Open Jazz Fest predstaví aj tento rok skvelých hudobníkov

Open Jazz Fest predstaví  aj tento rok skvelých hudobníkov
Patrik Gömöri

Návštevníci Open Jazz Festu na Zelenej vode sa môžu v sobotu 18. júla 2015 tešiť na niekoľko zaujímavých mien. Prvým z nich je Dan Bárta, ktorého bude na pódiu sprevádzať nové Robert Balzar Trio. Návštevníci by si však nemali nechať ujsť ani jedinečné Fehero Rocher speváčky Sisy Fehérovej.

 

Dana Bártu, jedného z najviac talentovaných, najvšestrannejších a najuznávanejších českých spevákov netreba hádam nikomu predstavovať. Držiteľa mnohých ocenení rešpektuje kritika a užíva si aj priazeň širokej verejnosti. Na umeleckú dráhu sa vydal vr oku 1991. Do povedomia verejnosti sa zapísal úlohou v známom muzikáli Jesus Christ Superstar, kde stvárnil postavu Ježiša a neskôr Judáša. Mnohí ho poznajú z funkovej formácie J.A.R. alebo z projektu Sexy Dancers. Medzníkom v kariére speváka sa stal rok 2000. Vtedy založil svoj sólový projekt Illustratosphere. Dodnes toto zoskupenie nahralo päť autorských albumov a ich živé vystúpenia sú zárukou nevšedného diváckeho a poslucháčskeho zážitku.

 

 

Zahraničné koncerty Dan Bárta väčšinou absolvuje s džezovým triom Roberta Balzara. Tento akustický projekt hráva v novej zostave s pianistom Jiřím Levíčkom a bubeníkom Kamilom Slezákom. Robert Balzar sa začal učiť hrať na kontrabas už v jedenástich rokoch. Bol členom sprievodnej kapely Hany Hegerovej. Skupinu pod vlastným menom založil v roku 1998. S Danom Bártom ho spája okrem iného pôsobenie v J.A.R. aj v Illustratosphere. Spolupracoval s celou plejádou zahraničných hudobníkov. Za všetkých spomeňme Bennyho Golsona, Joea Newmana, Lew Tabackina alebo Hal Galper Trio. Robert Balzar zároveň spolupracuje na mnohých štúdiových projektoch doma aj v zahraničí.

 

Jiří Levíček, pôvodom z Brna, študoval na Janáčkovej akadémii múzických umení a neskôr na Univerzite v Severnom Texase. Hral v známom One O’Clock Bande, ktorý dostal niekoľko nominácií na ocenenie Americkej hudobnej akadémie, Grammy. S orchestrom hral na mnohých významných festivaloch v Európe aj v zámorí. V roku 2008 vydal sólový album Returns. O rok neskôr získal 1. cenu na prestížnej džezovej súťaži Phillips International Jazz Competiton. Na floridskej Jacsonville Jazz Piano Competition získal v roku 2010 3. miesto. Uplynulé dva roky je členom R.B. Tria.

 

Kamil Slezák vyštudoval v Ostrave odbor bicie nástroje a odvtedy účinkoval vo viacerých moravských džezových zoskupeniach. Na prelome tisícročí získal angažmán v Moravskej filharmónii Olomouc a zároveň začal študovať na viedenskej Universität für Musik und darst. Kunst. Od roku 2001 je členom Gustav Brom Big Bandu. Jeho spolupráca sa rozrástla o ďalšie hudobné telesá a sólistov, medzi ktorých patria ČS Big Band Matuše Jakabčice, James Morrison, JORO, Eva Urbanová, Four Elements a mnohí iní. Už osem rokov je tiež pedagógom na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení. V R.B. Triu pôsobí od minulého roka.

 

V druhý festivalový deň Open Jazz Festu sa predstaví aj quintet Fehero Rocher, ktorý nesie meno slovenskej speváčky Sisy Fehérovej. Hudobnícke zoskupenie sa pohybuje na pomedzí jazzu, blues a alternatívy. Pre ich tvorbu sú typické nápadité arnžmány džezových aj nedžezových skladieb. Energický prejav zamatového hlasu Sisy Fehérovej podprouje soulová gitara Tonyho Dlapu. Vnímavou a citlivou hrou je známy pianista Federico De Vittor. Federico de Vittor je taliansky klavirista, ktorý vyštudoval jazzové piáno na Kunstuniverzitat v Grazi v prekvapivo mladom veku. Už vtedy bol prizvaný na niekoľko koncertov v rámci turné saxofonistu Dona Menzana, ktorý bol očarený jeho potenciálom. V roku 2008 sa presťahoval do New Yorku, kde vyučoval klavír na Brooklynskom konzervatóriu a spolupracoval s radou vynikajúcich muzikantov ako Dion Parson, Ron Blake, Tommy Campbell, Renee Manning and Earl McIntyre.

Na kontrabase sa predstaví Matěj Černý a za bicie sa posadí Oliver Lipenský. Jedným z nedávnych úspechov Fehero Rocher je cena za individuálny výkon a zrelý koncept z minuloročnej súťaže Nové tváre slovenského jazzu. Kapela má za sebou množstvo koncertov v susednom Česku a v Nemeckú, ale vystupovali napríklad aj v Turecku. V pražskom klube Akropolis sa predstavili ako support talianskej skupiny Mop Mop.

 

 

Festival Open Jazz Fest sa uskutoční 17. a 18. júla na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom. Koncerty sa začínajú každý deň od 19.00h.

 

Tlačová správa

 

 

Esprit 2023

Galéria

DB          .jpg
Fehero Rocher.jpg

 

 

Ďalšie články

Do Košíc prichádza festival Jazz Days, prinesie hviezdneho Richarda Bonu i projekt fenomenálneho bubeníka Antonia Sancheza
Prvé mesiace nového roka premenia Košice na mesto jazzu. Postará sa o to úvodný ročník...
Report: Dan Bárta a Gustav Brom Big Band/Roberta Gambarini - JazzFestBrno
Ďalším z mnohých zaujímavých koncertov v rámci tohtoročného brnianskeho JazzFestu bolo vystúpenie...
Ako znie jazz v lese: Robert Balzar natočil nové DVD
Český basista Robert Balzar len pred rokom vydal nový album s názvom Vuja-Dé a už je tu ďalšia...
Pitch Bender a Sisa Fehérová natáčajú nový album Peace in Emergency
Pražská soul-alternatívna kapela Pitch Bender v čele so slovenskou speváčkou Sisou Fehérovou sa...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...