Jazz Video Guy: Mojou misiou je zabrániť tomu, aby sa jazz stal neviditeľným

Jazz Video Guy: Mojou misiou je zabrániť tomu, aby sa jazz stal neviditeľným

Bret Primack, na internete známy najmä pod pseudonymom "Jazz Video Guy", je filmový producent, ktorý sa od roku 2006 zameriava takmer výlučne na filmové dokumentovanie jazzu a jeho žijúcich (aj tých už mŕtvych) velikánov - najmä prostredníctvom stránky youtube.com. Na svojom kanáli publikoval viac než 1400 videí a dokopy má už viac než 25 miliónov videní po celom svete. Kto tento človek vlastne je?

 

Primack od svojho detstva miloval jazz, keď bol zhruba 9-ročný, videl film The Five Pennies, v ktorom účinkoval Louis Armstrong - tento zážitok mal takú silu, že sa Bret začal učiť hrať na trúbke a chcel sa venovať hudbe aj počas svojich štúdií.

Na univerzitu odišiel študovať v roku 1968 do New Yorku filmárčinu a určitú časť svojho života sa venoval točeniu dokumentov. Neskôr sa ale začal viac venovať jazzovej žurnalistike pre Down Beat a Jazz Times - v roku 1978 dokonca napísal článok o Sonny Rollinsovi, ktorý sa dostal na titulnú stranu magazínu Down Beat.

Jazz Video Guy by podľa Bretových slov neexistoval, keby ho v roku 2004 neoslovila spoločnosť Telarc Records, aby natočil koncert s názvom Saxophone Summit - vystúpenie najväčších saxofonistov posledných rokov, teda David Liebman, Joe Lovano, Michael Brecker. Spoločnosť chcela video interview, pre ktoré mal urobiť niekoľko hodín záberov. Finálnu úpravu však urobilo Telarc Records a keď Bret videl výsledok, bol zarmútený - zdalo sa mu to nanič. Všetci tí saxofonisti boli jeho priatelia a chcel preto pre nich urobiť niečo, čo bude mať väčšiu hodnotu, doslova si povedal: "I can do better than this - dokážem to urobiť lepšie".

V tom čase začala vzrastať popularita stránky na zdieľanie videí youtube.com a Bret sa rozhodol využiť túto cestu na publikovanie svojich nových nápadov. Kúpil si camcorder a počítačový program na strihanie videí a bol pripravený začať. Jediné, čo chýbalo, bola nová identita, ktorá by ľuďom na youtube jasne povedala, o koho sa jedná. Tu pomohol Bretov malý, 7-ročný vnuk, ktorý jednoducho povedal - Jazz Video Guy (jazzový video chlapík)!

Bret Primack "Jazz Video Guy" za posledných 8 rokov priniesol verejnosti množstvo cenností - interviews s hviezdami súčasného jazzu aj jazzovými legendami, záznamy z koncertov/vystúpení, inštruktážne videá a úryvky zo série "Hang" - založené na zaznamenaných konverzáciách cez Google Hangout.

Mená, ktoré môžeme nájsť medzi Primackovými videami, tvoria skutočne ohromnú časť jazzovej histórie - Sonny Rollins, Billy Taylor, Orrin Keepnews, Joe Lovano, Bob Mintzer, Hal Galper, Bobby Watson... A títo muzikanti hovoria ešte o mnohých ďalších - od Charlie Parkera, Clifford Browna, cez John Coltrana, Cannonball Adderleyho, Thelonius Monka až po súčasnú scénu Michael Breckera alebo saxofonistky Melissa Aldana, ktorá minulý rok vyhrala Thelonious Monk International Jazz Competition. 

 

Vlastné slová o vzniku Jazz Video Guy-a si môžete vypočuť od samého Bret Primacka.

 

 

Kanál Jazz Video Guy pre všetky Bretove videá môžete navštíviť tu:

 https://www.youtube.com/channel/UC0Y89nZMD0Nj18MsSDtPFGQ

 

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Janek Gwizdala: Ľudia online sú moji terapeuti
Rozprával som sa z anglickým basgitaristom pôsobiacim v Spojených štátoch, Janekom Gwizdalom....
June Lee zverejnil tretiu časť interview s Jacobom Collierom: O očakávaní v hudbe, ladení a živote
June Lee je známy na internete ako hudobný teoretik, klavirista, blízky priateľ a advokát...
Maria Schneider zaútočila na youtube: V otvorenom liste portál nazvala trestuhodnými podvodníkmi
V otvorenom liste pre portál YouTube s titulom "Díleri pirátstva" sa skladateľka, kapelníčka a...
Ray Brown ako ste ho nikdy nezažili: Posmrtne hrá virálne hity modernej hudby
Basista Robin Koerts našiel nový spôsob, ako sa zviditeľniť na portáli Youtube a zároveň vtipným a...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...