Revive Big Band spája jazz s hip-hopom

Revive Big Band spája jazz s hip-hopom

Trubkár a skladateľ Igmar Thomas vytvoril skutočne zaujímavý projekt - prepojil jazzovú tradíciu s hip-hopom v big bandových aranžmánoch. V zaujímavej spolupráci so zvučnými menami je projekt schopný ukázať, ako tradičný jazz a jeho vývoj ovplyvnil ďalšie hudobné štýly 20-teho storočia.

 

Pre Igmara Thomasa sa väčšina súčasnej hudby jednoznačne vyvynula z improvizovanej americkej hudby minulosti - teda z jazzu. Toto uvedomenie ho viedlo k tomu, aby vytvoril Revive Big Band, veľké zoskupenie (big band), prostredníctvom ktorého by dokázal ukázať, že existuje prepojenie medzi hip-hopom a jeho hudobnými štýlovými predkami. S Revive Big Bandom je schopný na pódiu rozobrať, ako jazzová skladba mohla byť zdrojom samplov pre modernú klasiku alebo prezentovať vlastné kompozície, či zrealizovať zaujímavé kolaborácie so sólistami ako tap dancerom Savion Gloverom, trubkárom Roy Hargrove-om alebo rapperom Talib Kweli-m.

 

Jednu zo skladieb v podaní Revive Big Band si môžete vypočuť aj tu:

 

Celý tento projekt je možný vďaka vzťahom, ktoré si Igmar vybudoval počas štúdií na Berklee College of Music - s ľuďmi ako MC Raydar Ellis, ktorý v súčasnosti s big bandom často vystupuje, alebo koncertná producentka Meghan Stabile, ktorej agentúra Revive Music pomáha dostať big band na koncertné pódiá. V decembri 2014 sa vrátil Revive Big Band späť do Berklee a Bostonu na sériu vystúpení, tam, kde to všetko začalo. Na pláne má ďalšie vystúpenia po celom území USA a kto vie - možno sa objaví aj u nás v Európe.

 

Zdroj: npr.org

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...