Reportáž: Erik Rothenstein Band a Maria Blagojevič

Reportáž: Erik Rothenstein Band a Maria Blagojevič
Dávid Oláh

Saxofonista, skladateľ a aranžér Erik Rothenstein si v rámci svojho dlhodobejšie trvajúceho projektu Erik Rothenstein Band meets singers, pozval do svojho projektu ďalšiu výbornú speváčku. Po Ester Wiesnerovej, Gáborovi Winandovi a Else Valle to bola speváčka zo Srbska, Marija Blagojevič. 

 

Vo štvrtok večer sa uskutočnil očakávaný koncert v bratislavskom Bukowski Bare. Erik Rothenstein Band účinkoval v zložení: Erik Rothenstein - barytón saxofón, František Báleš - klavír, Vlado Máčaj - kontrabas a Juraj Šušaník hral na bicích nástrojoch. Zostava výborných hudobníkov zabezpečila spoľahlivý podklad pre hlavnú sólistku. 

Najsilnejším momentom večera bola pre mňa výborná dramaturgia koncertu. Striedali sa inštrumentálne jazzové skladby s popovejšími a groovujúcimi spievanými skladbami. Prvý set otvorila kapela Rothensteinovou kompozíciou M.CH.B. Blues z jeho najnovšieho albumu Rio Danubio. Skladba má moderný modálny charakter. Ide o molové blues v 6/8 takte. Rothenstein nám predviedol sólo plné napätia a uvoľnenia. Ani ďalší členovia jeho kapely sa nenchali zahanbiť.

Následne Rothenstein predstavil hudobníkov a pozval na pódium Mariju. Od prvého tónu bolo jasné, že Marija Blagojevič je vyzretá profesionálka. Jej krásny jazzový hlas je položený v nižších polohách. Hrali sa skladby, ktoré zaranžoval klavirista Fritz Pauer a taktiež jazzové štandardy. Koncert sa niesol v nesmierne rozmanitom duchu. Rothensteinov aranžmán štandardu Love For Sale mal groovový až popový charakter s prvkami latin jazzu.

Druhé kolo sa začalo opäť inštrumentálne. Hrala sa Erikova kompozícia s názvom Tiesňava. Ako už názov naznačuje, skladba v sebe nesie prvok slovenskej ľudovej hudby. Ide o striedanie groovujúceho 4/4 taktu s nepárnym 7/8. Melódia je zložená z lydickej stupnice, ktorá je pre náš folklór typická. Sóla mali peknú gradáciu a svižný charakter. 

Odznela aj kompozícia klaviristu Fera Báleša Melody For Dominik, ktorá je venovaná Bálešovmu synovi. Báleš má úžasný zmysel pre melódiu. Skladba je ovplyvnená moderným jazzom a lyrickou melodickosťou vyplývajucou z popovej hudby. Báleš sa krásne vyhral s netypickými harmonickými postupmi a stop timami.

Zaznela aj skladba v sambovom štýle. Marija bezchybne zascatovala náročné melodické linky v unisone s klavírom a saxofónom. Rytmická sekcia výborne šlapala.

V balade Paris vynikol Mariin ľúbivý hlas. Krásne nám "prerozprávala" svoj príbeh. František ju výborne sprevádzal svojimi harmonickými a melodickými ozdobami.

Koncert sa ukončil záverečným jazzovým blues kde Marija opäť excelovala. Svojim swingovým feelom pozdvihla celú kapelu na vyššiu interpretačnú úroveň.

Večer sa niesol v duchu moderného jazzu s prvkami latina, popu a groovu. Erik Rothenstein Band opäť potvrdil  svoje kvality vzájomnou súhrou, komunikáciou a logickými - pekne vystavanými sólami. Spolu s Marijou Blagojevič nám zaručili krásny večer pri kvalitnej hudbe. Nezostáva mi nič iné ako sa tešiť na ďalší projekt tohto zoskupenia.    

 

 

Dávid Oláh

Galéria

20171012_205835.jpg
20171012_214010.jpg
20171012_214034.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...