Report: Mario Biondi sa po dvoch rokoch vrátil do Bratislavy

Report: Mario Biondi sa po dvoch rokoch vrátil do Bratislavy
Miroslav Bachura

Po dvoch rokoch sa do Bratislavy vrátil talianský spevák Mario Biondi. Po publikom vrelo prijatom koncerte na BJD 2012 sa tentokrát majiteľ hlbokého soulového hlasu predstavil v komornejších priestoroch Ateliéru Babylon v rámci koncertného cyklu City Sounds.

 

Spevák pripomínajúci svojim mohutným hlasom Barryho Whitea koketuje najmä s retro zvukom soulu, R´n´B a tanečnejších polôh jazzového mainstreamu. Koncert teda prilákal početnejšiu a pestrejšiu zmes návštevníkov ako tomu býva pri miestnych jazzových podujatiach (zrejme máloktorý zo slovenských jazzmanov sa môže pochváliť takým bohatým zastúpením dám v publiku). O klubovú atmosféru sa od siedmej hodiny večernej staral DJ Shakul s nezmarom rôznych hudobných fúzii Mariánom Jaslovským na saxofóne a flaute. To už sa plocha Babylonu upravená na státie (ideálne i na tancovanie) celkom slušne zaplnila, aby krátko po ôsmej mohol natešený dav uvítať hviezdu večera. Treba povedať, že Mario Biondi sa vďaka svojim minulým pokusom na disko scéne dočkal kedysi negatívnej odozvy zo strany hudobníkov, kritiky i jazzovej časti svojho publika. O to potešitelnejšie bolo, že do Bratislavy Biondi so sebou priniesol zostavu Italian Jazz Players, jazzový sextet s dvoma dychármi, bluesujúcou gitarou a s pianom namiesto syntetizátorov.

 

 

Už úvodnou ´Handful of Soul´Biondi nastavil tón, v ktorom sa stabilne niesol celý koncert. Biondi nie je žiaden veľký novátor, ale vo svojich skladbách so všetkou eleganciou a remeselnou poctivosťou prináša to najsilnejšie zo soulovej speváckej tradície. Okrem toho skvelého hlbokého hlasu má i potrebnú charizmu a v danom žánri nevyhnutnú dávku teatrálnosti a afektu.

 

 

Sextet hudobníkov prevažne pracoval na svojho lídra, dychové nástroje boli vkusne redukované pre potreby hitových melódií, niekoľko krát však Biondi svojim hráčom doprial pár chorusov pre sóla. Okrem najväčších Biondiho hitov ako ´This is What You Are´ prišlo i na skladby z posledného albumu Sun. Silným momentom koncertu boli bubenícke a kontrabasové sóla, ´Come Together´ v podaní basistu Tommasa Scannapieca uchopilo celý Babylon.

 

 

Sumár - mainstreamovo ladený soul v prevedení vynikajúcich hudobníkov korunovaný fantastickým hlasom Biondiho. Je možné, že samotný repertoár po hudobnej stránke časom vyznieval trocha jednotvárne. Pokiaľ ale vezmeme do úvahy, že táto hudba je skôr určená širšiemu publiku so sklonmi k tancu (alebo aspoň k pohúpavaniu sa zo strany na stranu) než k exhibícii individuálnych muzikatských kvalít, je to v poriadku.

 

 

A jeden postreh na záver. Opätovný úspech Biondiho v Bratislave (organizátori, publikum i interpreti určite môžu hovoriť o úspechu) ukazuje, akým významným spôsobom sa podieľa dramaturgia Bratislavských jazzových dní i na podobe nasledujúcich koncertných sezón. Dá sa povedať, že interpreti, ktorí silno zarezonujú na džezákoch, majú na Slovensko dvere otvorené a ich koncerty sa tešia veľkému záujmu. Treba vyzdvihnúť to, že promotéri efektívne ťažia z takýchto dobrých ohlasov a umožňujú slovenskému publiku navštevovať koncerty elitných jazzmanov po celý rok. Pochvala preto patrí organizačnému tímu série City Sounds, nakoľko tento tandem v poslednej dobe rozdúcháva koncertný oheň v Bratislave nevídanou silou.

Miro Bachura
Foto: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

DSC_1064-Edit.jpg
DSC_0649-Edit.jpg
DSC_0661-Edit.jpg
DSC_0663-Edit.jpg
DSC_0664-Edit.jpg
DSC_0669-Edit.jpg
DSC_0684-Edit.jpg
DSC_0698.jpg
DSC_0702.jpg
DSC_0708.jpg
DSC_0721-Edit.jpg
DSC_0738-Edit.jpg
DSC_0739-Edit.jpg
DSC_0755-Edit.jpg
DSC_0771-Edit.jpg
DSC_0791-Edit.jpg
DSC_0824-Edit.jpg
DSC_0854-Edit.jpg
DSC_0868-Edit.jpg
DSC_0878-Edit.jpg
DSC_0917-Edit.jpg
DSC_0936-Edit.jpg
DSC_0944-Edit.jpg
DSC_0952-Edit.jpg
DSC_0999-Edit.jpg
DSC_1030-Edit.jpg
DSC_1049-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Cassandra Wilson priniesla Bratislave hudbu tvorenú srdcom
11.december 2014, Nová Scéna, Bratislava   Bohatú koncertnú sezónu prišla do Bratislavy...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...