Petržalský Pet Jazz privíta zaujímavých umelcov: SwinGang, Carpet Cabinet a svetoznámeho gitaristu Andreasa Varádyho.

Petržalský Pet Jazz privíta zaujímavých umelcov: SwinGang, Carpet Cabinet a svetoznámeho gitaristu Andreasa Varádyho.
Patrik Gömöri

Pet Jazz 2016 prináša 26. mája o 19:00 do Petržalky špičkovú jazzovú hudbu. Šestnásty ročník festivalu bude o konfrontácii minulosti a súčasnosti. Publikum zažije vystúpenie výnimočne talentovaného gitaristu, ktorý je pod patronátom legendárneho Quincyho Jonesa, so svojím triom a s hosťujúcim slovenským saxofonistom, dve tanečno-jazzové formácie, jednu zachovávajúcu swingové tradície a tú druhú, so zameraním na súčasný moderný zvuk.
 

Nádherné gitarové kreácie spájajúce hravosť s profesionalitou, zdobia Andreasa Varadyho - jedného z najperspektívnejších svetových gitaristov. Teší to o to viac, že Andreas má korene na Slovensku! Gitare sa začal venovať pod dozorom svojho otca Bandiho ako štvorročný, o čom hovorí: " Vždy som chcel hrať na gitaru a po prvom verejnom hraní mi bolo jasné, že to chcem robiť už navždy! Nikdy som neštudoval na hudobnej škole. Mojim prvým a jediným učiteľom bol môj otec. Jeho metóda bola iná, pretože nevie čítať noty a takisto ani ja. Neskôr som sa snažil zlepšovať už len ako samouk." Andreas Varady naplno rozvinul svoj talent, keď sa spolu s rodinou presťahoval do Írska, kde na uliciach miest Limericku a Corku hrával, až ho napokon objavil bubeník a producent David Lyttlea, ktorý mu pomohol vydať debutový album Questions. Potom už nasledovali vystúpenia na prestížnych európskych festivaloch, pričom sa ocitol aj na tom najhonosnejšom - Montreux Jazz Festival. Tam ho zaregistroval svetoznámy producent Quincy Jones a Andreasovi sa začal písať nový príbeh jeho kariéry. Na festivale Pet Jazz 2016 vystúpi spolu so svojim triom a hosťujúcim saxofonistom Radovanom Tariškom, ktorý je známy svojou invenciou v modálnom jazze. Ako spoločný projekt vystúpili pred divákmi už niekoľkokrát, a vďaka obojstrannému zmyslu pre improvizáciu je každé ich vystúpenie jedinečné a neopakovateľné.


 

Zvyšné dve kapely sa postarajú o pomyselný, nesúťažný tanečno-jazzový battle. Ten predsa bude mať jedného víťaza - publikum, ktoré získa poriadnu porciu tanečnej hudby na jazzovom podujatí! Slovenská formácia SwinGang interpretuje špecifický štýl jazz manouche, keď vychádza z dobovej interpretácie tohto jazzového druhu presláveného gitaristom Django Reinhardtom a Stephanom Grappellim. Swingang sa ho snažia zahrať čo najautentickejšie a dobovo najpresnejšie, čomu je prispôsobená i štandardná zostava s kontrabasistom Petrom Hrbikom, gitaristami Miroslavom a Vladimírom Nikulinovcami, huslistom Andrejom Zahorecom a speváčkou Andreou Kružliakovou.
 

Naproti reminiscencii predchádzajúcej kapely sa česko-slovenská formácia Carpet Cabinet obracia ku vplyvom súčasnej scény, ako je napríklad Robert Glasper či Snarky Puppy. Účasť na festivale si zabezpečili ocenením Live Performance v slovenskej súťaži mladých talentov Jazz START UP. Basgitarista Dominik Drgoň, bubeník Matej Štefík, gitarista Mateja Minďaš, klavirista Július Kos, saxofonista Martin Chrenko a trubkár Róbert Šohajd svorne vypovedajú: "I keď sme všetci zo Slovenska, máme základňu v Brne a pracujeme s viacerými českými hudobníkmi. Brno je skvelé mesto pre tvorenie hudby. Dáva veľmi veľa inšpirácie." A na margo spomínaných vplyvov reagujú: "Je čas na nové štandardy a je preto dôležité hrať aj hudbu svojich rovesníkov."

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

pet jazz 2016.png

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Andreas Varady - na pódiu s George Bensonom
Rodák zo slovenska, gitarista Andreas Varady, “je jedným z najtalentovanejších ľudí na tejto...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...