Recenzia CD: Early Birds - Świt

Recenzia CD: Early Birds - Świt
Miroslav Halak

K letu patrí vôňa slnkom nasiaknutej lúky, letargia dlhých poludní a sviežosť vetra vanúceho od vody. K letu patrí hudba, ktorá ako zvuková tapeta prispôsobuje svoju atmosféru tak pokoju opaľovacieho nič nerobenia, ako aj vzruchu tušených možností krátkych nocí. Ranný vtáci poľskej speváčky Martyny Kwolek sú tou správnou náladou rána pred dovolenkou, ale aj romantických snov plynúcich za morský horizont či hrebene Tatier.                            

-------------------------

Early Birds

Hevhetia/ 2017/ HV 0154-2-331

 

Interpreti: Martyna Kwolek – spev; Marcin Pater – vibrafón, marimba; Mateusz Szewczyk – kontrabas, basová gitara; Patrik Zakrzewsky – perkusie; Kuba Chojnacki – tenor, alt saxofón; Piotr Budniak – bicie   

Nečakane prináša Hevhetia na letný hudobný trh nahrávku vymykajúcu sa tej typickejšej polohe akú Ján Sudzina forsíroval v poslednom čase. Namiesto experimentov s výrazom, namiesto improvizovanej hudby či jazzovej avantgardy, je album Early Birds - Świt svedectvom o tom, že žiadne unáhlené závery či škatuľkovanie v jeho produkcii neobstoja. A to je dobre! Album ponúka príjemné témy, neunavujúcu interpretáciu a výbornú zvukovú kvalitu. To všetko je produkované v podžánroch, ktoré sa nenásilne pohybujú od ambientnosti akustického jazzu, rytmických etnoprvkov po severské podoby alternatívneho pesničkárstva. Skvelým ťahom bolo do zostavy včleniť výraznú perkusívnu stopu od klasickejších nástrojov (výborne zahraté predovšetkým v skladbe Maj) až po marimbu a vybrafón. Práve hrejivosť drevenej marimby kultivuje svojim zvukom aj expresívnejšie polohy zoskúpenia, v ktorom by inak výrazne vynikal saxofón Kubu Chojnackeho. Na druhej strane rozvibruje váš ozvučovací aparát intenzívny vybrafón, ktorý tak v správnom dávkovaní dynamizuje zvuk albumu Early Birds a je aj dôležitým stmeľovacím prvkom medzi basou Mateusza Szewczyka, bicími Piotra Budniaka a perkusiami Patrika Zakrzewskeho. V mnohých pasážach, ako napríklad v skladbe Way out má poslucháč pocit akoby boli kompozície skôr orientované na Marcina Patera, teda hráča na vibrafón a marimbu ako na Martynu Kwolek. Jej decentný ale zároveň patrične sebavedomý vokálny prednes je ale predsa len neodmysliteľnou súčasťou nahrávky, teda akousi čerešničkou na torte vyváženého inštrumentálneho prednesu a pútavých kompozícií. Z jej invencie vychádza tak poetika poľského spirituálna, ako napr. v piesni Nie moźna zabić miłości a na druhej strane aj sebavedomosť v kompozičnom rukopise, ktorá koketuje aj s Monkovskými témami (ako napr. v Save it a v My favorit things). Pri posledne menovaných skladbách je možné pre porovnanie odporučiť aj na ďalšiu nahrávku z Hevhétie a síce projekt inej poľskej vokalistky a klaviristky Ilony Damieckej Monk´s midnight. Veľmi dôležitým prvkom celého albumu Martyny Kwolek je vysoká miera ľahkosti s akou plynú jednotlivé skladby a skladajú sa do homogénneho celku ktorému ale nechýba nápad a ani moment prekvapenia. Hoci s piesňou Nowy rok, sa môže zdať, že atmosféra je skôr skôr zimne orientovaná, stojím si však za svojim tvrdením, že ide o výborný projekt k letnému odpočinku. Ten si ale možno dopriať aj v zime, hlavne ak nás bude sprevádzať pri spomienkach na už spomenuté hrejivé zážitky horúcich mesiacov a dovoleniek.   

 

01. Let me fall

02. Powrót motyli

03. My favorit things

04. Save it

05. Way out

06. Just pray

07. Nie moźna zabić miłości

08. Nowy rok

09. Maj

10. Still I rise 

Galéria

IMG_20170621_100938.jpg
IMG_20170621_101027.jpg
IMG_20170621_101049.jpg

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...