Spokojný Šeban, spokojné publikum

Spokojný Šeban, spokojné publikum
Miroslav Bachura

S pokročilou jeseňou opäť pookrial vyhlásený gitarista, spevák a skladateľ Andrej Šeban. Tak ako minulý rok i teraz so svojou ustálenou mladou kapelou vyrazil na turné. Tak ako minulý rok i teraz poňal turné so všetkou serióznosťou - 13 koncertov, výjazdy do Nemecka či Holandska, dve vystúpenia v sprievode orchestra a samozrejme,  dvojitá zastávka v domácej Bratislave.

 

Šebanovsky komornú atmosféru si štvorica tento krát rozložila v podzemných priestoroch Ateliéru Babylon, ktorý sa vo štvrtok možno trocha na prekvapenie nezaplnil úplne. Šeban, podľa mnohých génius slovenskej gitarovej alternatívy pokračuje v spolupráci s mladým personálom, menovite Michal Fedor (bicie, slide gitara), Daniel Špiner (klávesy), Peter Rusňák (basa). Je to pochopiteľné, jednak Šebanovi s jeho kreativitou a prístupom zjavne najviac vyhovuje formácia, v ktorej mu, s prepáčením, nikto neodvráva, jednak štvorica znie rok od roku kompaktnejšie a sebavedomejšie. Nielen zostava, ale i koncertný playlist ostal v mnohom podobný tomu, ktorý znel na minulých šnúrach. Šeban ostal verný osvedčeným skladbám ako Odkaz, Bude ako nebolo, Malý chlapec, či Bezvetrie. Post-bluesové autobiografické portréty sa striedali s dlhými piesňami aj inštrumentálnymi pasážami prevažne v pomalých tempách a meditatívnych náladách, kde-tu sa zase Šeban predstavil ako hard-rockový gitarový hrdina 70. rokov, ktorého Slovensko nikdy nemalo.

 

Ubudli avantgardne znejúce improvizácie, naopak pribudlo ľudových motívov a prekomponovaných modálne melodických pasáží. Napriek tomu, že jednotlivé skladby v repertoári z minulých rokov zotrvali, samotná dramaturgia Šebanovho koncertu vyznela opäť o čosi vydestilovanejšie a premyslenejšie. Tá hodina a pol na pódiu bola sofistikovaným prepojením hudby a slova, alternatívy a tradície, rôznych hudobnýh polôh. A hoci Šeban vždy razil cestu proti hlavnému prúdu, treba povedať že výsledný zvukový obal je doslova uchu lahodiaci.

 

Zo stoličky na kraji publika Babylonu to vyzeralo, že v Šebanovej hudobnej ceste prišlo k akejsi premene kinetickej energie na potenciálnu. Akoby Šeban upustil od toho hľadania nových hudobných obzorov a vsadil skôr na vkusný eklekticizmus a uveriteľnú poctu slovenskej hudobnej tradícii. Akoby Šeban našiel po rokoch experimentovania bod, v ktorom sa cíti dobre a v ktorom by rád ešte pár taktov bezstarostne pobudol. Svojho času solitér slovenskej hudobnej scény teraz vo svojej mladej kapele so širokým úsmevom využíva to, že sa môže vyhrať, vyspievať a vyrozprávať do sýtosti. A keď sa spojí svojský humor, charizma a intelekt individua so silným hudobným kolektívom, tak to poväčšinou končí potleskom v stoji a silným zážitkom. Šeban a jeho kapela sú vo forme.

 

 

Miro Bachura

Foto: Marko Erd

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Zomrel Paco de Lucia, velikán flamenco gitary
Vo veku 66 rokov dnes v noci zomrel Paco de Lucia, neohrozene najväčší majster flamenco gitary...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...