Recenzia CD: Patitucci z Brooklynu

Recenzia CD: Patitucci z Brooklynu
Miroslav Bachura

John Patitucci sa na svojom novom albume Brooklyn nostalgicky vrátil do svojej rodnej štvrte, aby si zaspomínal na detstvo strávené pri basgitare. Práve s elektrickou basou v ruke začal John ako mladík vnímať hudobné impulzy Brooklynu, hoci v ďalších dekádach sa objavoval v rytmikách najlepších muzikantov sveta častejšie s kontrabasom. Album Brooklyn odhaľuje Patitucciho basové majstrovstvo v pre jazz netradičnom obsadení s dvoma elektrickými gitarami a bicími.

 

Po Patitucciho boku sa na albume predstavuje silné trio hudobníkov, gitaristi Adam Rogers a Steve Cardenas a fenomenálny Brian Blade na bicích. V tejto zostave sa Patitucci vrátil do Brooklynu, kde celý album vznikol nie len po stránke technickej ale i po stránke obsahovej. Dve skladby od Monka, spirituál, blues, balady aj zemitý swingujúci jazz, to všetko totiž Patitucci vo svojich hudobných začiatkoch absorboval práve z osobitého hudobného prostredia Brooklynu.

 

Samotné obsadenie pre tento album je vskutku tradično-netradičné. Zvuk dvoch gitár, elektrickej basy a bicích rozhodne nie je typický pre jazz, no kvartet okolo Patitucciho sa ani nesnaží znieť typicky. Už od úvodnej ´IN9-1881/The Search´ kapela doslova pletie troma strunovými nástrojmi bohatú textúru, v ktorej sa plynulo vynárajú a zase strácajú motívy, riffy a témy. Nástroje so sebou počuteľne komunikujú, či už v polyfonických úsekoch, sólach či unisonach, Patitucci sa na elektrickej base necháva inšpirovať gitarami, ich frázovaním, akordickou hrou a pizzicattami. Pod tým všetkým sofistikovane maľuje Brian Blade, jeden z najunikátnejších bubeníkov svojej generácie. V dvoch Monkových skladbách ukazuje kvartet svoju jazzovejšiu tvár - ´Trinkle Tinkle´ je svižným bopom v tradičnom duchu, balada ´Ugly Beauty´ dostala zase veľmi decentný komorný šat. V prerábke skladby ´Dugu Kamalemba´ od malijskej speváčky Oumou Sangaré sa kvartet posúva do vôd world-music, nad strhujúcim groovom Patitucci & Blade dve gitary s ľahkosťou jamujú v štýle afrických strunových nástrojov. Kapela pokračuje v multižánrovém eklektizme, v ´Band of Brothers´ či ´JLR´ (pocta Jimmymu Lloyd Reovi) odznie dobré blues, cover ´Go Down Moses´ má chytľavosť a pulz pôvodného spirituálu, ´Bells of Coutance´ je zase takmer až ambientné intermezzo so zvonivou gitarou. ´The Thumb´ je spomienkou na Wesa Montgomeryho. Pod wesovsky tichými gitarami zvlášť vynikne Patitucciho jazzová hra, ktorá ho zdobí už desaťročia. Pôsobivou bodkou za albumom je Johnov basový monológ v poslednej ´Tesori´.

 

Patitucci a jeho excelentná kapela na albume Brooklyn nahromadili mnoho odlišných hudobných vplyvov a tieto veľmi umne spojili elektrifikovaným nástrojovým obsadením i svojskou hudobnou empatiou do jednoliateho živelného celku. Veľa priestoru dostáva pochopiteľne basa, no vo výsledku vôbec nemáte pocit, že počúvate sólový album slávneho basáka a „jeho kapely.“ Album Brooklyn má dušu, svoj zvuk a svoju atmosféru. Album Brooklyn je výborný.

 

 

 

 

Miro Bachura

 

 

 

Ďalšie články

Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Hororová cesta Johna Patitucciho: Letisková ochranka mu zničila nástroj
Svetovo renomovaný basista John Patitucci bude chcieť na nedávnu cestu z New Yorku do Nórska...
Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Reportáž: John Patitucci Electric Guitar Quartet v Bratislave
Spoločnosti City Sounds sa opäť podarilo zorganizovať koncert výnimočného inštrumentalistu....
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...