Pod pyramídou sa snúbil jazz s folklórom

Pod pyramídou sa snúbil jazz s folklórom
Peter Baláž

Obrátená pyramída v Bratislave sa stala svedkom prepojenia hudobných kultúr slovanskej Európy a oboch Amerík. Postaral sa o to projekt saxofonistu Radovana Tarišku s príznačným názvom Folklore to Jazz.  

Medzinárodné kvarteto renomovaných hudobníkov predviedlo fúziu slovenského folklóru s americkým jazzom. Originálne zaranžované kompozície sa harmonicky i rytmicky pohrali s ľudovými motívy, prechádzali z „folklóru do jazzu“ plynulo a hladko, splývali do jedného celku, alebo vyvolávali kontrast prekvapivými zvratmi. Živý koncert priniesol dostatok času na vystavanie dlhších inštrumentálnych sól.

 

 

Tariškove povestne dravé vyvrcholenia boli jedno telo s gradáciou celého kvartetu. Energeticky sa všetci hudobníci v tejto kapele naozaj „našli“. Zaujímavo vystavané spoločné groovy venezuelského klaviristu Benito Gonzaleza a amerického kontrabasistu Essiet Okon Essieta zastrešoval nekompromisne šlapajúci bubeník Dávid Hodek. Sálou zazneli skladby z albumu Folklore to Jazz z pera Radovana Tarišku, ako i kompozícia Benito Gonzaleza, ktorá svojim modálnym konceptom a témami zapadala do načrtnutej tématiky koncertu.

 

 

Dramaturgickou záhadou večera sa pre mňa stalo entrée speváka Petra Lipu s jeho autorskou blues popovou skladbou v angličtine a dvomi známymi americkými štandardami. V jeho vstupe obhájila farbu témy večera jazzová interpretácia pesničky „Ach Anička“, v ktorej Peter Lipa hosťuje aj na Tariškovom albume.

 

 

Očakávaný príchod poľskej speváčky Anny Marie Jopek neprebehol bez prekvapenia. Jej éterický spev v rodnej poľštine a jedinečná schopnosť snúbenia slovanskej melodiky s jazzom priťahuje obdiv renomovaných hudobníkov z celého sveta. Radovanovi Tariškovi sa snáď nemohlo podariť pozvať ideálnejšieho hosťa pre túto príležitosť. O to viac prekvapila jej úvodná skladba. So slovami: „Nikdy nespievam štandardy. Toto úžasné pozvanie je špeciálnou výnimkou“, začalo jej vystúpenie v podobe amerického štandardu „Everytime We Say Goodbye“. V ďalších skladbách už nechala rozoznieť zvukomalebnosť poľštiny, či už vo svojej vlastnej piesni, alebo kompozícii Pat Methenyho. Škoda len, že sa hudobníkom nepodarilo spoločne zrealizovať niektorú zo spievaných skladieb albumu Folklore to Jazz, ktoré by prítomnosťou Anny získali ďalší rozmer.


 

Záver koncertu patril čerstvej inštrumentálnej kompozícii kvarteta. Rozvedenie kontrabasového sóla v sedemosminovom metre do perkusívnej hry, Gonzalezov zatlmený klavír a Hodekova hra bez paličiek rozvinula divácky atraktívny polyrytmický koberec.


 

Projekt Folklore to Jazz ukázal, že čerpanie z vlastných ľudových prameňov je cesta, ktorá mala, má a bude mať stále čo ponúknuť.  

 

Foto: Rudolf Baranovič

Peter Baláž

Esprit 2023

Galéria

DSC_7239-Edit.jpg
DSC_6570-Edit.jpg
DSC_6593-Edit.jpg
DSC_6603-Edit.jpg
DSC_6629-Edit.jpg
DSC_6657-Edit.jpg
DSC_6673-Edit.jpg
DSC_6685-Edit.jpg
DSC_6728-Edit.jpg
DSC_6782-Edit.jpg
DSC_6834-Edit.jpg
DSC_6844-Edit.jpg
DSC_6852-Edit.jpg
DSC_6961-Edit.jpg
DSC_7010-Edit.jpg
DSC_7227-Edit.jpg
DSC_7087-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Taliansko-slovenský jazzový večer predstavil hudbu dvoch saxofonistov
Streda 5. februára patrila jazzovému saxofónu. Na pódiu bratislavského Ateliéru Babylon sa totiž...
Reportáž: Groovujúci One Day Jazz Festival v bratislavskom Istropolise
V piatok 10.11. 2017 sa v bratislavskom Istropolise uskutočnila očakávaná jesenná edícia One Day...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...