Martin Uherek: Kráčam svojou vlastnou cestou

Martin Uherek: Kráčam svojou vlastnou cestou
Peter Baláž

Saxofonista Martin Uherek prichádza s debutovým albumom  „Walkin’ My Own Way“, podporeným koncertnou šnúrou po celom Slovensku. Nahrávka plná originálnych kompozícii vychádza pod značkou Hudobného Fondu na konci roka 2015. O aktuálnom turné i pripravovanom albume sme sa spolu porozprávali.

 

Martin, momentálne sa nachádzaš na začiatku svojej šnúry s názvom „Walkin’ My Own Way tour“, v nedeľu ste s kapelou odohrali prvé vystúpenie. Na čo sa poslucháči môžu na zvyšných koncertoch tešiť?

Hrali sme v Panoptiku v Ružomberku a čaká nás ešte ďalších šesť koncertov. Navštívime ešte Banskú Bystricu, Nitru, Trenčín, Piešťany a Banskú Štiavnicu. Posledný koncert odohráme v Liptovskom Mikuláši v rámci Mikulášskeho kultúrneho leta aj s hosťom - klaviristom Klaudiom Kováčom. Ten sa objaví aj na albume, rovnako ako ďalší dvaja zaujímaví hostia. Všetky koncerty budú mať podobný koncept, predstavujem na nich svoj nový repertoár, teda skladby, ktoré som zložil a ktoré budú na novom albume. Šnúru hráme v „pianoless triu”, teda triu bez klavíra, ja, kontrabasista Peter Korman a bubeník Pavol Blaho. Toto trio je základným jadrom kapely, na albume zaznie zhruba polovica skladieb v tomto zložení a na ostatné sa potom pridajú hostia, bude tam kvarteto, kvinteto, aj sexteto.

 

Tvoj nový album sa bude volať „Walkin’ My Own Way“. Čo pre teba tento názov znamená?

Celá koncepcia albumu vychádza práve z jeho názvu, ktorý v preklade znamená “Kráčajúc svojou vlastnou cestou”. Je o mojom doterajšom hudobnom vývoji, o ceste ktorú som v hudbe prešiel a aj o hudobníkoch, ktorí ma na nej ovplyvnili. Budú tam skladby inšpirované hráčmi, ktorých som počúval, napríklad „Moo For Sonny“ - Sonny Rollins, „Loose For Duke“ - Duke Ellington, alebo skladba „The Meeting“, ktorá hovorí o fiktívnom stretnutí dvoch velikánov jazzového saxofónu - Charlieho Parkera a Johna Coltrana. A zároveň budem mať na albume hostí, popredných slovenských hudobníkov, ktorí ma na mojej ceste nejako ovplyvnili - učili, inšpirovali, hrali so mnou.

 

Kto teda budú títo hostia, môžeš nám ich predstaviť?

Prvého z nich som už spomínal, je ním klavirista Klaudius Kováč. Ten mal na moje hranie a vôbec mňa, ako jazzového hudobníka, úplne najväčší vplyv. Študoval som u neho vyše sedem rokov a keby nebolo jeho, možno by som dnes vôbec nehral. Prišiel som k nemu prvý krát, keď som začínal študovať na konzervatóriu, vtedy som ešte vôbec nevedel, čo to je jazz. Pri ňom som spoznal Charlie Parkera, Sonny Rollinsa, Ben Webstera a všetkých tých velikánov. Klaudio ma v podstate v jazze vychoval úplne „od plienok”.

Ďalším hosťom bude saxofonista Radovan Tariška. Ten bol mojim prvým saxofónovým vzorom, ktorého som mohol reálne vidieť, zažiť a získať tak predstavu, ako má saxofón znieť. Počúval som jeho albumy, chodil na jeho koncerty a vravel som si, že by som s ním raz chcel stáť na jednom pódiu. A teraz bude dokonca na mojom albume.

A nakoniec je tu trubkár Juraj Bartoš. Bol prvým hosťom, s ktorým som spolu so svojim kvartetom vystupoval. V roku 2012 sme ho spolu s chlapcami zavolali na niekoľko koncertov. Hranie s ním nám všetkým toho dalo veľmi veľa. Odvtedy som sa s ním stretol a jamoval viac krát a vždy som veľmi obdivoval jeho štýl hry, profesionalitu a prístup.

 

Plánuješ s týmito hudobníkmi aj ďalšiu spoluprácu, okrem účinkovania na tvojom albume?

Nepochybujem, že určite prídu ďalšie príležitosti a niečo spoločné zrealizujeme aj v budúcnosti, hoci zatiaľ nie je naplánované nič konkrétne. S každým z týchto muzikantov hrám veľmi rád a pokiaľ sa tá kombinácia bude páčiť aj im a samozrejme aj poslucháčom, tak určite spolu odohráme ešte veľa koncertov.

  

Na svojom slovenskom turné navštíviš sedem miest - je medzi nimi miesto, na ktoré sa obzvlášť tešíš?

Rád hrám na miestach, kde viem, že prídu ľudia, ktorí majú radi jazz a reagujú, to má rád asi každý. Preto sa obzvlášť teším na domácu Banskú Bystricu, kde budem hrať s triom po viac ako polročnej odmlke. A tiež sa veľmi teším na Liptovský Mikuláš, kde s nami bude hrať Klaudius Kováč, ktorý repertoár obohatí svojou hrou na klavíri.

 

Walkin' My Own Way tour:

16.8. Panoptikum, Ružomberok

18.8. Quentin Jazz Club, Banská Bystrica

19.8. Záhir Coffee & Drinks, Nitra

20.8. Reštaurácia Bulgur, Trenčín

21.8. Kursalon, Piešťany

22.8. Trotuar Cafe, Banská Štiavnica

23.8. Mikulášske Kultúrne Leto, Liptovský Mikuláš

 

Foto: Zuzana Ďuricová

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Martin Uherek: Prial by som si, aby CD Príbehy jazzu zaujalo všetky generácie
Stretol som sa s mladým banskobystrickým hudobníkom, saxofonistom, skladateľom a pedagógom Martinom...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...