Reportáž: Bratislavský JazzTikot privítal kapelu Balázs Bagyi new quartet

Reportáž: Bratislavský JazzTikot privítal kapelu Balázs Bagyi new quartet
Dávid Oláh

Novootvorený jazzový klub v Bratislave nezaháľa. Po pekných koncertoch kapiel, ktoré súťažili v Jazz START UP 2017, sa 28. novembra pokračovalo vynikajúcim koncertom jednej z najlepších kapiel maďarskej jazzovej scény. V JazzTikote vystúpil bubeník Balázs Bágyi so svojim projektom new quartet.

 
Koncert bol podporený Maďarskou ambasádou a Balassiho inštitútom, ako nám v úvodnom slove prezradil sympatický líder kapely, Balázs Bágyi. Koncert bol posledným z práve prebiehajúcej koncertnej šnúry tohto kvarteta. Koncert bol zložený z autorských kompozícií Balázsa Bágyiho. Už len tento fakt je veľmi zaujímavý, v našich končinách nebýva zvykom, že by bubeník komponoval hudbu a aranžoval. O to viac vo mne rástla zvedavosť. 
Balázsovými sidemanmi boli tí najlepší maďarskí jazzmani mladej generácie – Soso Lakatos – alt saxofón, Dezső Oláh – klavír a kontrabas si zobral na starosť Péter Oláh.
 
Úvodný pulzujúci groove bicích nástrojov naznačoval moderný mainstreamový jazz. Aj sa tak stalo – skladba mala formu a harmonickú štruktúru molového blues. Rytmicky išlo o nepárny takt. Soso Lakatos predviedol krásne sólo pripomínajúce Kennyho Garretta či Johna Coltrana. Zahanbiť sa nenechal ani Dezso Oláh a predviedol nám výborne zvládnutý moderný postbopový štýl hry. Pokračovalo sa pekným kontrabasovým introm, z ktorého následne logicky vyplynula téma. Išlo o zložitejší groove ako v prvej skladbe. V podstate každý z hlasov mal svoju rytmickú plochu. Melodické linky si striedal klavír a alt saxofón, raz bol dominantný klavír a v druhej polovici saxofón. Išlo o jednoduché repetetívne pentatonické motívy. Sóla mali opäť vynikajúci spád, dynamiku a potrebnú „šťavu“. Všetci hráči navzájom zreteľne komunikovali a promptne reagovali na svoje hudobné nápady. 
 
Hudba v sebe niesla vplyv postbopu, ale aj moderného etna a maďarského folklóru. Odznelo aj Balázsove autorské Rhythm Changes s názvom "April the First", kde nám kvartet predviedol krásny cit pre swing a tradičný bebop. Nechýbali klasické klišé linky, ale aj zaujímavé rytmicko - melodické motívy odkazujúce na Thelonia Monka či súčasných hráčov. Fenomenálny bol spôsob prepájania jednotlivých hráčskych štýlov od tých najjednoduchších, až po súčasné outliny a rytmické hranie cez takt (over the barline). Záverečnou skladbou prvého setu bola Soft Balkan Wind, ktorou sa spomalilo a vrátilo naspäť do moderného groovu. Po bezchybne vystavaných sólach plných najrôznejších farieb, virtuóznych pasáží a clivých dlhých tónoch, nasledovala prestávka.
 
Koncert pokračoval druhým setom, ktorý mal podobný princíp ako úvodný. Balázs Bagyi new quartet hrá moderný mainstreamový jazz minimálne na európskej úrovni. Hudba má patričný drive, energiu, nápaditosť, kreativitu a momenty prekvapenia. Kompozície a aranžmány sú krásne, počuť tu vplyv domácej folklórnej hudby, world music, groovujúceho jazzu aj klasickej hudby a bopu.
 
Večer prebehol vynikajúco po každej stránke, čo patrične ocenili aj diváci svojim standing ivations a potleskami po sólach. Zaplnený JazzTikot mal za sebou ďalší krásny koncert. Teší ma výborná práca zvukára, ktorý zatiaľ ani raz nesklamal a všetky nástroje perfektne nazvučil. 
 
Nezostáva mi teda nič iné ako sa poďakovať všetkým organizátorom tohto koncertu a samotnému klubu JazzTikot. Teším sa na ďalší program.
 
 
Dávid Oláh       
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...