Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD

Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve ocenenia na súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Mladý cimbalista, ktorý sa popri tradičnej rómskej hudbe, world a etno music začína venovať aj jazzu, a to pomerne úspešne. Kto je Ľubomír Gašpar?

 

Cimbalista Ľubomír Gašpar sa narodil 14. októbra 1989 v Banskej Bystrici, hoci až do svojich 15-tich rokov žil v srdci Slovenska v mestečku Detva. Ľubomír pochádza z najznámejšej a najvýznamnejšej rómskej hudobníckej rodiny z tohto kraja a okolia. Vášeň k ľudovej hudbe sa u neho začala prejavovať už na základnej umeleckej škole, čoskoro pribudla aj láska ku vážnej hudbe prostredníctvom štúdia na Konzervatóriu J.L.Bellu v Banskej Bystrici. Počas štúdia sa tu zároveň stretol s dvomi dôležitými hudobnými smermi, ktoré ho veľkou mierou ovplyvnili a vyformovali.

 

Jedným z nich tradičná maďarská rómska hudba, ktorá je pre cimbal typická. Táto hudba najviac zasiahla jeho srdce. Druhým dôležitým hudobným štýlom sa stal jazz. Ľubomír už ako malý chlapec improvizoval na rôzne hudobné námety, či ľudové piesne a komponoval vlastné skladby. Zlomovým faktorom v jeho jazzovom vývine sa stal rok 2003, keď sa jeho nevlastným otcom stal významný slovenský jazzový klavirista Klaudius KováčĽubomír následne počas štúdia začal so svojimi prvými jazzovými experimentmi, so svojimi spolužiakmi založil prvú formáciu "Dulcimer Free" v zložení cimbal, kontrabas a bicie. 

 

Zároveň sa intenzívne začal venovať aj štýlom etno a world music, teda hudbe mnohých národov, v roku 2008 bol jedným zo zakladateľov zoskupenia Bohemiens. Vďaka inému nástrojovému zloženiu ako v štandardnej cimbalovej hudbe sa začal obmieňať aj Ľubomírov štýl hrania a v jeho aranžmánoch sa začali objavovať aj vplyvy jazzu. Myšlienka na vlastný projekt, v ktorom by skĺbil všetky žánre, ktorým sa počas svojho života venoval, vznikla už dávno. No skutočne ju zrealizoval až začiatkom roka 2016, keď sa spojil so svojimi priateľmi a zároveň významnými osobnosťami mladej jazzovej generácie (Jakub Tököly - klavír, Peter Korman - kontrabas a Kristián Kuruc - bicie) a pod názvom "Ľubomír Gašpar Cimbal Project" sa stal víťazom českej súťaže Jazz Fruit - Mladí ladí jazz 2016. Ako hlavnú cenu získal možnosť nahrať jazzový album - to sa stalo spúšťačom ďalšej aktivity.

 

Počas nasledujúcich mesiacov odohral spolu so svojim projektom Ľubomír Gašpar niekoľko koncertov doma aj v Českej republike. Koncom novembra 2016 sa zúčastnil domácej jazzovej súťaže Nové tváre slovenského jazzu, kde získal hneď dve ocenenia - Cenu za inštrumentálny výkon a zaujímavé spracovanie folklóru a Cenu SOZA za pôvodnú autorskú skladbu "Yiddish Wedding".

 

 

Ľubomír Gašpar je v súčasnosti poslucháčom Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici pod vedením Mgr.art Marcela Comendanta. Popri tom plánuje koncertné turné na január 2017 spojené s nahrávaním debutového CD, na ktorých sa okrem jeho tvorby a úprav ľudových piesní viacerých národov objavia aj aražmány a kompozície ostatných členov kapely. Plánované vydanie CD je na jar 2017 a môžeme sa na ňom tešiť na kombináciu vplyvov slovenských, gréckych, židovských aj rumunských kultúr.

 

Zdroj: lubogaspar.16mb.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Marián Jaslovský, Bibiana Hudáková

Galéria

31166416011_f603b28509_o.jpg

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Ocenenie Esprit pre najlepší slovenský jazzový album roku 2012
Portál Jazz.sk v spolupráci so Slovenskou jazzovou spoločnosťou otvárajú prvý ročník ceny za...
Jana Kozáková vydáva album Vlčie maky: Hudba z podpoľania v jazzovej úprave zaznie na novembrovom turné
Na slovenský trh sa prednedávnom dostal nový štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky. Jedná...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...