Report: Štefan Pišta Bartuš a jeho medzinárodné konexie

Report: Štefan Pišta Bartuš a jeho medzinárodné konexie
Miroslav Bachura

Až z ďalekého Rakúska doviedol do Bratislavy jeden z našich najlepších kontrabasistov Štefan Pišta Bartuš trojicu netradičných hudobných hostí. Kvartet s názvom International Connections sa v utorok rozložil v komorných priestoroch Kafé Scherz.

 

International Connections tvoria okrem Bartuša traja hudobníci so zázemím v Rakúsku – domáca klaviristka Julia Siedl, rumunská speváčka Petra Acker a temperamentný brazílsky bubeník Matheus Jardim, ktorého si pozornejší návštevníci jazzových koncertov možno pamätajú i z kapely gitaristu Andreja Urminského. Kvarteto Internation Connections sa k spoločnej spolupráci prvý raz dostalo náhodou na jam session vo Viedni, nasledovalo spoločné koncertovanie v Rumunsku no a teraz i návšteva Slovenska.

 

Gro repertoáru zostavy tvoria autorské kompozície jednotlivých členov kapely, či už z pera Bartuša ale i ženskej sekcie Siedl a Acker. Svoj diel pozornosti si však okamžite získal i Matheus Jardim. V Bartušovej kapele zafungoval ťah s latinsko-americkým bubeníkom a International Connections sa tak od úvodu držali fúzie latino rytmiky a decentného klubového jazzu. Jardimove bicie dokázali bez väčších ťažkostí prehlušiť zvyšok kapely, Brazílčan však tiež skvele poháňal a gradoval sóla svojich kolegov, jeho pestrá hra na rytmičák evokovala hudbu rodnej krajiny. Nad silnou rytmikou znel uhladený smooth-jazzový klavír Julie Siedl, hoc technicky kvalitný, v porovnaní so zvukom tandemu Bartuš – Jardim hádam trocha nepriebojný. Po niekoľkých inštrumentálnych skladbách sa k triu pripojila i rumunská víla Petra Acker, speváčka skrášlená tetovaniami, korálkami, dredami a originálnym skladateľským rukopisom. Acker síce nemá nejak výnimočne zafarbený hlas, no vynahrádza si to prirodzeným výrazom, dobrými najmä anglickými textami, vkusnými ornamentami v duchu rumunského foklóru i súčasnej world music a v neposlednom rade i podareným imidžom a charizmatickým vystupovaním.

 

Vďaka medzinárodným konexiám Pištu Bartuša v bratislavskom Kafé Scherz zazneli tri sety kvalitného multikultúrneho jazzu v podaní jedného z našich najlepších kontrabasistov a troch ´neokukaných´ mladých muzikantov z rôznych hudobných prostredí. Vynikla pôsobivá rytmická sekcia i charizmatická speváčka. K silnému citovému vzruchu došlo najmä na konci druhého setu, kedy sa na pódiu z ničoho nič zjavil Radovan Tariška, šikovne zmontoval altku a zvyšok kapely bez kompromisov strhol do svojho výbušného post-bopu.

 

 

Miro Bachura

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Esperanza Spalding
Neskutočne spieva. Obdivuhodne ovláda kontrabas. A basgitaru. Originálne komponuje. A je...
Hororová cesta Johna Patitucciho: Letisková ochranka mu zničila nástroj
Svetovo renomovaný basista John Patitucci bude chcieť na nedávnu cestu z New Yorku do Nórska...
Reportáž: Erik Rothenstein Band and Ester Wiesnerová
Minulý týždeň vystúpil Erik Rothenstein Band spolu s hosťujúcou speváčkou Ester Wiesnerovou v troch...
Hubert Dupont – Smart Grid: Politický jazz?
Osoba francúzskeho kontrabasistu a skladateľa Huberta Duponta v sebe spája hudbu a ...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...