Sisa Michalidesová: Album Chloe je mystický výlet do sveta mexických legiend

Sisa Michalidesová: Album Chloe je mystický výlet do sveta mexických legiend

Intenzita tvorivosti Sisy Michalidesovej sa ani po prevzatí minuloročnej ceny Esprit za najlepší jazzový album roka 2015 nespomalila, práve naopak, po roku opäť verejnosti prináša nový album. Album Chloe bude mať svoje oficiálne uvedenie do života 20. mája v Piešťanoch, no ešte predtým ako si ho bude môcť vypočuť verejnosť, sme sa so Sisou porozprávali o tom, čo pre ňu najnovší album znamená, ako vznikol, kto na ňom účinkuje a na čo sa poslucháči môžu tešiť.

 

Milá Sisa, na začiatok začnem všeobecnou otázkou - ako vznikol tvoj nový album?

 

Motívy nových skladieb k albumu začali vznikať pred rokom. Atmosféra prostredia vždy vysiela signály do mojej hudobnej mysle. Vnímam zážitky z rôznych situácií, vyhľadávam miesta, ktoré mi pomáhajú k slobodnému naladeniu mysle. Čo ma v prírode i vôkol nej zobúdza, vzruší a upokojuje, to mi pomáha k zhudobneniu nápadov, prozaických epizód, príbehov a poetických obrazov. Ak sa s nimi spriaznim, nájdem v nich inšpiráciu, prichádza fáza ich transponovania do hudobnej reči. Nalaďujem sa na objavovanie jedinečnosti melódií, hľadanie ich metamorfóz, variácií a ich formovanie. Neskôr, v štúdiovom prostredí - za klavírom, či flautou, rozohrávam atmosféru orchestráciou hudobných motívov. Začínajú stretnutia s muzikantmi - interpretmi. A to je čas vzniku nového projektu - albumu.

 

Prečo názov Chloe?

 

Chloe je postava z našej divadelnej hry Silent rhapsody, vznikla na námet mojej knihy Sisa a Sivý holub. Počas prípravy inscenácie, ktorú režíroval taliansky režisér Matteo Destro, sme pomenovali hlavnú hrdinku hry Chloe, nie Sisa. Autentický poetický príbeh, hovorí o sile a vôle žiť. Je hraný s maskami a dialóg dramatickému príbehu bez slov vytvárajú moje kompozície. Expresívnym vrcholom hry je skladba Fly Chloe, fly! Je o vzlete Chloe, ktorá vykráča z pekla a vzlietne do života.

 

Priestor vplýva na tvoju tvorbu, je to i tým, že tvoríš scénickú hudbu a hráš v divadelných hrách?

 

Moje zrkadlenie v albume súvisí aj s neobvyklosťou miesta zdroja inšpirácie. Divadelný priestor ma vie vtiahnuť do deja, ponúka atmosféru pre vznik viacerých druhov - žánrov. Aj titul Silent rhapsody vznikal v komornom priestore malej sály Domu kultúry v Pezinku. Narodila sa v ňom aj Chloe. V uvoľnení tvorivej atmosféry vnikali prvé dotyky a improvizácie muzikantov, prebúdzala sa hudobná dielňa projektu Chloe.

 

Pôvod Chloe pôsobí mysticky, inšpirácia pochádza aj spoza hraníc starej Európy?

 

V hudobnom vyjadrení hľadám novú víziu aj interpretačné dialógy. V albume sa stretávajú dialógy umelcov rôznych mentalít i hudobných kultúr: poľskej, maďarskej, českej a hostiteľskej slovenskej. Vo svojich kompozíciách vyhľadávam aj prekračovanie hraníc žánrov, využitie nových zoskupení farieb hudobných nástrojov i zvukov. Moju hudobnú víziu ovplyvnila hudba Richarda Wagnera i hľadanie energie vo filozofii Carlosa Castanedu. Pomohol mi aj príchod môjho synovca z Mexika. Pri rozprávaní magických historiek o indiánoch, tajomných duchoch, strašidelných bytostiach, ježibabách, čarodejniciach, o inom, prirodzenom ponímaní smrti, s usmievajúcou sa tvárou kostry sa prebúdza fantázia. Fascinujúci je príbeh ostrova, na ktorom ľudia našli mŕtve dievčatko. Dodnes mu nosia bábiky, je nimi doslova obsypaný. Dali mu meno Isla de las muñecas, čiže Ostrov bábik. Krutá magickosť smrti je premietnutá aj v Chloe. Počujeme krik čarodejníc, ktoré vysali krv z malého dieťaťa. Llorona, žena krutého Cortésa sa zbláznila, keď neopätoval jej lásku, utopila svoje deti a znenávidela mužov. Odvtedy ich láka ako siréna do vôd hlbokého jazera. V príbehoch z Mezoameriky nachádzame hodnoty a filozofiu Mayov, Aztékov, Toltékov. Vnikanie do nej a prekračovanie hraníc je dôležité pre nepokoj súvisiaci tvorivým hudobným myslením.

 

Ako súvisí vnútorný tvorivý nepokoj s Kristovými rokmi, ktoré práve prežívaš?

 

Dotyky s Kristovými rokmi môžu vyvolať pocit sugestívnosti. Kladiem si otázku: Som nepokojná, pretože som nespokojná? Hľadám svoje poznanie, či som už zrelá osobnosť... a nachádzam spoznanie, že vývoj aj život pokračuje, nič nie je ukončené. Kristove roky mi symbolizujú otvorenú minulosť a hľadanie harmónie v prítomnosti. Číslice 33 môžu byť pre niekoho výzvou, alebo nositeľom šteklivého napätia i očakávania nových tém a aktivít. Aj posledný projekt ma o tom počas realizácie presvedčil. Viem ako a čo bude nasledovať. Mám šťastie, že hudobníci, ktorí so mnou spolupracujú dokážu rozvinúť moje hudobné predstavy. Súzvuk hudobných myslí sa mi javí ako šťastné zjavenie. Citát Beethovena to výstižne definuje: Hudba je vyššie zjavenie ako všetka múdrosť a filozofia. V tvorbe a radosti sa ponáram do seba a vzápätí v znepokojení hľadám cháronovskú istotu na rozčerených vodách. To je dynamika života. Moji priatelia hudobníci mi ju šťastne pomáhajú do(vy)tvárať. Aj v Chloe.

 

Predstav nám teda svojich spoluhráčov, ktorí účinkujú na albume.

 

Výber hudobného zoskupenia je náročný. Medzi hudobníkmi som hľadala interpreta džezu a súčasne klasickej hudby. U nás je výraznou osobnosťou klavírista Miki Škuta. S citom pre poetické rozohrávanie variácií, so zmyslom pre búrlivú improvizáciu, s úžasnou virtuozitou nahral CD Sisa a Sivý holub. Lukáš Oravec mi poradil, aby som nazrela aj do Poľska. Výber sa vydaril. Získala som výborného poľského klaviristu Piotra Wyleżoła. Potešil sa ponuke. Pri nahrávaní sa prejavil jeho zmysel pre džez aj prelínanie s prvkami vážnej hudby. Otvoril sa nám pri nahrávaní svojím poľským srdcom. Aj pri ďalšom výbere muzikantov mi priala náhoda a podieľala na dobrom výsledku. Na koncerte bigbandu Matúša Jakabčica ma uchvátil prednesom i jemnosťou výrazových prostriedkov maďarský džezový trubkár aj skladateľ Kornél Fekete-Kovács. Dokázal vyčariť z nástroja neobvyklé poetické impresie v kontraste s jasnými farbami nástroja. Milo Suchomel so soprán saxofónom rozšíril náboj farebnosti a lesný roh Karola Nitrana ukľudnil dimenzie rozmanitosti dychovej sekcie. Zohratá dvojica kontrabasistu Tomáša Baroša a bubeníka Maja Ševčíka v skvelej súhre s ostatnými členmi ensémblu, tvorila pevnú rytmickú sekciu. Pod kvalitu spracovanie zvukového záznamu, mixáž, mastering a klávesy výrazne prispel môj manžel, klávesista Peter Preložník. Ak by som mala prijať pre džezové suity symbol, bolo by ním pulzujúce rôznofarebné srdce.

 

Pred rokom sme ťa videli na na doskách Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v rámci odovzdávania ceny Esprit za najlepší jazzový album roka 2015. Ako na teba zapôsobila výhra a ocenenie, ktoré si prevzala?

 

Zahrala som si a spoločne s Benitom Gonzalezom, americkým klaviristom, nespútaným živlom pochádzajúcim z Venezuely, sme prevzali Cenu Esprit 2015 za najlepší džezový album roka. Ocenenie ma veľmi potešilo a je pre mňa povzbudením v tvorbe.

 

Kedy sa potešíme z krstu nového CD albumu Chloe?

 

Krst CD albumu Chloe bude 20.mája, o 20.00 v Elektrárni Piešťany. Srdečne Vás pozývame!

Lístky na koncert sa dajú kúpiť na nasledujúcom odkaze prostredníctvom stránky ticketportal.sk.

 

Zdroj: Sisa Michalidesová

Foto: Peter Konečný

Esprit 2023

Galéria

IMG_0782.jpg
IMG_0791.jpg
IMG_0806.jpg
IMG_0815.jpg
IMG_0894.jpg
IMG_0930.jpg
IMG_0934.jpg
IMG_0972.jpg
IMG_1012.jpg
IMG_1020.jpg
IMG_1065.jpg
IMG_1112.jpg
IMG_1128.jpg
IMG_1202.jpg
IMG_1207.jpg
IMG_1213.jpg
IMG_1237.jpg
IMG_1286.jpg
IMG_1352.jpg
IMG_1357.jpg
IMG_1375.jpg
IMG_1472.jpg
IMG_1498.jpg

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...