9. ročník OpenJazzFestu: Amfiteáter na Zelenej vode prinesie zvučné hudobné mená aj výstavu hudobných karikatúr

9. ročník OpenJazzFestu: Amfiteáter na Zelenej vode prinesie zvučné hudobné mená aj výstavu hudobných karikatúr
Patrik Gömöri
Po zverejnení prvých účinkujúcich na festivale OpenJazzFest začiatkom mája ( Valér Miko trio, Sarah McKenzie, Juan Garcia Herreros ) prichádza festival OpenJazzFest s ďalšími menami, ktoré sa predstavia v amfiteátri pri hladine prírodného jazera v lete na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom na 9. ročníku tohto už tradične obľúbeného festivalu. „Tento rok, ako je našou tradíciou sme vsadili na pestrosť programu, ako žánrovú, tak aj nástrojovú a chceme divákom priniesť program, v ktorom si každý nájde svojho favorita „ konštatuje Tibor Zelenay , dramaturg a riaditeľ festivalu. 

Ďalšie mená do piatkového programu – Adam Baldych a Carpet Cabinet & hostia.

V piatok 22. júla okrem už zverejnených mien vystúpi fenomenálny poľský huslista Adam Baldych so svojim projektom „Adam Baldych Imaginary Quartet“. Mladý poľský jazzman dokazuje , že aj husle môžu priniesť moderné prvky do súčasného jazzu a obohatiť ho. Adam je víťazom „ECHO Jazz 2013“ - najvýznamnejšej nemeckej hudobné ceny, ktorá sa prepožičiava umelcom od Akadémie nemeckého hudobného priemyslu a taktiež bol nominovaný na cenu Fryderyk“ v rokoch 2013 a 2015 ako umelec roka v kategórii jazz. Jeho vystúpenie s quartetom bude určite obohatením piatkového večera.

 
 
Záver prvého dňa v znamení mladých česko-slovenskej jazzovej formácie CARPET CABINET a ich hostí.
 
„Netradične sme sa rozhodli v piatok zaradiť ešte piate vystúpenie, ale po úspešnom koncerte v klube Blue Note som jednoducho neodolal aj keď Line Up festivalu bol už vlastne uzavretý„ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay s úsmevom. Záverečný koncert prvého festivalového dňa obstará mladá moderná kapela, pretavujúca do vlastnej tvorby vplyvy zo súčasnej scény soulu, jazzu, hip-hopu, funku, R´n´B a elektronickej hudby. Na vstrebaní širokého záberu hudby svojej generácie sa bezpochyby podpísala inšpirácia hudobníkmi ako Robert Glasper, Snarky Puppy, Erykah Badu, José James, Chris Dave, J Dilla, Hiatus Kaiyote, či Electro Deluxe. Slovensko-české zoskupenie vzniklo v roku 2013 a pochádza zo Skalice, i keď jeho aktuálnym zázemím je susedné Brno. Sedem členov skupiny Carpet Cabinet hrajúcich na saxofóny, trúbku, gitaru, klávesy, basgitaru, bicie a vocodér sa vždy zaručene postará o dusno na parkete pod pódiom. Na festivalové pódium si pozvali aj hostí – známe slovenské speváčky - Sisu Feher (ktorá očarila festivalové publikum aj minulý rok), Zuzanu Mikulcovú a českého rapera Jena Hovorku.

 
 
Pestrý sobotný program aj s dvorným gitaristom Amy WinehouseFemi Temowom.
 
Festivalová sobota už tradične býva priestor na vystúpenie najväčších mien festivalu a nebude tomu ani tento rok ináč. Usporiadateľom sa podarilo okrem iných mien zabezpečiť koncert originálneho gitaristu a skladateľa Femi Temowa , ktorý stál pri najväčších úspechoch Amy Winehouse a úzko spolupracoval okrem iného aj s Dee Dee Bridgewater. Pôvodom Nigérijčan pôsobiaci striedavo v Európe a USA privedie svoje trio v rytme vlastnej jedinečnej zmesi afro, jazzu a folku.
 
 
 
Ďalší do partie na sobotu – hráč na ústnu harmoniku a spevák Juraj Schweigert.
 
Sobotný program odštartuje projekt The Groove Time, ktorý je autorským dielom hráča na ústnu harmoniku Juraja Schweigerta vychádza z bluesu, ktorý kombinuje s prvkami jazzu a iných žánrov. Na tomto princípe je postavené aj debutové CD kapely – Novelty Shop, ktoré vyšlo v októbri 2015 a obsahuje prevažne autorské skladby. V roku 2014, získal Juraj so svojim projektom na súťaži Nové tváre slovenského jazzu ocenenie za individuálny výkon a zrelý koncept. Kapelu tvoria Juraj Schweigert – harmonika a spev, Zsolt Szitási – gitara, Martin Kapusník – kontrabas, Juraj Raši – bicie.
 
 
 
Sprievodná akcia festivalu - výstava karikatúr aj s hudobným programom.
 
Súčasťou festivalu bude aj výstava karikatúr autorov z krajín V4 pod názvom „Karikatúra a Jazz“ , ktorá je realizovaná za podpory fondu V4 - http://visegradfund.org/home/ a súčasťou výstavy budú aj hudobný hostia , v piatok 22.júla to bude „Duo Deši“ z ČR a v sobotu 23.júla maďarský jazzový gitarista „Roland Balogh“. OpenJazzFest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 20 tisíc návštevníkov. Už tradične je festival miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od najstaršej generácie až po tú najmladšiu, všetci v dobrej pohode a krásnom prírodnom prostredí. Deviaty ročník sa uskutoční 22.- 23. Júla 2016, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 17:30 hodiny, vernisáž výstavy začne od 18:00 a koncertný program tradične od 19:00 hodiny.

Tlačová správa

Galéria

Femi Temowo Press Shot 1 - small.jpeg
Carpet Cabinet - small.jpeg
Juraj Schweigert.jpg
Adam Baldych IQ_ - small.jpeg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Open Jazz Fest 2016, prvá časť (piatok)
Open Jazz Fest 2016, 22. a 23.7.2016, Zelená voda - Nové mesto nad Váhom Prázdninové mesiace...
Reportáž: Open Jazz Fest 2017 (časť prvá – piatok)
K letnej festivalovej sezóne patrí neodmysliteľne open air festival Open Jazz Fest v areáli...
China Moses vydala nové CD Nightintales
Speváčka China Moses, dcéra známej americkej speváčky Dee Dee Bridgewater vystúpi 28. júla 2017 na...
Reportáž: Open Jazz Fest 2016, druhá časť (sobota)
Na rozdiel od prvého večera, keď sa predstavilo päť interpretov, druhý deň boli na programe “len”...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...