Recenzia CD: Ščevlíková, Zajaček a ich album Feel It

Recenzia CD: Ščevlíková, Zajaček a ich album Feel It
Dávid Oláh

Gitarista Peter Zajaček a speváčka Katka Ščevlíková patria ku mladej generácii hudobníkov. Ich cesty sa spojili v roku 2009 kedy sa stretli v hudobnej škole Jara Žiga. Duo Ščevlíková and Zajaček poznáme z ich vystúpenia na súťaži Jazz start up. Svoj pohľad na hudbu sa rozhodli zvečniť na CD Feel It.

 

Doska obsahuje dokopy 10 skladieb. Ide o autorské kompozície Petra Zajačeka. Okrem Petra Zajačeka na gitare a Katky Ščevlíkovej hlasu, hrajú Daniel Urbán na kontrabase, Anton Zajaček - bicie nástroje, Pokyman - reaggae rap a Martin Ďurdina - trúbka.  

Hudba je veľmi "chytľavá" - už prvý track My Groove vás núti kývať si hlavou do rytmu. Laidbackový groove gitary Peťa Zajačeka je výborne posadený a zafrázovaný. Následne sa pridáva Ščevlíková so svojim plným a širokým hlasom. Jej farba je jednoducho krásna a angličtina bezchybná. Výborne ovláda svoj hlas po remesejnej stránke, čo jej zaručuje presnú intonáciu a ľahkú prácu s dynamikou. 

Po úvodnom funkovom groove v pomalšom tempe nasleduje romantická skladba Memories. Gitarové intro jasne odkazuje na popový, folkový a pesničkársky štýl hry. Ščevlíková vynikajúco interepretuje aj túto peknú melódiu, ktorej text má nostalgickú výpovednú hodnotu. Jej práca s vibrátom, growl efektami dodáva tejto pesničke ten správny feeling a drive. 

V ďalšej skladbe All Love´s To Give sa pridáva ako hosť aj Martin Ďurdina. Opäť ide o groovový rytmus, ktorý je plný krásnych trúbkových vyhrávok. Ďurdina zapadol do tejto koncepcie najlepšie ako mohol. Jeho Chet Bakerovský sound a west coastovský improvizačný štýl je akoby šitý na mieru pre tieto skladby.

V pesničke Predstavy spieva Ščevlíková slovenský text. Zaujímavá je farba tejto nahrávky. Zajaček pripomína svojim zvukom a lyrickým konceptom Pata Methenyho. Ščevlíková pekne pracuje s vokálnymi hlasmi a melodickými ozdobami. Cítiť tu aj vplyv modernej elektronickej hudby.

Pokračuje sa skladbou Who I am, ktorá ma zaujala modernými harmonickými postupmi a peknými voicingmi, ktoré sú založené na kvartách a durových kvintakordoch. Hlavná melódia je založená na peknom striedaní tenzie a uvoľnenia po rytmickej aj melodickej stránke. Táto skladba vyniká fantastickou súhrou Zajačeka a Ščevlíkovej.  

Bossa nova Foolin with you má výborný aranžmán plný trúbkových riffov. Ďurdina tu má vynikajúce jazzové sólo plné moderných patternov a krásnych melodických motívov. Zajaček spoľahlivo drží time a pekne podporuje Ďurdinove vyhrávky a Ščevlíkovej sebavedomý prejav.

Titulná skladba Feel It je ladená do starého swingového štýlu, keďže Zajačekova gitara hrá doprovodné akordy na každú dobu v takte. Melódia je opäť výborne zaspievaná. Zajaček šikovne napodobnil swingový štýl svojou improvizáciou, čím zachoval určený koncept skladby.

Waiting je jazz bluesová dvanástka kde Zajaček používa čistý jazzový zvuk. V doprovode kontrabasu a bicích nástrojov ide o pekné jazzové osvieženie. Zaujímavé sú "striedačky" bicích nástrojov s kontrabasom. Predposledná skladba Time of the year má popovo-pesničkársky charakter. Opäť sa ocitáme v komornom zložení spevu a gitary, ktorá má príjemnú, ukľudňujúcu atmosféru.

Bonusový track Matko D. je pre mňa tým najkrajším z celej dosky. Ide krásny dôkaz úcty, silného kamarátstva a kolegiality ku tragicky zosnulému kolegovi. Track má krásnu nostalgickú atmosféru, ktorú treba jednoducho zažiť jej počúvaním.

Album Feel It presahuje žánrové vymedzenia. Hudba na tomto CD má v sebe prvky popu, folku, pesničkárstva, ale aj jazzu či funku. Táto doska poteší hlavne fanúšika moderných fúzií, ale aj každého, kto má rád dobrú hudbu.

 

Dávid Oláh

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Gregory Porter: Duchovnosť mojej hudby vychádza z mojej mladosti
Keď Gregory Porter pred rokom vystupoval na JazzFeste Brno, váhal som, či na koncert toho chlapa v...
Reportáž: Erik Rothenstein Band and Ester Wiesnerová
Minulý týždeň vystúpil Erik Rothenstein Band spolu s hosťujúcou speváčkou Ester Wiesnerovou v troch...
Gitarista Peter Zajaček vydáva debutový album. Nahrávka "Nemám sa s kým hrať" prezentuje rôzne prístupy ku gitarovej hre, kompozícii i samotnej improvizácii
Mladý hudobník, gitarista a skladateľ Peter Zajaček vydáva svoj debutový sólo album "Nemám sa s kým...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...