Martin Valihora: "Dcéra je pre mňa môj vesmír. K hudbe ju určite budem viesť."

Martin Valihora:  "Dcéra je pre mňa môj vesmír. K hudbe ju určite budem viesť."
jazz.sk

V pondelok 14. januára o 20:00 začal na portáli Jazz.sk štvrtý chat zo seriálu 'Na linke s...'. Cieľom týchto live chatov je sprístupniť možnosť porozprávať sa online spôsobom s profesionálnymi hudobníkmi nielen zo Slovenska. Tentokrát naše pozvanie prijal známy slovenský bubeník Martin Valihora. Ak ste chat nestihli osobne, nižšie si môžete prečítať jeho prepis.

 
Martin Valihora (*4. máj 1976 Bratislava) je slovenský hráč na bicie nástroje a perkusie. Narodil sa v hudobníckej rodine (jeho otec, Dušan Valihora bol profesionálny basgitarista a jeho mama Jana Beláková, speváčka). Valihora študoval klavír v rokoch 1986-1987, kedy prešiel na bicie a začal chodiť na lekcie slovenskému bubeníkom Oldovi Petrášovi. Valihora vyštudoval bicie a perkusie na Konzervatóriu v Bratislave v rokoch 1990-1992, avšak v štúdiu hry na bicie pokračoval aj na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone. Hral v množstve slovenských popových, rockových a jazzových kapiel ako IMT Smile, Midi, Prúdy, Fermáta, Kvartet Gaba Jonáša, Barflies, Deepnspace, Collegium Musicum a ďalšie. Spolupracoval s japonskou jazzovou klaviristkou Hiromi Uehara a hosťuje rôznym interpretom v Amerike.
 
Začiatok chatu 20:01:
jazz.sk: Milí priatelia, otvárame štvrtý zo série Online Chatov, dnes so špičkou jazzovej i nejazzovej sady - univerzálnym bubeníkom a organizátorom koncertov v Music Gallery či série festivalov One Day Jazz, Martinom Valihorom. Teraz je ten správny čas na otázky pre Martina, nech sa páči.
jazz.sk: Martin vitaj :)
Peter Gazda: Dobrý večer :)
Jaroslav Zelenka: Dobry den Martin, dopocul som sa, ze by ste mal pripravit svoje autorske CD, co je na tom pravdy?
Martin Valihora: @Jaroslav Zelenka: Dobry vecer, autorske iba z malej casti, vacsinu repertoaru napisal Vardan Ovsepian a Daniele Camarda. Moja uloha je hlavne interpretacna, ako vzdy doteraz :)
Jaroslav Zelenka: Aku sadu momentalne pouzivate?
Martin Valihora: @Jaroslav Zelenka: Yamaha maple custom absolute forever :)
Peter Gazda: Martin Valihora: @Jaroslav Zelenka: Yamaha maple custom absolute forever :) - nie je na predaj? O:)
Jaroslav Zelenka: @Martin Valihora: Dakujem za odpoved, ja by som chcel este vediet ake cinely su v hre vo vasej sade.
Martin Valihora: @Jaroslav Zelenka: Hram a som sponzorovany firmou Zildjian, tieto cinely boli pre mna velkym snom, ktory sa mi splnil. Mam tam staru A ride 24", alebo rozne novodobe jazzove cinely constantinople, K serie a podobne...
 
Peter Gazda: S ktorým hudbníkom ste si najviac hudobne rozumeli, že ste sa najviac chápali a cítili rovnako, boli ste na „jednej vlne“?
Martin Valihora: @Peter Gazda: John Shannon, Mitch Cohn, Oskar Rozsa, Vardan Ovsepian, Daniele Camarda, Eugen Vyzvari, Juraj Griglak, Michal Bugala a mnohi dalsi...
Peter Gazda: vďaka a kto bol pre Vás (a je) vzor, z ktorého čerpáte inšpiráciu a ktorého hranie Vas vždy udivuje?
Martin Valihora: @Peter Gazda: To su ti ludia, ktorych som spomenul, nakolko prispeli do komunikacie aj autorsky a hrali sme ich hudbu.
Jarmila Žuffová: Martin, kde budete mať najbližšie koncerty?
Martin Valihora: @Jarmila Žuffová: Jarmilka, urcite v Music Gallery u Dezmara, co je v mojom klube :) a uplne najblizsie je Music a la Carte v Studiu L+S 18. 1. 2013. 
 
Jozef Majdak: Obdivujem ľudí, ktorí vedia sedieť na viacerých stoličkách naraz a všetko sa im darí. Aký je návod na to, byť top hudobníkom a dobrým organizátorom zároveň. Je ti ľahké prechádzať z jednej roviny do druhej?
Martin Valihora: @Jozef Majdak: Jozef, dakujem za otazku :)... Je to pre mna tazke. Ale vzdy sa to nejako podari a potom ma to zenie do dalsieho. Som iny typ organizatora. Nenaplnam plan cinnosti, ale vzdy robim koncert nejakeho interpreta, ktoreho obivujem a chcem sprostredkovat aj Slovenskemu publiku, ako tomu bude aj 27. februara v Istropolise na dalsom One Day Jazz Festivale.
Jozef Majdak: @Martin Valihora: Pre mňa to je ako rozdvojenosť - z hudby do menežovania. Ach jo. Ďakujem za pozvánku, teším sa na festival. Chaka Khan bola výborná!
Martin Valihora: @Jozef Majdak: Tento festival bude naozaj nadupany fantastickymi muzikantami. Zaznie povodna tvorba v podani Andreja Sebana, akusticky jazz v podobe Depart Refire a aj americky soul-funk-fusion v podani Fran McComba.
Jozef Majdak: @jazz.sk: A bude tu aj súťaž o lístky na ten Festival?
jazz.sk: @Jozef Majdak: Jozef, veríme, že súťaž bude :)
Martin Valihora: @jazz.sk: Urcite ano!!! :)
 
Katka: Ahoj Martin a ostatní účastníci! Mňa by zaujímalo, či z Teba rodičia nechceli mať niečo iné, ako hudobníka... Chcel si byť Ty niekedy niečím iným?
Martin Valihora: @Katka: Vzdy hudobnikom ako boli aj moji rodicia. Oni potom vystudovali aj pravo, o com som rozmyslal aj ja, ale zatial som sa k tomu z dovodu zaneprazdnenosti nedostal a ani sa mi do toho moc nechce :)
Peter Gazda: Chcel by som sa opýtať na Berklee, v čom je podľa Vás lepšia alebo má navrch ako ostatné hudobné školy v USA a v čom to je, že dokážu urobiť v podstate zo slabšieho muzikanta nadpriemerného, z priemerného výborného a pod.?
Martin Valihora: @Peter Gazda: Je to jednoducho tym, ze tam je velka masa hudobnikov z celeho sveta a tym inspiracia a vyvoj roztoceny na plne obratky. Nalepi sa tam hudba aj na nemuzikanta. Ale carodejnici nie su, musia mat uchdzaci o hudobne umenie aj urcite predpoklady a tym sa tvori aj prirodzena selektacia.
Peter Gazda: vďaka :) a ako zvládate súkromý život a profesionálnym – dá sa nejako spojiť?
Martin Valihora: @Peter Gazda: Je to narocnejsie, ale zvladam to ako najlepsie viem. Musim to zvladat a dcera je pre mna moj vesmir.
 
Ernie z Banskej Bystrice: Ahoj Martin, v prvom rade Ti dakujem za vsetky tie krasne koncerty s Mr. Vargom a celym Collegiom... tesim(e) sa na dalsie... rad by som vedel, kto Ti hodil lano do tejto skvelej formacie a ci nechystate v blizkej buducnosti nejake nove spolocne nahravky... Ferko Griglak nieco naznacil, ze ste skusali... no zatial sa to odlozilo (?)... Maj sa viac nez fajn... a hlavne nech zdravicko poslucha...
Martin Valihora: @Ernie z Banskej Bystrice: Dakujem Ernie... Spolupraca vyplynula prirodzene, so spominanymi velikanmi som spolupracoval uz od osemnastich a niektori ma poznali uz od detstva :)
Marián: Ahoj Martin. Chcem sa Ťa opýtať na Tvoj názor, ako vidíš momentálnu siutáciu postavenia mladých muzikantov a ich začlenenia sa do hudobníckej brandže, dajme tomu v oblasti Československa ? Ďakujem za odpoveď :-) Všetko dobré prajem :-)
Martin Valihora: @Marián: Ahoj Marian, postavenie je vzdy a v podstate vsade podobne. Ti, ktori chcu hrat hraju a ti nadanejsi sa zaradia prirodzene sami. Obzvlast u nas, kde je vyslovene hlad po novych talentoch. Treba pilne pracovat, cvicit, hrat a ono to pride.
gavenka: Ahoj Martin, používaš aj elektronické bicie? Kde cvičíš a skúšaš?
Martin Valihora: @gavenka: Elektronicke nie, iba v hudobnych obchodoch si na ne zahram.. A cvicim u seba v klube, v Music Gallery u Dezmara v Bratislave. Teda ak mam cas :)
 
Diana: Ahoj Martin, si šťastný?
Martin Valihora: @Diana: Ahoj Diana, su oblasti, kde by som mohol byt stastnejsi :)) Ale pokial dycham, tak ano.
Diana: čo cítiš keď hráš?
Martin Valihora: @Diana: Ako kedy. Ale vacsinou obrovsku vasen a radost.
gavenka: To je krásne!:D to boli moje prve pocity, keď som si sadla za sadu - vášeň a radosť! :) ja Ti fandím, Martin, a som rada, že si na Slovensku :)
Martin Valihora: @gavenka: Dakujem a tesim sa, ked budem moct zase na chvilku odist do sveta na skusy :)
gavenka: Do sveta treba ísť na skusy, a prinesieš nám aj nejakých latino menov? :D to by bolo skveléé, ánoo, latin jazz, poprosím ! ;-)
Martin Valihora: @gavenka: Urcite, ked sa mi podari stiahnut z obehu nejake dobre zoskupenie, tak ano!!! :)
Diana: musí byť krásne robiť to pre čo si sa narodil, teda vedieť, že robíš to čo robiť máš. Prajem Ti všetko dobré Martin, nech si teda šťastný aj tam kde to chýba.
Martin Valihora: @Diana: Dakujem, dakujem :)
 
Tomáš Lukáč: Zdravim, Martin! Mna by zaujimala mozno ani presne nezodpovedatelna vec - co je podla teba najdolezitejsie pre profi muzikanta ktory chce hrat prvu ligu (ako ty uz hravas dlhe roky :) )? Flexibilita... domaca priprava... ochota prisposobovat sa... mozno trochu stastie aby sa dostal k velkym menam??? dakujem za odpoved :)
Martin Valihora: @Tomáš Lukáč: Ahoj Tomas, dolezite je uplne vsetko... Hlavne musis byt zdatny zvladnut tie velke mena a byt na to pripraveny :)... Cvic, hraj, ries to a hlavne to maj rad.
Peter Gazda: Viem, že hráte veľa štýlov a každý Vám niečo dáva ale predsa, kde / v čom sa cítite najlepšie?
Martin Valihora: @Peter Gazda: Urcite soul, fusion, moderny jazz, funk, hip hop atd... tiez latin jazz a milujem aj tradicny jazz...vela farieb a improvizovanej hudby tiez.
Gabo: Ahoj Martin, ako sa ti pozdáva súčasný vývoj jazzu. Čo hovoríš na spôsob hrania ala Ari Hoenig? Dik za odpoved
Martin Valihora: @Gabo: Sucasny vyvoj je velmi rozmanity a pestry. Do tohto zanru prislo vela vplyvov a to posunulo aj jeho vyvoj do roznych novych konceptov a moznosti. Jazz je sloboda.
 
Peter Gazda: Čo je pre Vás naväčší relax a ako často si ho doprajete?
Martin Valihora: @Peter Gazda: Najvacsi relax je sport a doprajem si ho najcastejsie ako sa da, hoci aj kazdy den.
Jarmila Žuffová: Máte len jedno dieťa - dcérku? Budete ju viesť k hudbe?
Martin Valihora: @Jarmila Žuffová: Ano jednu dcerku. A urcite budem, ma sluch aj rytmus, tak uvidime, ci aj vasen a odvahu ist dalej :)
 
Luboš: čauko, v Košiciach nebudeš hrať náhodou niekedy v blízkej dobe?
Martin Valihora: @Luboš: ANOOOO!!!!!! ONE DAY JAZZ FESTIVAL teraz prinasame aj do Kosic, ktore mam velmi rad! A to 26. februara. Historicka Radnica alebo Ges Klub. A na nom budem hrat hned s dvoma kapelami :)
Luboš-Ke: ANO super, tak sa teším, prídem pozriet určite, lebo v Ke je veľmi silná jazzová základňa, ktorá je hladná po jazze :-)
Peter Gazda: Myslíte, že je ešte možná spolupráca s Hiromi v budúcnosti? boli by sme veľmi radi, musím povedať, že Vy ste tam skrátka patrili... niežeby tí bubeníci,  čo sú tam, tam nepatria.. ale keď si to počúvnem s vami, je to pre mňa úplne niekde inde ako keď si to počúvnem so simonom phillipsom (aj keď je to vynikajúci hudobník)
Martin Valihora: @Peter Gazda: Dakujem. S Hiromi sme mali vela peknych momentov a spolupraca nie je nikdy vylucena :)
Maros: 5 rýchlych otázok :) Med - chilli? Potapanie - parasutizmus? BMW - Mercedes? Rozsa - Griglak? Jazz - funk?
Martin Valihora: @Maros: Med s chilli, box-muay thai, audi, dnes Rozsa - zajtra Griglak, jazzfunk :)
 
Samuel Bahna: Ahoj Martin, všimol som si Ťa na koncerte Robert Glasper Experiment v Nu Spirit clube... aký je tvoj názor na týchto hudobníkov? myslíš že sa moderný jazz bude poberať podobným smerom, ako oni momentálne prezentujú?
Martin Valihora: @Samuel Bahna: Je to jeden sposob - jazyk, ktory oni priniesli, alebo k nemu vyrazne prispeli... Sposobov je mnoho... Vypocuj si napr. Wayne Krantz s Keith Carlockom a mozme si dat tu istu otazku :)
Michal Stefan: Ahoj Martin, veľmi ma tešia tvoje odpovede :) Zaujímalo by ma, či nejak sleduješ svoj vlastný vývoj. Jeden s prvých koncertov kedy som ťa počul hrať bolo s Danom Brantiganom, kedy si hral ako dobre naštelovaný stroj (čerstvo zo školy myslím), po rokoch si mi vybil dych v Zrkadlovom háji s Universal Cure... to už si mal za sebou intenzívne hranie po celom svete. Dnes už dlhšiu dobu hráš doma. Ktorá skúsenosť najviac to ako dnes hráš?
Martin Valihora: @Michal Stefan: Ahoj Michal, vsetky hudby, ktore som hral sa zlievaju v tom ako hram dnes... Pop v studiu, Waking Vision, Ron Affif, Hiromi, RetroAct Experience, Oskar Rozsa Partnership, Ovsepian Camarda Valihora a mohol by som menovat... Zavisi, aku muziku hram. Ale urcite nova generacia cernosskych bubenikov je moj velky zdroj inspiracie.
Peter Gazda: Ktorého slovenského bubeníka alebo jeho hranie sa Vám pači ?
Martin Valihora: @Peter Gazda: Velmi si vazim Marcela Buntaja. Je to velky muzikant a David Hodek je na velkej ceste do sveta. Myslim, ze o nom budeme este pocut aj spoza hranic.
Michal Stefan: Mnohí sme sa tešili na jesenné turné Šeban Rózsa Valihora... nakoniec z toho vzniklo úplne niečo iné (vďaka bohu, že Andrej začal hrať s ľuďmi) ako teraz vypadá Vaša spolupráca?
Martin Valihora: @Michal Stefan: Spominane trio sa nakoniec nekonalo. Ale budem hrat v KC Dunaj s Andrejom ako host v marci...
 
Martin Valihora: Budem uz musiet pomaly koncit.
Peter Gazda: Mal by som veľký záujem o súkromnú hod, aj keby to bolo iba raz za čas, bolo by to možné? Veľmi Vás prosím :)
Martin Valihora: @Peter Gazda: Prepac, ale v sucasnosti individualne neucim. Urcite vsak budem robit v dohladnej dobe workshop v Music Gallery u Dezmara, tak sleduj musicgallery.sk
Peter Gazda: Ďakujem veľmi pekne, určite budem :) Želám Vám všetko dobré, aj súkromnom živote aj v hudobnom, ste pre mňa velkým vzorom! Všetko dobré, nech sa darí.
borislav: Kámo nech sa Ti darí!!!
Martin Valihora: @borislav: Dakujem!
Paťa: Martin, vsetko dobre a dakujem za chat. Vidime sa u Dezmara :)
Martin Valihora: @Paťa: Dakujem Patka, tesim sa!
gavenka: Martin, nech Ti to hraje! :D jou, tak u Dežmára asi najbližšie :)
Michal Stefan: Vďaka za tvoj čas Martin, pekný večer.
Martin Valihora: Dakujem Vam vsetkym velmi pekne, hlavne aj jazz.sk za ich aktivity! A tesim sa na Vas na One Day Jazz Festival 26. 2. 2013 v Kosiciach a 27. 2. 2013 v Bratislave, alebo v Music Gallery u Dezmara - musicgallery.sk. Prajem Vam vsetkym vela sil a uspechov!
jazz.sk: Mili priatelia jazzu a dobrej hudby, hádam ste sa v tomto chate dozvedeli niečo, čo vás posunie ďalej. Budeme sa tešiť na ďalšie stretnutia s vami tu na stránkach Jazz.sk. Ďakujeme tiež Martinovi za jeho čas a prajeme veľa úspechov v profesionálnom aj osobnom živote.
jazz.sk: @Martin Valihora: A ďakujeme aj za uznanie :-)

Koniec 21:22

 

Chystáme aj ďalšie online stretnutia seriálu 'Na linke s...' osobnosťami nielen slovenského jazzu. V prípade, že chcete byť informovaní o ďalších aktivitách tohto jedinečného portálu, zaregistrujte sa jednoducho na titulnej stránke jazz.sk (pre FB užívateľov jednoducho cez FB connect). Záznam prvého live chatu s jazzovým basgitaristom Jurajom Griglákom, druhého chatu s Gabom Jonášom a tretieho chatu s Petrom Lipom nájdete na linkách nižšie.
 
Tím Jazz.sk

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...