Recenzia CD: Valér Miko a jeho cesta prírodou

Recenzia CD: Valér Miko a jeho cesta prírodou
Možno po vzore romantikov 19. storočia, možno kvôli impulzom pretechnizovaného sveta a možno len tak sa klavirista a skladateľ Valér Miko vracia do prírody so svojím novým albumom „In The Nature“. Prostredníctvom originálnych kompozícií, ktorých sa zhostilo aj niekoľko hudobných hostí, nás Valér v ôsmich skladbách takpovediac zavedie na túru.
 
Tematickosť albumu je citeľná počas celého jeho trvania. Názvy skladieb, ako napr. „By the Sea“ alebo „Inside the Woods“, evokujú rôzne miesta v prírode a zároveň rôzne etapy pomyselnej túry, na ktorú sa poslucháč spolu so skladateľom a hudobníkmi vydal. Predstavu dotvárajú aj reálne nahrávky zvukov prírody, ako spev vtákov či šelest dažďa, z ktorých som ale nemal pocit klišé. Naopak, hudba vďaka týmto dramaturgickým pomôckam znie uchopiteľnejšie a prístupnejšie a jednotlivé kompozície je možné vnímať prostredníctvom konkrétneho obrazu. To im dáva zmysel a kontext, čo sa v prípade inštrumentálnej jazzovej hudby nehľadá vždy ľahko. Album má najväčšiu silu, ak sa počúva neprerušovane od začiatku do konca. Práve vtedy je pomyselná túra najvýpravnejšia a jej predstava najhmatateľnejšia.
 
Valérové silné skladateľské i interpretačné stránky sa ukazujú aj v tomto projekte. Dynamické rozpätie skladieb je veľké, pianissimo časti sú skutočne tiché, nežné a pokojné a forte nie je konštanta, ako sa to pri modernej hudobnej produkcií niekedy stáva. Dynamický vývoj crescenda a decrescenda je pozvoľný a postupný a vždy pôsobí prirodzene, Valér sa nás nesnaží vyľakať alebo šokovať výraznými dynamickými kontrastami, všetky zmeny akoby pomaly rástli a kvitli. Harmónie sú lyrické a ľúbozvučné, miestami impresionistické (ako stvorené pre tému tohto projektu), výraznejšiu jazzovú dizonantnosť v klavírnych pasážach väčšinou nenájdete. Účelom tohto albumu zrejme nebolo nabiť poslucháča energiou divokosti, ale pokoja.
 
Bolo by však chybou domnievať sa, že „In the Nature“ je akýmsi kompilátom ambientných easy listening kompozícií. Každá zo skladieb má vývoj, výpravu a vyvrcholenie, čo má na svedomí aj niekoľko hudobných hostí, ktorí sa na Valérovej ceste prírodou zúčastnili. Rytmika dvoch Michalov (Michal Fedor na bicích a Michal Šelep na basgitare) je remeselne na vysokej úrovni a umelecky výborne dotvára hudobný obraz lídra projektu. Inak povedané, trio ladí. Akoby spolu hrávali už roky. Valér si na pomoc zavolal aj troch ďalších sólistov. Huslista Ján Kružliak ml. a trubkár Matej Korbelič obohacujú skladbu „By The Sea“ o element veľkoleposti a gitarista Pavol Bereza nahrávky zdobí sólami s dobrým jazzovým jazykom.
 
Ako dôkaz toho, že album s lyrickejším konceptom a tematikou nevylučuje strhujúce pasáže, by som rád vyzdvihol úvodný groove skladby „Inside The Woods“ s precíznou basovou linkou a výborným gitarovým kompingom Pavla Berezu, ako aj jeho sólo v „On The Way Home“ v agresívnej synth-fusion pasáži pripomínajúcej (v tom najlepšom slova zmysle) nahrávku „Time Control“ klaviristiky Hiromi. Výborný hudobný zvrat na záver albumu, ktorý je zaujímavý najmä svojou koncepčnosťou a širokým dynamickým rozpätím.
 
 
Foto: Valér Miko official

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Reportáž: Open Jazz Fest 2016, prvá časť (piatok)
Open Jazz Fest 2016, 22. a 23.7.2016, Zelená voda - Nové mesto nad Váhom Prázdninové mesiace...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...