Publio Delgado je zjav internetu: Premieňa virálne videá na jazzové aranžmány

Publio Delgado je zjav internetu: Premieňa virálne videá na jazzové aranžmány

Hudba sa dá nájsť vo všetkom - v každom okoloidúcom aute, rozbíjaného skla, či v akomkoľvek zvuku, ktorý vydá človek alebo zviera. To je lekcia, ktorú nás všetkých učí španielsky gitarista a experimentátor Publio Delgado prostredíctvom svojho YouTube kanálu. Na internete sa preslávil najmä svojimi "harmonizátormi", teda zhudobnením ľudského hlasu a iných zaujímavých zvukov v známych, kultových, aj menej známych videách. Okrem toho dokázal klopaním na kachličky na stene niekde v Južnej Kórei zahrať Coltranove Giant Steps... presvedčte sa sami!

 

Publio Delgado je 33-ročný španielsky gitarista, ktorý je na internete známy svojimi "harmonizátormi". Jednoducho zoberie akékoľvek video, ako napríklad "Jones’ Big Ass Truck Rental and Storage", spracuje melódiu, ktorá korešponduje so zvukovým záznamom z videa a ku nej doplní množstvo zložitých jazzových akordov, ktoré z toho všetkého vytvárajú jednotný celok.

 

Reklama na Jones’ Big Ass Truck Rental and Storage

 

Delgadov YouTube kanál však nekončí iba pri harmonizátoroch. Je to odvážny experimentátor, ktorý vyštudoval jazzovú gitaru na Berklee College of Music v Bostone a dokáže hrať na množstve hudobných nástrojov, medzi nimi trombón alebo okarina. Okrem tomu ho inšpirujú zvuky všetkých vecí okolo neho, na ktoré sa so zmiešaným úspechom pokúša hrať. Jedným z veľmi vydarených kusov je jeho interpretácia Coltranovej skladby Giant Steps, ktorú nahral podľa vlastných slov na "stene kúpeľne v Dustin's Guesthouse v Seoule, v Južnej Kórei."

 

 

Zdroj: pigeonsandplanes.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...