Precestovali celý svet a v piatok odohrajú svoj prvý koncert na rodnej hrudi. Svetoví Janoska Ensemble vystúpia v Starej tržnici.

Precestovali celý svet a v piatok odohrajú svoj prvý koncert na rodnej hrudi. Svetoví Janoska Ensemble vystúpia v Starej tržnici.
jazz.sk

Precestovali celý svet a v piatok odohrajú svoj prvý koncert na rodnej hrudi. Svetoví Janoska Ensemble vystúpia dnes v Starej tržnici.

 

Nedávno odohrali koncert v ďalekej Číne a dnes, piatok 14. augusta, budeme mať možnosť po prvý krát zažiť celovečerný koncert Janoska Ensemble v Starej tržnici, v rámci Viva Musica! festivalu. Predstavia originálnu kombináciu klasickej hudby s prímesou ďalších štýlov ako pop, latino či jazz.

Zoskupenie Jánoška Ensemble je síce svetové, ale založili ho bratia Jánoškovci spolu s ich švagrom Júliusom Darvašom tu na Slovensku. Po veľkých úspechoch, ktoré zožali ako sólisti, sa rozhodli vytvoriť vlastný ensemble, ktorý mal korene už v ich rannom detstve, keď doma namiesto futbalu cvičili a „hrali“ sa s nástrojmi. Takto vznikol aj ich hudobný žáner, ktorý publikum vo svete nazýva „Jánoška style“. Všetci študovali u slávnejších profesorov akými sú Boris Kuschnir, Pavel Vernikov či Alois Posch a postupne si vybudovali kariéru po celom svete.

 

„Na koncerte odznejú aj premiérové skladby ako napríklad moja nová kompozícia Bossa for Amadeus, ktorú som skomponoval pre môjho dvojročného synčeka Amadeusa a ktorú odohráme po prvý krát na koncerte v Bratislave. Deutsche Grammophone príde a nahrá so svojim profesionálnym tímom koncert a možno vyjde ako DVD“, prezrádza klavirista František Jánoška.

„Bude to pre nás veľký koncert. Príde veľa dôležitých ľudí.  Zástupcovia Universal music Austria , riaditeľ Konzerthaus Wien , zakladateľka a producentka Hollywood In Vienna, Sandra Tomek a ďalší “, dodáva František.  

 

Členovia súboru pôsobia aj sólovo, resp. v rámci orchestrov vo Viedni a koncertovali v Európe, v newyorskej Carnegie Hall či v Opere v Sydney. Jánoška Ensemble spolupracoval s mnohými renomovanými umelcami – a to nielen z oblasti klasickej hudby – ako napríklad Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreau, Angelika Kirchslager, Erwin Schrott, Bireli Lagrene.

Na koncerte v Starej tržnici sa ako hosť predstaví aj spevák Arpád Jánoška. Arpád absolvoval štúdium hry na klavíri a spevu na Konzervatóriu v Bratislave, následne odišiel študovať do Španielska a USA. Počas jeho štúdia v zahraničí sa zúčastnil rôznych majstrovských kurzov u významných učiteľov, vrátane Bobbyho McFerrina.

 

Janoska Ensemble tento rok podpísali exkluzívnu zmluvu s hudobným vydavateľstvom Universal Music. Ako prvý Slováci vydajú album pod hlavičkou prestížneho labelu Deutsche Grammophon.

Vydanie albumu je naplánované na 26. februára 2016 a bude obsahovať skladby od známych skladateľov ako Mozart, Čajkovský, Fritz Kreisler, vlastné kompozície a aj spojenie dvoch velikánov klasickej hudby a popu - Paganini/Michael Jackson.

Festival už tradične vyvrcholí veľkolepým operným gala.

Na pódiu sa spolu stretnú sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík, ktorí patria v súčasnosti medzi najvýznamnejších a najžiadanejších slovenských operných spevákov vo svete. Spoločne uvedú árie a duety z opier talianskych a francúzskych hudobných majstrov v sprievode Symfonického orchestra Viva Musica! pod taktovkou Martina Leginusa, hudobného riaditeľa Štátnej opery v Prahe, v nádherných priestoroch bratislavskej Reduty. Záverečný operný galakoncert festivalu sa uskutoční v sobotu, 29. augusta 2015.

 

Vstupenky v predaji v sieti Ticketportal.sk.

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Janoska Ensemble v Bratislave: Spojenie majstrovstva a hravosti
Kapela Janoska Ensemble je zložená z troch bratov, ktorými sú Roman, František a Ondrej...
Bratia Jánoškovci podpísali zmluvu s vydavateľstvom Universal Music
Najväčšia hudobná korporácia sveta, Universal Music Group, Inc., má vo svojej štruktúre viacero...
Štyrikrát zlato: Ocenenie pre Janoska Ensemble
Virtuóznych bratov a ich švagra pozná už celý svet. Ich príbeh sa podobá na hudobné cesty...
Janoska Ensemble a Richard Galliano: Predvianočný darček v podobe výnimočného koncertu
V utorok 17. decembra sa v bratislavskom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu uskutočnil...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...