Pentatonika s Matejom Benkom - albumy

Pentatonika s Matejom Benkom - albumy
jazz.sk

Dnes s klaviristom, absolventom pražského Ježkovho konzervatória a lídrom vlastného kvintetu Matejom Benkom.

 

Ktorých 5 hudobných albumov najviac ovplyvnilo vašu umeleckú cestu a prečo?

1. Bill Evans Trio - You Must Believe In Spring (Warner, 1981)

Moje prvé hlbšie zoznámie s Billom Evansom. Toto posledné trio (Eddie Gomez, Elliot Zikmund) dýcha ako jeden muž. Toto CD magicky pôsobí  na mnoho ľudí, ktorí nemajú s hudobným žánrom nič spoločné. Už viackrát som svoju kópiu niekomu daroval a vždy, keď na toto CD narazím, neodolám a musím si ho kúpiť znova. Nahrávka z roku 1977 vyšla až po Evansovej smrti.

 

2. Chick Corea Quartet - Time Warp (GRP Records, 1995)

Táto nahrávka z roku 1994 nepatrí k tým známym, pre mňa má ale ohromný význam. Ponúka prepracované kompozície, ktoré pripomínajú predošlé Coreove Elektric Bandy, akustický zvuk mi však ako jazzovému nadšencovi imponuje omnoho viac. Album má geniálne obsadenie. Špeciálne spojenie Coreu a tenorsaxofonistu Boba Berga vyznieva famózne. Každý z nich má úplne iný hráčsky prístup a celok funguje bezchybne. Rytmiku tvorí basista John Patitucci a bubeník Gary Novak.

 

3. Joe Henderson - Double Rainbow (Verve 1995)

Joe Henderson a jeho pohľad na hudbu Antonia Carlose Jobima. Ďalší príklad skvelého obsadenia. Hrajú tu vlastne dve kapely a Henderson všetko prepája jako charizmatický leader. Prvá polovica je aranžovaná v brazilskej tradícii (Eliane Elias – piano, Oscar Castro Neves – gitara, Nico Assumpcao – basa, Paolo Braga – bicie). Druhá polovica ponúka prístup jazzových modernistov (Herbie Hancock – piano, Jack DeJohnette – bicie,  Christian McBride – basa). Nenásilné aranžmá, skvelý výber skladeb, brilantné výkony a jedinečný Joe Henderson. Nepoznám krajšiu poctu Jobimovi. 

 

4. Kenny Wheeler - What Now (CamJazz, 2005)

Vzácny album, ktorého intimitu zvýrazňuje absencia bicích nástrojov. Ojedinelý autorský rukopis trumpetistu Kennyho Wheelera má zvláštne čaro. Jeho kompozície ponúkajú mnoho skvostných nápadov spracovaných v malej forme. Medzi všetkými zúčastnenými hudobníkmi je velké porozumenie a každý z nich dáva Wheelerovej hudbe svoj originálny podpis. Kvartet tvorí famózny klavirista John Taylor, ktorého dlhodobá spolupráca s Wheelerom priniesla už mnohé hudobné skvosty, saxofonista Chris Potter s ohromne širokým záberom a kontrabasista Dave Holland, jeden z najproduktívnejších basistov, ktorý spolupracoval s Wheelerom aj ako sideman aj ako líder.

 

5. Miles Davis - Kind Of Blue (Columbia, 1959)

Davis, Cannonnball, Coltrane, Kelly, Evans, Chambers, Cobb. Jeden z najinšpiratívnejších hudobných počinov 20. storočia. A vlastne netreba nič dodávať.

 

Ďakujeme za rozhovor.

tím Jazz.sk

Odkazy: 

Esprit 2023

Galéria

Pentatonika s Matejom Benkom - albumy
Pentatonika s Matejom Benkom - albumy
Pentatonika s Matejom Benkom - albumy
Pentatonika s Matejom Benkom - albumy
Pentatonika s Matejom Benkom - albumy

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...