Na začiatku bolo Blues - hudobný workshop s Ericom Wyattom (USA)

Na začiatku bolo Blues - hudobný workshop s Ericom Wyattom (USA)
jazz.sk

Organizačný tím Jazz.sk pripravil pre záujemcov o jazzovú hudbu dve výnimočné edukačné podujatia. Prvým z nich je jazzový ateliér s famóznym jazzovým saxofonistom Ericom Wyattom, ktorý sa bude konať už najbližší pondelok.

 

Eric Wyatt pochádza z New Yorku, epicentra jazzovej hudby a na Slovensko prináša americkú jazzovú tradíciu v absolútne koncentrovanej podobe. Na hudobnú kariéru ho predurčil jeho nemenej slávny otec Charles Wyatt, ktorý bol priateľom a spoluhráčom osobností ako  Charlie  Parker, Gary  Bartz,  George  Braith,  Wilber  Ware,  Thelonious  Monk,  Dizzy  Gillespie. Sám Eric si mal možnosť zahrať si s mnohými z nich, vrátane mýtického Milesa Davisa. O Ericovej blízkosti k jazzovému panteónu svedčí aj to, že jeho krstným otcom je jazzová legenda Sonny Rollins.

 

S jazzovým ansámblom Hanky Gregušovej odštartoval včera Eric Wyatt v Bratislave svoje turné po strednej Európe, v rámci ktorého budú mať možnosť si pod jeho vedením zahrať aj účastníci pripravovaného jazzového ateliéru. Počas prestávky bratislavského koncertu Eric prezradil, na čo sa môžu účastníci workshopu tešiť: „Vrátime sa najmä ku koreňom jazzovej hudby – bluesu, ktorý je základom všetkého. Budeme sa rozprávať o koreňoch a podstate jazzu, a samozrejme hlavne spolu hrať, jamovať a baviť sa.“ 

 

Jazzový ateliér pod vedením Erica Wyatta sa uskutoční 14.7.2014 od 19:00 v priestoroch klubu Kontakt (Ventúrska 12, Bratislava). Na ateliér pozývame nielen hudobníkov všetkých úrovní, ale aj všetkých fanúšikov jazzovej hudby, ktorí na nástroj nehrajú. Preklad do slovenčiny, ako aj ozvučenie, klavír a bicie nástroje budú zabezpečené, je potrebné priniesť si vlastný nástroj. Rezervujte si miesto čo najskôr na adrese www.jazz.sk/atelier (vstupné 5€). Druhý výnimočný ateliér letnej prestávky bude viesť charizmatický trubkár a spevák Michael Aranella a uskutoční sa 26.8.2014 od 19:00 v Kontakte.
 

Tieto dve výnimočné udalosti sú predzvesťou toho, čo pre jazzových nadšencov organizačný tím v novom semestri chystá. Pravidelné večerné jazzové ateliéry v Bratislave oficiálne reštartujú svoju činnosť 23. septembra a budú fungovať opäť s dvojtýždňovou periodicitou. Vytvorené jazzové ansámble začínajúcich aj pokročilých hudobníkov budú počas celého roka v roli lektorov sprevádzať aj ďalší hudobníci, víťaz ceny publika o najlepší album roka Esprit 2013 Milo Suchomel a jazz-funkový fenomén Eugen Vizváry. Pravidelné jazzové ateliéry v septembri pokračujú aj vďaka podpore Ministerstva kultúry a priateľov z Kultúrneho priestoru Kontakt.

Ozvučenie BOSE  zabezpčuje spoločnosť BaSys

Tomáš  Šprlák
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...