Rytmické dielne s Martinom Verdonkom

Rytmické dielne s Martinom Verdonkom
jazz.sk

Festival perkusií WORLD OF THE DRUMS sa organizátori rozhodli tento rok rozšíriť o Rytmické dielne pod vedením svetového perkusionistu Martina Verdonka. Pre skúsených hudobníkov a perkusionistov je to príležitosť hlbšie preniknúť do latinskoamerických rytmov a tvorby groovov.  

Martin Verdonk, rodák z ostrova Curacao, je špičkový svetový perkusionista. Vďaka  rozmanitým hráčskym skúsenostiam vie  jedinečne využiť autentické latinskoamerické hudobné nástroje a rytmy v rôznych žánroch. Spolupracoval s hudobníkmi ako Horacio „El Negro“ Hernandez, Alex Acuna, George Benson, George Duke, Incognito, Richard Bona, Paquito D’Rivera, a mnohí ďalší.

Študoval perkusie na konzervatóriu v Rotterdame a na Conjunto Folklorico Nacional de Cuba. V súčasnosti žije a pôsobí prevažne v Holandsku. Za dôležitý medzník považuje pôsobenie v perkusívnej sekcii skupiny Carlosa Santanu a založenie skupiny Congarilla , kde pôsobil s kolegami - perkusionistami Raulom Rekowom a Orestesom Vilatom v rokoch 1986 až 1989. V súčasnosti Martin pôsobí ako učiteľ na konzervatóriu v Rotterdame a v Los Angeles, kde získal ocenenie Za vynikajúce služby v džezovej výchove v roku 1995. Martin vydal dva úspešné albumy latino džezových fúzií s hviezdnym obsadením. V roku 2004 si na nahrávanie albumu Old School New Sound pozval perkusionistov, s ktorými pôsobil v skupine Santana (Orestes Vilato a Walfredo Reyes jr.). Na albume Tribal Fusion spolupracovali Horacio „El Negro“ Hernandez a Danny Gottlieb. Podľa amerického časopisu Drum patrí Martin medzi štyroch najlepších perkusionistov, ktorí vedú prezentácie nástrojov, tzv. clinic.
 

Rytmické dielne sa budú konať 12. októbra a budú venované latinskoamerickým rytmom, tvorbe groovov. Budú rozdelené do dvoch častí:  

 

Percussion Masterclass je určený perkusionistom, bicistom a bubeníkom, ktorí už majú skúsenosti. Tento workshop sa počas troch hodín okrem teórie, upriami predovšetkým na výučbu groovov na kongá, bongá, tamburíny, šejkre a iné ručné perkusie. /Cena je 15 EUR.

 

Rhythmic  Section Masterclass je otvorený pre hudobníkov ( gitara, kontrabas,ai.), ktorí sa chcú podrobnejšie zoznámiť s latinskoamerickými rytmami, ich využitím napr. v jazze alebo world music, zlepšiť si interakcie s perkusionistami a podobne. Dvojhodinový workshop počíta s účasťou hudobníkov so záujmom nielen o teóriu ale aj o praktické  spoločné jammovanie s perkusionistami pod vedením lektora.  /Cena je 10 EUR.

 

Web – Prihlášky

 

Počas druhého októbrového víkendu sa okrem Rytmických dielní Martin Verdonk predstaví aj ako špeciálny hosť tria Jonáš/Kalász/Portella v Bratislave na Festivale perkusií 2014 v DK Ružinov.           

 

 Program festivalu

Informácie poskytla Jarka Vlčková

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Erik Rothenstein: Mexické publikum striehlo na každú našu notu
Stretol som sa so saxofonistom, skladateľom, aranžérom a pedagógom Erikom Rothensteinom. Rozprávali...
Letný hudobný workshop pre mladých ,,Za hranice s hudbou’’: Prihlasovanie je stále otvorené!
Štyri mladé slovenské hudobníčky sa pred pár rokmi rozhodli vytvoriť na Slovensku niečo nové, čo by...
Workshop s Chrisom Davom: Aj bubeníci by mali byť muzikanti
Už po tretíkrát zabezpečil bubeník a organizátor One Day Jazz festivalu Martin Valihora ďalšiu...
V polovici júla sa nedaľeko Bratislavy uskutoční nový workshop: Za hranice s hudbou pod vedením mladých lektorov
Partia mladej generácie hudobníkov venujúcej sa jazzu a príbuzným žánrom sa rozhodla predať svoje...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...