Rešpektovaná značka aj za hranicami Slovenska: Vydavateľstvo Hevhetia oslavuje 15 rokov.

Rešpektovaná značka aj za hranicami Slovenska: Vydavateľstvo Hevhetia oslavuje 15 rokov.
Patrik Gömöri

Vydavateľstvo Hevhetia z Košíc oslavuje v týchto dňoch 15 rokov svojej vydavateľskej činnosti, počas ktorej dosiahlo  medzinárodné uznanie.

 

“V zahraničí sa stávame známym vydavateľstvom na jednej strane vďaka prechodu na odlišné spôsoby prezentácie a na druhej zásluhou distribuovania našich produktov v širšom medzinárodnom kontexte. Organizujeme vlastné hudobné festivaly nielen doma, ale aj v zahraničí. Spolupracujeme s poľskými festivalmi ako Voicingers (Źory), Jazzjuniors (Krakow) a ďalšie, ” zhrnul posun riaditeľ vydavateľstva Ján Sudzina.

 

Hevhetia sa v minulom roku začala prezentovať aj ako módna a dizajnérska značka. Medzi prvými začala spolupracovať s módnymi návrharkami Júliou Zelenou a Izabelou Komjati. Ich kolekcie predstavili na viacerých módnych podujatiach na Slovensku i v zahraničí (napr: Bratislava Fashion Life, Paríž, a.i. Naposledy to bolo koncom januára v severočínskej metropole Harbin na Týždni módy Harbin Fashion Week 2016. Ján Sudzina to vysvetľuje tým, že dnešný trh sa posunul na internet a vydavatelia na to musia reagovať. Hovorí: “Málokto má ucelenú víziu, ako by to malo fungovať. My sa snažíme takúto víziu mať, aj keď ju prispôsobujeme meniacim sa podmienkam. Hoci sme stále predovšetkým hudobná značka, vstúpili sme aj do oblastí, ktoré nie sú hudobné. Móda a dizajn sú doplnkami, ktoré nám majú z pohľadu dlhšej perspektívy pomôcť hlavne marketingovo, aby sme sa dostali do médií, ktoré nie sú pre naše žánre bežné. Propagácia umelcov a ich ponúkanie publiku v žánroch, ktoré sú pre Hevhetiu príznačné – ako jazz, experimentálna a improvizovaná hudba, nie je jednoduché. Už aj odborné médiá majú oveľa menší dosah ako v minulosti a konkurencia je oveľa väčšia.

 

Ambíciou do budúcnosti je vytvoriť z Hevhetie silnú medzinárodnú značku. V Poľsku a Francúzsku sa to už deje a vydavateľstvo si vybojovalo pevnú pozíciu na špici európskych labelov. V súčasnosti sa ťažisko produkcie albumov interpretov nekomerčnej hudby presúva už na celosvetovú úroveň. Pod krídla Hevhetie prešli hudobníci ako Pawel Kaczmarczyk, Lois Le Van či Pat Mastelotto.

 

Snažíme o to, aby sme boli v horizonte najbližších piatich rokov vnímaní ako jedna z  piatich top značiek na svete v oblasti vydávania nekomerčnej hudby. Máme ambície prostredníctvom našich ďalších aktivít vydávať svetovo známych umelcov v nekomerčnej sfére,” prezrádza plány do budúcnosti J. Sudzina.

 

V súčasnosti je aj pre špičkových a kvalitných umelcov veľmi ťažké presadiť sa mimo svojho teritória  alebo inak ako prostredníctvom dotácií. Hevhetia sa snaží o to, aby bola platformou pre tých, ktorí majú perspektívu získať medzinárodný ohlas a dať im príležitosť rozvíjať sa.

 

Stále sa snažíme byť platformou a teší nás, že sa umelci cítia byť jej súčasťou. Pri ťažkých a neustále sa meniacich podmienkach, ktoré súčasný trh prináša, má každý svoju víziu. My sa snažíme zjednocovať umelcov, ktorí sú ochotní pracovať nielen na vlastnej značke, ale aj na spoločnom priestore pre Hevhetiu a ďalších umelcov,” približuje filozofiu fungovania vydavateľstva Hevhetia jeho riaditeľ.

 

Keď si niekto zvonku všimne náš žánrový rozptyl, tak je mu jasné, že nie sme puritánske vydavateľstvo, ale že pre nás je dôležitý obsah,” uzatvára Ján Sudzina: “Verím, že pre poslucháča, ktorý vníma veci vyslovene v žánrovej rovine, je smerovanie vydavateľstva ťažko uchopiteľné. No stále viac sa nám darí dosahovať to, že naši poslucháči a tí, ktorí majú radi Hevhetiu, sa ľahšie preplavia žánrovým spektrom a nie sú tak striktne monotematicky uväznení v jednom hudobnom prúde.

 

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...