Prvý deň Open Jazz Festu predstaví Vojtěcha Dyka aj víťaza Jazz START UP

Prvý deň Open Jazz Festu predstaví Vojtěcha Dyka aj víťaza Jazz START UP
jazz.sk

Fanúšikov jazzovej hudby opäť čaká v lete na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom skvelá zábava vo forme prvotriednych domácich i zahraničných hudobných zoskupení. Ôsmy ročník Open Jazz Festu privíta hneď prvý deň vo veľkom štýle Vojtěcha Dyka & B-Side Band a otvárací koncert bude patriť víťazovi súťaže Jazz Start Up Andrejovi Urminskému s jeho triom.

 

Prírodný amfiteáter na Zelenej Vode sa už stal prirodzeným spojením dobrej zábavy a hudby. Aj po ôsmykrát festival Open Jazz Fest prinesie okrem jedinečnej atmosféry aj neopakovateľné hudobné zážitky. „Teší nás, že Open Jazz Fest si našiel svojich fanúšikov a práve pre nich je tento rok pripravená ďalšia, veľmi kvalitná, porcia jazzu,“ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay.

 

Zábava pod velením Vojtěcha Dyka

Piatok 17. júla usporiadatelia prizvali charizmatického Vojtěcha Dyka & B-Side Band. O ich talente a popularite svedčia vypredané sály po Českej republike, ale i Slovensku.  Pozitívna energia, tanečné rytmy a chytľavé aranžmány sú pripravené aj pre návštevníkov Open Jazz Festu.

Vojtěch Dych je český herec a spevák známy najmä z kapely Nightwork, ktorá skončila svoje pôsobenie v roku 2013. Absolvoval pražskú DAMU a pôsobil v niekoľkých českých televíznych filmoch a seriáloch, ako aj na doskách Národního divadla v Prahe. Do B-Side Band prišiel v roku 2010.

 

B-Side band pôsobí pod vedením lídra Josefa Buchtu, ktorý v roku 2006 založil túto formáciu z 18 špičkových inštrumentalistov. Postupom svojho pôsobenia si skupina vytvorila silnú tradíciu a skupinu priaznivcov. Je medzinárodne známy a pozývaný na spoluprácu v nadnárodných hudobných projektoch. Ich repertoár je žánrovo nezviazaný a je podriadený predovšetkým snahe vytvoriť moderný a farebný bigbandový zvuk, vtiahnuť poslucháča do deja energií a efektívnych aranžmánov. S kapelou spolupracuje ako vokalista napríklad aj hudobník Dan Bárta či herec Jiří Macháček. V minulom roku pokrstili Vojtěch Dyk a B-Side na Slovensku svoj debutový album Deska. 

 

„Minulý rok sme po prvýkrát  festivalový deň otvorili big bandovou formáciou Swingless Jazz Ensemble a malo to u divákov veľmi kladnú odozvu. Som rád, že v aktuálnom ôsmom ročníku môžeme v tejto milej tradícii pokračovať a privítať Vojtěcha Dyka s B-Side bandom,“ vraví riaditeľ festivalu Tibor Zelenay.

 

 

Najväčšie jazzové talenty roka 2014 – Andrej Urminský trio

Jazzový maratón odštartuje víťazná kapela druhého ročníka súťaže Jazz Start Up, ktorý organizuje portál Jazz.sk. Formácia, v ktorej pôsobia líder a gitarista Andrej Urminský, bubeník Juraj Rašim a kontrabasista Róbert Ragan ml., sa v súťaži prezentovala skladbou Dialogues.

Andrej Urminský je slovenský gitarista, skladateľ a aranžér narodený v Piešťanoch. Hudobne sa vo všetkých svojich zoskupeniach zameriava na originálne kompozície a aranžmány, ktoré sa snažia pokryť čo najviac štýlových polôh a farieb, či už melodikou, rytmicky alebo harmonicky. Absolvoval odbor jazzová gitara na prestížnej Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Počas štúdia tiež absolvoval workshopy s poprednými jazzovými muzikantmi ako napr. Peter Bernstein, Larry Goldings, Wolfgang Muthspiel, Bill Stewart, Billy Hart, Jeff Ballard, David Dorůžka a participoval ako sideman na viacerých projektoch v oblasti jazzu a pop-music. V januári 2014 nahral svoje prvé EP "Four+1" ako bandleader so svojím Andrej Urminský International Quintetom/Quartetom a s rovnakou kapelou absolvoval v lete 2014 sériu koncertov po slovenských jazzových festivaloch popri menách ako Richard Bona, Rick Margitza, Harry Sokal a iných.

 

 

Open Jazz Fest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 16 tisíc návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu najstaršej generácie až po tú najmladšiu. Ôsmy ročník sa uskutoční 17.-18. júla, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 18:00 hodiny, koncertný program začne od 19:00 hodiny.

Informácie a vstupenky:

http://www.openjazzfest.sk/sk

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...