Od folklóru k jazzu - Tariška/Jopek/Lipa

Od folklóru k jazzu - Tariška/Jopek/Lipa
jazz.sk

Jedinečný koncert Radovana Tarišku v exkluzívnej internacionálnej zostave budú mať možnosť zažiť milovníci jazzu už 9. apríla vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu. Okrem nášho popredného saxofonistu na pódium vystúpia americký kontrabasista Essiet Okon Essiet, klavirista Benito Gonzales z Venezuely a náš bubeník Dávid Hodek, pričom ako exkluzívni hostia zostavu obohatia spevák Peter Lipa a poľská jazzová speváčka Anna Maria Jopek. Štastlivci, ktorí si stihnú kúpiť vstupenky na túto hudobnú udalosť roka, sa skutočne budú mať na čo tešiť.

 

Fúzia tradičného folklóru s jazzom nie je v našich končinách nič nevídané, no Tariškov nový projekt "Folklore to Jazz" prináša predsa len čosi nové a neopočúvané. Rado citlivo spojil nesmierne talentovaných hudobníkov a predostrel im kompozície, ktoré vychádzajú zo slovenských ľudových piesní, no sú aranžérsky posunuté nevšednými smermi, opierajúc sa nielen o americký jazz, ale napríklad aj o živé latino. To všetko samozrejme doplnené Tariškovými  majstrovskými sólami a výnimočne aj spevom dvoch vokálnych jazzových hviezd: nášho veterána jazzu Petra Lipu a Anny Marie Jopek.

 

 

Jopek síce pochádza z Poľska, no stala sa vďaka svojmu talentu a nekonvenčnému, melancholickému hlasovému prejavu svetoznámou speváčkou. Svoj prelomový album "Upojenie" nahrala s Patom Methenym, ktorý o nej povedal:  "Anna je originálna, jedinečná, iná. Je odhodlaná, je skromná, je otvorená. Je to skvelá muzikantka. Celý život nerobila nič iné, než že sa snažila vyberať tie najlepšie tóny."

Anna Maria Jopek sa vo svojich sólových hudobných počinoch takisto orientuje na "pojazzované" ľudové skladby, takže jej prínos k Tariškovmu medzinárodnému projektu bude zaručene fantastický.

 

 

 

Čerstvého sedemdesiatnika Petra Lipu poznáme nielen ako promotéra a dramaturga najväčšieho slovenského jazzového festivalu, ale aj ako výrazného jazzového speváka. Okrem jazzu má blízko aj k blues a swingu, funku i spirituálu. 

Rodák z Prešova začínal spevácku kariéru v kapele Struny – ansámbli zloženom zo študentov stavebnej fakulty a architektúry; svoj prvý sólový album nahral až v štyridsiatke. Od roku 1997 má vlastnú kapelu Peter Lipa Band. 

Obdivuje spevákov ako Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker či Bobby McFerrin, texty mu pravidelne píše Milan Lasica. Spolupracoval so Šebanom, Breinerom či Ursínym a tvrdí, že sa v speve zlepšoval vďaka tomu, že sa mohol inšpirovať a učiť od majstrov. Za svoj album "Lipa spieva Lasicu" získal okrem nadšenia publika aj niekoľko hudobných ocenení Aurel. 

 

 

 

 

Koncert tejto silnej muzikantskej zostavy môžete zažiť už čoskoro v Slovenskom rozhlase a to 9. apríla o 19.00h. Vstupenky v predaji od utorka 18. marca v sieti Ticketportal.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...