Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana

Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana

Hudba niektorých jazzmanov sa zapíše tak hlboko do sŕdc fanúšikov, že aj po ich smrti ostáva mimoriadne živá a uznávaná. Tak vznikli festivalové "tributes", akcie venované hudbe daného génia, ako napríklad John Coltrane International Jazz and Blues Festival. V duchu úcty zrejme tento rok mnohí ostali zaskočení, keď organizátori zverejnili informáciu, že headlinerom 6. ročníka festivalu Coltranovej hudby bude smooth jazzový saxofonista Kenny G. 

 

John Coltrane sa radí medzi najväčších géniov a novátorov v dejinách jazzu. Hoci jeho kariéra začala pomerne neskoro a prvý krát sa preslávil až ako takmer 30-ročný v kapele Miles Davisa, stal sa najdôležitejším saxofonistom 60. rokov. Jeho hudba nadobudla v tomto období silný duchovný rozmer a vrcholom tvorby sa stal album A Love Supreme, ktorý oslavuje jeho vieru a lásku k nadprirodzenému božskému bytiu. Coltranov hudobný odkaz sa dodnes považuje za neprekonaný. Niektorých oslovila jeho hudba tak intenzívne, že sa rozhodli krátko po jeho predčasnej smrti v roku 1967 založiť cirkev, ktorá nesie názov John Coltrane Church a považuje saxofonistu za svätca a proroka.

 

Kenny G, celým menom Kenneth Bruce Gorelick, je komerčne najpredávanejším saxofonistom na svete. Jeho kariéra začala pri spevákovi Barry White-ovi a po pôsobení vo viacerých kapelách sa vydal na sólovú dráhu, počas ktorej ako samokorunovaný kráľ "smooth jazzu" predal vyše 75 miliónov kópií svojich albumov. Medzi jeho typické poznávacie znamenia patria videoklipy s vlajúcimi kučeravými vlasmi a romantické, presladené tóny sopránsaxofónu, ktoré mnohí mylne kvôli tvaru nástroja považujú za jazz. Známym vyjadrením o saxofonistov Kenny G je napríklad poľské interview s gitaristom Pat Methenym, ktorý sa extrémisticky vyjadril: "Viem pochopiť, prečo mnohí ľudia hovoria, že nemajú radi jazz, lebo keď v súčasnej dobe poviete slovo "jazz", mnoho ľudí si pod tým predstaví tú najhoršiu hudbu na svete, ako napríklad Kenny G - povedzme si pravdu, je to asi tá najhlúpejšia hudba, aká kedy vznikla v celej histórii ľudstva, neexistuje nič horšie ako toto."

 

Pre porovnanie týchto dvoch saxofonistov uvádzame skladby, ktoré predstavujú vrchol ich tvorby:

 

John Coltrane - A Love Supreme - časť Resolution (1964)

 

Kenny G - The Moment (1996)

 

Zdá sa vám, že hudba týchto dvoch saxofonistov a aj ich duchovná hodnota sú rozdielne?

 

O to zarážajúci je fakt, že sa organizátori festivalu John Coltrana, ktorý sa koná v rodisku saxofonistu v meste High Point v Severnej Karolíne, už vo svojom 6. ročníku rozhodli vsadiť na komerciu - a tým prakticky antitézu všetkého, za čím Coltrane stál. Namiesto silnej duchovnej hudby, ktorá oslavuje jedného z najväčších géniov jazzu 20. storočia, vyvrcholí po vystúpeniach Esperanzy Spalding, Gregory Portera a Coltrane All Star Bandu festival koncertom komerčného saxofonistu Kenny G so sladkým tónom, ktorý bude hrať romantické melódie.

 

Čo presne stojí za týmto rozhodnutím organizátorov, ostáva zatiaľ neznáme, no z hľadiska dramaturgie a dôrazu na význam Coltranovej hudby, kvôli ktorému spomínaný festival vznikol, je tento krok rozhodne krokom vedľa.

 

Zdroj: coltranejazzfest.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Jazzman týždňa: John Coltrane
V jazze sa počas celej jeho histórie objavilo len zopár hudobníkov, ktorých prínos bol tak silný,...
Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?
Dlho očakávaný film o najvýznamnejšej osobnosti moderného jazzu, sa 13. novembra objavil aj v...
Nová hviezda Vocalese: Camille Bertault udivuje legendárnymi sólami, ktoré spieva na notu presne
Nenápadná francúzka Camille Bertault so zasneným pohľadom na prvý pohľad vyzerá ako obyčajná...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...