Recenzia CD: Valér Miko Trio a jeho Random Coincidences

Recenzia CD: Valér Miko Trio a jeho Random Coincidences
Dávid Oláh
Klavirista Valér Miko prednedávnom pokrstil svoj najnovší album Random Coincidences . Ide o nahrávku Valérovho tria, ktoré sa stalo absolútnym víťazom súťaže Jazz START UP 2015, vďaka čomu bol album nahratý a vydaný. Valérovými spoluhráčmi sú Juraj Raši na bicích nástrojoch a Tamás Belicza na basgitare.
 
Valér Miko je hudobníkom so svojským, veľmi originálnym pohľadom na krásu. V jeho hudbe je počuť vplyv klasickej hudby, jazzu, ale aj popu či rocku. Na svojom najnovšom albume prezentuje modernú vyzretú hudbu, ktorá má veľkú umeleckú hodnotu a zároveň ide o štýl muziky, ktorá môže osloviť praktického hudobníka, hudobného kritika, ale myslím si, že  v najväčšej miere laika - v pozitívnom zmysle. Úvodná kompozícia One Misty Morning sa nesie v drum ´n´ basovom tempe a  charaktere. Ide o unikátny koncept, ktorý je ako stvorený mladého poslucháča. Nechýbajú tu pekné harmonické spoje, stop timy a sekvenčné motívy. Juraj Raši spolu s Tamásom Beliczom tvoria nesmierne spoľahlivý rytmický tandem, veľmi dobre komunikujú s Valérom a promptne reagujú na jeho improvizačné nápady. Toto trio je veľmi zohraté a hudobne si výborne rozumie. Interpretačná istota je okorenená radosťou z tvorenia a vzájomnou kreativitou v improvizačných častiach všetkých troch hudobníkov.
Veľmi pekným spestrením tejto hudby je gitara nášho excelentného jazzového gitaristu Ľuboša Brtáňa. V skladbe Deviations in F pripomína svojim zvukom spôsobom improvzácie Johna McLaughlina, Johna Scofielda, ale aj Pata Methenyho. Jeho moderné postupy výborne zapadli do jazz-rockového štýlu tejto modálnej témy.
Krásna balada When It Snows má lyrický charakter, ktorý vychádza v prvom rade z romantizmu klasickej hudby, ale inšpirácie cítiť aj z naturalizmu a west coastu. Valérovo trio vynikajúco pracuje s dynamikou, farbou a náladou, čo zabezpečuje neustálu pozornosť poslucháča pri počúvaní. Album nenudí ani v jednom momente. Hudba je plynulá a veľmi rôznorodá.
CD Random Coincidences je vynikajúce. Poteší poslucháča ortodoxného jazzu, vážnej hudby, ale aj "poslucháča znudeného zo života". Valér Miko opäť dokázal svoj kompozičný, aranžérsky, improvizačný aj interpretačný talent. Hudba, ktorú tvorí je autentická a originálna. Valér môže byť na seba hrdý, že v takom mladom veku našiel svoj vlastný unikátny sound - ide o prístup a celkový hudobný koncept, ktorý je na domácej scéne veľmi zriedkávý. Spolu so svojimi výbornými sidemanmi a jedným hosťom obohatil našu diskografiu o nadžánrovú contemporary music. 
 
Dávid Oláh

 

 

Ďalšie články

Nedeľa na BJD 2017: Koncepčná pestrosť a interpretačná profesionalita
Posledný deň festivalu BJD 2017 so sebou niesol veľké očakávania. Všetci fanúšikovia kvalitnej...
Miko a Mika vo vydavateľstve Hevhetia
Medzi posledné vydavateľské počiny Jána Sudzinu patria aj dve obzvlášť zaujímavé triá a to trio...
Klavirista Valér Miko pokrstil svoju novinku Random Coincidences
V stredu 18. októbra sa v Kafé Scherz uskutočnil ďalší krst nového albumu. Po Griglákovom Live CD...
Víťazom súťaže Jazz START UP 2015 sa stala kapela Valér Miko Trio
Tretí ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz START UP už pozná svojho víťaza! Hlavnú cenu...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...