Rok 2014 v jazze na Slovensku

Rok 2014 v jazze na Slovensku
Miroslav Bachura

Opäť sa blíži obdobie, kedy sa kontajnery plnia kalendármi. Tieto dni sú už tradične spojené s akýmsi rekapitulovaním uplynulých dvanástich mesiacov a hľadaním výziev do roku nasledujúceho. V rámci hodnotenia roku 2014 Vám prinášame niekoľko "highlightov" z diania na slovenskej jazzovej scéne.
 

Festivaly.

I keď povolanie organizátora hudobných festivalov v dnešnej dobe nepatrí k najlukratívnejším, rok 2014 bol na víkendové jazzové slávnosti skutočne bohatý. Vrcholom festivalovej sezóny boli už tradične Bratislavské jazzové dni, toho roku oslavujúce obdivuhodnú 40tku. "Džezáky" ponúkli rozmanitú dramaturgiu vedenú hviezdami ako Victor Wooten či Mike Stern, jubileum organizátori uctili celovečernou prehliadkou slovenských jazzmenov v nultý deň festivalu či premiérou dokumentu Peter, Pavel a džezáky. Jazzové dni však neboli jediným jubilujúcim festivalom. Už 20. krát sa v Košiciach uskutočnil Medzinárodný jazzový festival,  10 rokov existencie oslávili Mikulášsky jazzový festival a Jazzový festival Banská Bystrica - Špania Dolina. Letné víkendy naplnilo hneď niekoľko výborných akcií pod holým nebom, spomeňme tradične nabitý Open Jazz Fest na Zelenej Vode či Trnavský jazzyk s headlinerom Richardom Bonom. Výpočet festivalov doplňle o Festival Doda Šošoku v Piešťanoch, One Day Jazz s Avishaiom Cohenom v Bratislave a Košiciach, Orava Jazz festival v Námestove či United Europe festival v Banskej Bystrici. Okrem festivalových stálic však vznikajú i nové podujatia. Takým bol prvý ročník žilinského JazzFestu, ktorý organizoval popredný slovenský trubkár Lukáš Oravec, držiteľ ceny Esprit za rok 2013.

 

City Sounds.

Koncertná séria City Sounds má za sebou druhý rok a treba povedať, že za uplynulých 12 mesiacov sa pod touto hlavičkou uskutočnilo v Bratislave hneď niekoľko exkluzívnych koncertov. Kurt Elling, Victor Wooten, Branford Marsalis, Mario Biondi či Cassandra Wilson patria dlhodobo k najjagavejším jazzovým menám a ich koncerty sa v Bratislave tešili náležitej pozornosti. Veľkým plusom je, že večery City Sounds prebiehajú formou dvojkoncertov, kedy sa popri svetových hviezdach predstavujú i slovenskí hudobníci (Juraj Griglák, Hanka Gregušová, Andrej Urminský a i.). Séria City Sounds tento rok priniesla i dve špeciálne vystúpenia - koncert speváčky Idy Kelarovej v sprievode jej rómskych detských talentov a formácie JazzFamelia, a návrat zázračného gitaristu Andreasa Varadyho na Slovensko so svojim rodinným triom. Koncertná séria organizátorov Mariána Pavloviča a  Mateja Šáleka má za sebou teda skvelý rok, no už teraz sa zdá, že i v roku 2015 sa bude na čo tešiť. Napokon, prvým potvrdeným umelcom pre tretí ročník série je fenomenálny spevák Gregory Porter (22. apríl).

 

 

Hevhetia.

Košické vydavateľstvo Hevhetia sa už od roku 2002 významnou mierou podiela na produkcii domácich albumov klasickej, jazzovej a experimentálnej hudby. I po vyše desaťročí existencie Hevhetia šliape naplno. Dôkazom toho je nevídaná aktivita v poslednom roku. Label vydal viac ako desiatku unikátnych jazzových albumov, pričom do svojich aktivít sa mu čoraz viacej darí lákať renomovaných zahraničných hudobníkov. Svoje albumy v Košiciach vydali  francúzsky klavirista Daniel Goyone, poľskí klaviristi Michal Tokaj a Pjotr Wyleżoł, bieloruskí experimentátori Port Mone, akustické trio Sphere či brniansky free-jazzový súbor Nocz vedený nórskym trumpetistom Didrikom Ingvaldsenom. Okrem týchto label ponúkol priestor i profilovým albumom domácich hudobníkov ako Hanka Gregušová, Andy Belej či Otto Hejnic. Hevhetia si rokmi vyformovala svoju hudobnú cestu, na ktorej spája jazzovú improvizáciu so súčasnými trendami v klasickej hudbe, world music a experimentálnej tvorbe. Smerovanie Hevhetia v tomto smere z diaľky pripomína činnosť nemeckého gigantu ECM Records. Sme radi, že v Košiciach sa intenzívne a na medzinárodnej úrovni rozvíja to, čomu sa v globále hovorí "európsky jazz".

 

 

Súťaže pre mladých.

Čoraz lepšie podmienky na Slovensku dostávajú začínajúce jazzové zoskupenia a individuality i vďaka rôznym súťažiam, ktoré sa každoročne konajú. Bratislavské jazzové dni majú svoje Pódium mladých talentov (na ktorom toho roku dominovala kapela GrooveHub), Slovenská jazzová spoločnosť vždy pred Vianocami vyberá Nové tváre slovenského jazzu (víťaz Cha Bud!) a portál Jazz.sk v spolupráci s Rádiom Devín počas pol roka prezentovali mladé talenty v druhom ročníku Jazz START UP (víťaz Andrej Urminský). Suma sumarum nejde o to, kto v súťaži koho "porazí". Tieto projekty v prvom rade pomáhajú mladým hudobníkom prezentovať sa v profesionálnych podmienkach, konfrontovať svoju hudbu s názormi odbornej poroty a tiež sa dostať do hľadáčika organizátorov a promotérov, ktorí s jednotlivými súťažami spolupracujú a sledujú ich. Vo výsledku tak ide o obohacovanie klubového i festivalového života generáciou mladých kapiel a hudobníkov, z ktorých si scéna časom vydestiluje tých najšikovnejších a najoriginálnejších.

 

 

Hrana.

Počas posledných dní roka naposledy koncertne zazneli kompozície kultového skladateľa Mareka Brezovského v projekte Hrana vedenom Oskarom Rózsom. Rózsa sa v triu s Martinom Valihorom a Vladom "Slnkom" Šarišským s projektom rozlúčili sériou beznádejne vypredaných koncertov v Banskej Bystrici a Bratislave tesne pred Vianocami. Priamym impulzom k uzavretiu kapitoly Hrana bolo uvedenie rovnomenného celovečerného filmu reflektujúceho Brezovského búrlivý život (premiéra 27. marca). Výnimočne talentovaný skladateľ sa teda roky po svojej smrti dočkal maximálne dôstojnej pocty svojmu dielu vďaka hudobnému prevedeniu tria Rózsa-Valihora-Šarišský i filmovému prevedeniu Patrika Lančariča.

 

 

 

Budeme veľmi radi, ak sa s ostatnými v sekcii komentárov podelíte o svoje naj zážitky, úspechy, zaujímavosti či sklamania z uplynulého jazzového roka. Ďakujeme.

 

 

Miro Bachura

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2013
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ sa stala oficiálne...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2014
Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. Víťazné albumy...
Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...