa už od júla 2015 súdil s miestnou políciou. Tá mu zakazovala "hrať do klobúka" na verejnom priestranstve a vyhrážala sa mu zatknutím. Manuel Pombo sa cez rozsudok konečne dočkal slobody svojho prejavu, ktorá mu podľa neho právom náleží.

 

Obyvatelia Providence už takmer odjakživa stretávajú podivnú postavu v ošúchanom oblečení a s ponožkou na ľavej ruke namiesto rukavice, ktorá drží v ruke saxofón. 63-ročný Manuel J. “Manny” Pombo sa v meste narodil a hráva na darovanom saxofóne na uliciach už 36 rokov. Saxofón ho uchvátil v roku 1976, keď počul soundtrack ku filmu Taxi Driver a hrávať na verejnosti začal v roku 1979, po rozhovore s "týpkom", ktorý v tej dobe hrával skladby Sonny Rollinsa a Grover Washingtona Jr. na Times Square.

 

Pombo vyzerá na prvý pohľad ako obyčajný bezdomovec a pouličný hudobník, no keď fúkne do saxofónu, ozvú sa tóny Psalmu od John Coltrana alebo skladieb pripomínajúcich free jazzového saxofonistu Ornette Colemana. Niektorých tak zanechá v údive, iným podľa svojich slov "jeho hudba vadí". Počas posledných rokov mal Pombo najmä viacero potýčiek s miestnou políciou, tá ho v roku 2013 zatkla a obvinila z "odmietnutia preukázať sa licenciou alebo povolením" na hranie na verejnosti a z výtržníctva - údajne nadával žene s dieťaťom v aute na parkovisku obchodu Whole Foods. Saxofonista sa bránil vyjadrením, že žena počas šoférovania telefonovala a takmer ho zrazila.

 

V júli 2015 sa Pombovho prípadu zhostila organizácia American Civil Liberties Union (ACLU) a obžalovala políciu z porušenia ústavných práv o slobode prejavu, ktorého sa polícia dopustila viacnásobným zatknutím a vyhrážkami saxofonistovi za hranie na verejnom priestranstve. Počas procesu ACLU vyhlásila, že je protiústavné požadovať povolenie za hranie na verejnom priestranstve alebo brániť v prijímaní finančných darov. "Hudba je formou prejavu a prejav na verejnom priestranstve je podstatou prvého ústavného práva", prehlásil Pombov obhajca Shannah Kurland.

 

Konečné rozhodnutie zo dňa 6. januára 2016 bolo v prospech saxofonistu, súd zakázal mestu nariaďovať Pombovi, aby prestal hrať na verejnom priestranstve alebo mu brániť v prijímaní finančných darov. Okrem toho požaduje od mesta finančné odškodnenie v hodnote 1500 dolárov za porušenie ústavných práv obete. Pombo tak môže opäť hrať na verejnosti a predtým, ako pomaly odkráčal a stratil sa v uličkách mesta, prezradil svoje najbližšie plány: “Dnes začnem Ódou na radosť, oslávim tak svoju znovu nadobudnutú slobodu prejavu."

 

 

Zdroj: providencejournal.com

Foto: The Providence Journal/Sandro Bodo

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Klavirista Billy Taylor má ulicu v New Yorku
New York pokračuje vo zvečňovaní mien jazzových legiend v názvoch ulíc. Po Milesovi Davisovi...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...