Nech je dobrej hudby medzi nami veľa

Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
jazz.sk

Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza bilancovanie roka minulého a plánovanie toho nastávajucého. Keď sa obzriem späť, vidím portál Jazz.sk,  ako si tri roky od svojho vzniku hľadal svoje miesto na našej malej scéne. Keby som hovoril o mieste na internete, mieste medzi informáciami o hudobnom dianí, mohol by som tento novoročný pozdrav skrátiť na niekoľko štatistických údajov o slušnej návštevnosti stránok a definícii aktuálneho výrazného postavenia portálu Jazz.sk medzi podobnými stránkami.

 

Keď sa však obzriem späť, vidím oveľa viac. Vidím aktivity, ktoré síce kedysi vyrástli pri Jazz.sk, no medzitým si už slobodne a nezávisle žijú svojim vlastným životom, vytvorili sa okolo nich komunity - a čo je najdôležitejšie - spájajú ľudí ktorých baví jazz.

 

Obr.: Večerné jazzové ateliéry

Presne tak je tomu na Večerných jazzových ateliéroch, ktoré sme spolu s Tomášom Šprlákom založili pred dvoma rokmi. Na jeho dotaz do jazzového pléna o tom, či sú u nás počas roka pravidelné workshopy som zareagoval slovami:  Nie sú, ale môžu byť! A tak konštatujeme, že po dvoch rokoch sa na Ateliéroch v Kontakte vystriedalo množstvo dôležitých  slovenských ale aj zahraničných hudobníkov v roli lektorov. Ateliéry pravidelne navštevuje každý druhý týždeň 20-30 ľudí a za ozaj symbolické vstupné majú prístup k informáciam a umelcom, ku ktorým by sa dostávali bez Ateliérov oveľa ťažšie. A v neposlednom rade vznikajú reálne nové skupiny potrebné pre oživenie a udržanie kultúrnej scény.

Obr.: Víťaz Jazz START UP 2014 Andrej Urminský Trio

Rádio Devín (ako jediné slovenské rádio, kde má jazzový žáner priestor) je už po tretí rok partnerom našej aktivity pre zviditeľnenie a uvedenie slovenských talentov - Jazz START UP. Priestor na prezentáciu a citlivo vybrané praktické ceny posúvajú všetkých zúčastnených o krok bližšie k profesionálnej hudobnej produkcii. Popri stabilných partneroch (nahrávacie štúdio Štúdio J, klub Blue Note, Open Jazz Fest) pribudli do ďalšieho ročníka partneri s cenami - vydanie albumu u Pavian Records, či koncertná šnúra na festivaloch (Orava Jazz Fest, Pet Jazz, Mikulášsky Jazz Festival...).

Obr.: Esprit 2013 - Lukáš Oravec

Rovnaký cieľ, zviditeľniť hudbu, konkrétne albumy profesionálnych hudobníkov sme si dali v ankete ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka. Už dva roky sa nám na sviatok Medzinárodného dňa jazzu podarilo pripraviť gala večer odovzdania cien ESPRIT a koncertami s priamym prenosom v  Rádiu Devín. Minulý rok sa informácie o slovenských jazzmenoch a najlepšom albume podarilo v rámci rozsiahlych mediálnych výstupov dostať aj do Hlavných večerných správ RTVS a televízie Markíza. O to viac je nepochopiteľná ignorácia tohto podujatia zo strany ďalších jazzovo zameraných webov. Ak je jediným dôvodom fakt, že ocenenie, ktoré má jasný zmysel a opodstatnenie organizuje iný webový portál, natíska sa otázka, či je naozaj náplňou takých stránok informovať objektívne o jazzovom dianí na Slovensku.

 

 

A tak sa okľukou dostávam naspäť k jazzovým stránkam a plánom do ďalšieho roka. Na Slovensku máme výborných hudobníkov, avšak zažiť ich niekde v prostredí, ktoré je jazzu najprirodzenejšie - v klube, to je naozaj problém. Bratislava nemá jazzový klub, chýba miesto, kde by mali hudobníci pravidelne performance. Miesto, kde by sa stretávala komunita. Raz chýba vytrvalosť majiteľa klubu pri organizácii, inokedy je problémom nedostatok návštevníkov... V tejto oblasti je potrebné zapracovať.  Portál je nastavený na prezentáciu koncertov - kalendár koncertov je najnavštevovanejšou podstránkou Jazz.sk. Pridávanie udalostí je jednoduché, dokonca sa dá jednoducho prekopírovať udalosť z Facebooku (kde platia nové obmedzenia pozvánok). Tieto nástroje spolu s  vysokou návštevnosťou stránok Jazz.sk môžu pomôcť fanúšikom jazzu zorientovať sa a prísť za dobrou hudbou.

 

 

Na záver. To, že Jazz.sk funguje pravidelne už štvrtý rok, môže sa pochváliť mesačnou návštevnosťou od 10-20.000 návštev a pravidelne prináša redakčné informácie zo sveta jazzu - to je tiež zásluha tímu ľudí, ktorí sa podieľajú na chode tohto webu, či organizácii spomínaných aktivít. Preto moje poďakovanie patrí Petrovi Žuffovi, Petrovi Balážovi, Martinovi Uherekovi, Mirovi Bachurovi, Rudovi Baranovičovi a mnohým ďalším, ktorí na Jazz.sk prispievajú svojou prácou, či podporou akéhokoľvek druhu.
Poďakovanie a zároveň prianie toho najlepšieho v roku 2015 patrí tiež všetkým slovenským hudobníkom, organizátorom koncertov a festivalov a ľuďom činným v jazzovej oblasti.  Vďaka patrí aj inštitúciam, ktoré podporujú Jazz.sk či ostatné aktivity - Ministerstvo Kultúry SR, Hudobný fond, SOZA, Nadácia Tatra banky...

No a v neposlednom rade ďakujeme za priazeň všetkým návštevníkom stránok Jazz.sk, verím, že sa tu budeme rovnako často stretávať tiež v roku 2015!

Boris Čellár
hudobník a zakladateľ Jazz.sk

Foto: Katarína Orešanská, Rudolf Baranovič
 

Esprit 2023

Galéria

vecerne jazzove ateliery  (25).jpg
DSC_0061-Edit.jpg
vitaz.jpg
Obr.: Návštevnosť slovenského hudobného webu zameraného na jazz (Zdroj k 4.1.2015 - http://www.worthofweb.com)

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2013
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ sa stala oficiálne...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2014
Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. Víťazné albumy...
Kluby a hudobníci: Je výhodné hrať za vstupné?
Zohnať dobrý ‚gig‘ – hranie sa stáva pre kapely a hudobníkov v dnešnej dobe čoraz väčším...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...