Na jar sa u nás staví aktuálny držiteľ Grammy, spevák Gregory Porter!

Na jar sa u nás staví  aktuálny držiteľ Grammy, spevák Gregory Porter!
jazz.sk

Mimoriadny jazzový úlovok sa podaril organizátorom  exkluzívneho bratislavského koncertného cyklu CITY SOUNDS.  V ich sieti po troch rokoch lovenia uviazla naozaj veľká ryba. Na jar sa v rámci cyklu po prvýkrát na Slovensku predstaví jazzový spevák, herec a skladateľ Gregory Porter - aktuálny držiteľ ocenenia Grammy za najlepší jazzový vokálny album 2014!

 

Tento rodák z Kalifornie pritom začínal ako mimoriadne nádejný americký futbalista. Dostal plné atletické univerzitné štipendium, zranil sa však a od toho momentu sa jeho život obracia k hudbe a zároveň tu niekde vzniká jeho spätosť s podivnou čiapkou, ktorá ho významne charakterizuje. Gregory Porter sa doslova vrútil na medzinárodnú hudobnú scénu svojim debutovým albumom Water (2010), ktorý okamžite získal nomináciu na Grammy za najlepší jazzový vokálny album a v priebehu 15 mesiacov sa z neho stal medzinárodne etablovaná spevácka hviezda. Bol tiež členom pôvodného obsadenia  It Ain't Nothin' But the Blues na Broadwayi. Jeho druhý album Be Good (2012) obsahuje množstvo vlastných kompozícii plných groovov pokojných balád, až po horúce rytmy, či  bluesovo zafarbené hymnusy.

Gregory Porter cestuje po svete s jeho skvele zohratou kapelou, s ktorou koncertuje už tri roky, od nahrávky svojho debutujúceho albumu: Chip Crawford/klavír, Aaron James/kontrabas, Emanuel Harrold/icie, and Yosuke Sato/altsaxofón.

 

Ako sme už spomenuli, Porter vždy vystupuje pred publikom v špeciálnej šiltovke, pripomínajúcej tankistickú helmu. Nie je známy dôvod tohto outfitu, nazýva ju však „jazz hat“. Ako vysvetlil pre časopis Jazzweekly: “Svojho času som ju nosil kvôli chirurgickému zákroku, na chvíľu sa stala súčasťou môjho výzoru a rozhodol som sa, že ešte nejakú chvíľu bude. Ľudia ma teraz vďaka nej spoznávajú. Je to, čo to je,...“

 

 

V roku 2013 mu vyšiel vo vydavateľstve Blue Note Records famózny album Liquid Spirit, za ktorý získal v roku 2014 cenu Grammy za najlepší jazzový vokálny album. Kritici zvyknú nazývať Portera „kráľom jazzu“ a porovnávajú ho s najväčšími z najväčších ako sú Joe Williams, Nat King Cole, Donny Hathaway, či Marvin Gaye...

 

Koncert Gregoryho Portera sa uskutoční dňa 22. apríla 2015 v Starej Tržnici v Bratislave. Milovníci jazzu sa však môžu tešiť ešte na tri hudobné lahôdky, ktoré cyklus naservíruje jesennej Bratislave: koncert Branforda Marsalisa (Slovenský rozhlas/17. november), Maria Biondiho (Ateliér babylon/ 25. november) a predvianočný koncert Cassandry Wilson (Nová scéna/ 11. decembra).

Informácie poskytol Matej Šálek (City Sounds)

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Gregory Porter – Take Me To The Alley
Pred piatimi rokmi takmer neznámy spevák, dnes jedna z najväčších jazzovo-soulových speváckych...
Jazzman týždňa: Gregory Porter
Kariéra tohto talentovaného, nádejného hráča amerického futbalu sa začala rozbiehať veľmi sľubne...
Gregory Porter: Duchovnosť mojej hudby vychádza z mojej mladosti
Keď Gregory Porter pred rokom vystupoval na JazzFeste Brno, váhal som, či na koncert toho chlapa v...
BJD 2015: Sobota priniesla majstrov hlbokých tónov, dych amerického bopu a soulové srdce
Druhý večer nášho najznámejšieho jazzového festivalu priniesol vo svojej dramaturgii hneď dve...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...