Report: Večer ugandskej hudby v Babylone

Report: Večer ugandskej hudby v Babylone
Miroslav Bachura

Štvrtok 23. apríla sa v bratislavskom Babylone konala veľmi unikátna koncertná záležitosť. V rámci podujatia African Percussions totiž do našich zemepisných šírok zavítal súbor muzikantov s názvom Amadinda Uganda, ktorý so sebou priniesol exotický nádych stredoafrického folklóru. Názov skupine dala amadinda, veľký ladený xylofón, ktorý je jedným z charakteristických znakov hudby práve v tomto regióne.

 

Večer v Babylone odštartovala slovenská skupina Jamadan, ansámbel nadšencov pre tradičné africké bubnovanie, ktorý už viac ako 10 rokov vo svojich vystúpeniach veľmi solídne interpretuje hudbu západnej Afriky. Kapela má dobre zvládnutý repertoár a zjavne i prehľad vo všeobecnom pozadí africkej hudby, čo je pre správnu interpretáciu nevyhnutné. Živelné rytmy s troma djembe bubnami, dreveným balafónom a pestrou paletou ďalších afrických perkusií v spojení s pracovným entuziazmom členov kapely a pridanou hodnotou v podobe prehľadnej osvety v oblasti afrického folklóru. Takí boli Jamadan, príjemné otvorenie večera.

 

Po krátkej prestavbe pódia už došlo na hlavný bod programu. Stredná a východná Afriky patrí etnicky i hudobne najčlenitejším a najrozmanitejším regiónom kontinentu. Amadinda Uganda prezentujú ich rodný hudobný štýl Buganda, ktorý sa vyznačuje okrem iného používaním veľkého pentatonicky ladeného dreveného xylofónu Amadinda, resp. jeho menšej podoby Akadinda. Práve Amadinda a rozvinutá tradícia xylofónovej hudby doslova exportovala štýl Buganda do sveta. Napriek všeobecne rozšírenému stereotypu, že stredoafrická hudba stojí predovšetkým na bubnovaní a speve, čierny sextet dokázal, ako harmonicky zvukovo a inštrumentálne bohatá môže taká Uganda byť. Okrem menšieho a veľkého xylofónu členovia kapely predviedli i tradičné harfy adungu, píštaly enkwanzi a endere či jednostrunné husle endigidi. Okrem toho štyri mužské a dva ženské hlasy na pódiu úžasným spôsobom predviedli i ugandskú rozvinutú spevnú tradíciu.

 

 

Necítim sa kompetentný posúdiť, do akej miery je interpretácia ugandského folklóru v podaní Amadinda Uganda štylizovaná a do akej miery si zachováva autenticitu prejavu, no treba povedať, že takmer dvojhodinové vystúpenie malo výbornú dramaturgiu, v rámci ktorej odkrylo stredoafrickú hudobnú kultúru v mnohých podobách – znela ansámblová hra s harfami, jednostrunnými husličkami a virtuóznou akadindou „primáša“ Okello Lawrenca, zneli perkusívno-vokálne kusy so sexi tanečnými vstupmi ženskej zložky kapely, zneli zvukovo drsné jedno a dvojhlasné píšťalové piesne. Špeciálnym zážitkom bola najmä kolektívna hra na veľkú amadindu, pri ktorej všetci šiesti hudobníci sedeli ako rodina pri nedeľnom obede. Spoločnou hrou na tento nástroj vznikajú dlhé polyrytmické plochy s takmer až meditatívnymi účinkami. Každý z hráčov má pri hre na amadindu určenú svoju funkciu, výsledné prevedenie je teda perfektne melodicky i rytmicky organizovaným celkom a výnimočným koncertným zážitkom.

 

Amadinda Uganda predviedli v Babylone vskutku strhujúcu show, ktorá dokonca v závere zmenila sediace obecenstvo na tanečný parket. Nie je vždy ľahké zaujať širšie publikum špecifickými folklórnymi prejavmi, no charizmatická černošská šestica to zvládla s prehľadom vďaka výbornej dramaturgii a muzikantským výkonom spĺňajúcim najvyššie kritéria. Pri koncertoch ako bol ten v podaní Amadinda Uganda si poslucháč môže uvedomiť, aký obrovský potenciál v sebe africká hudba stále nosí.

P.S. na záver:  Po skončení koncertu vyskúšal jeden z hudobníkov zo súboru Amadinda Uganda nový perkusívny nástroj, ktorý je vyrábaný na Slovensku. Ide o melodický perkusívny nástroj WOOD PACK, zvuk má podobný marimbe a hrá sa naň paličkami alebo rukami ako na obĺúbený Hang Drum. Prototyp dreveného nástroja WOOD PACK tak zažil v ten večer krst ugandskými rytmami. Dve minúty stačili, aby sa Rashid Buyinza intuitívne zorientoval v ladení nástroja. Pozrite si video:

 

 

Miro Bachura
Foto: NVK Jaroslav Novák, courtesy of Shiraz.sk

Galéria

IMG_5803.jpg
IMG_6000.jpg
IMG_5006.jpg
IMG_5485.jpg
IMG_5533.jpg
IMG_5598.jpg

 

 

Ďalšie články

Dávid Hodek v New Yorku: Niečo, čo musíte zažiť
To, že náš talentovaný mladý bubeník Dávid Hodek bol v New Yorku, ste možno od niekoho počuli....
Taliansko-slovenský jazzový večer predstavil hudbu dvoch saxofonistov
Streda 5. februára patrila jazzovému saxofónu. Na pódiu bratislavského Ateliéru Babylon sa totiž...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...