Saxofonista Jimmy Greene spomína na svoju dcérku s albumom A Beautiful Life

Saxofonista Jimmy Greene spomína na svoju dcérku s albumom A Beautiful Life

Saxofonista Jimmy Greene vydal pred pár mesiacmi svoj už desiaty štúdiový album, no tento posledný je niečím skutočne výnimočný. Je venovaný spomienke na jeho dcéru Anu, ktorá bola jednou z dvadsiatich detí, čo prišli o život počas streľby na základnej škole Sandy Hook Elementary School v meste Newtown, Connecticut.

 

Streľba na Sand Hook Elementary School zaznela 14. decembra 2012, keď 20-ročný Adam Lanza usmrtil 20 detí a 6 členov učiteľského zboru, predtým ako usmrtil svoju matku v ich dome v Newtowne. Tento incident bol najtragickejším v histórii všetkých prestreliek na základných aj stredných školách, vykonaných jednou osobou. Jednou z usmrtených detí bola aj Ana Márquez-Greene, 6-ročná dcéra saxofonistu a skladateľa Jimmy Greene-a.

 

Viac ako niekoľko mesiacov po tom, ako bola Ana zavraždená v Newtowne, Jimmy Greene nemal ani silu ani nijakú túžbu myslieť na hudbu. No ako sám spomína, každým dňom sa cítil stále menej sám sebou a postupne si uvedomoval, že musí do svojho života opäť vniesť nejaký zmysel, štruktúru a rutinu a vrátiť sa ku tomu, čo robil, ku tomu, kým je. "Keď neexistuje nijaký iný spôsob, ako dať von tie emócie alebo vnútorné zápasy a traumy, vtedy je tu na to hudba. Tá v takomto momente pomôže. Je to podobné ako vyrozprávať sa niekomu."

 

V tom období, chvíľu potom, ako sa rozšírili správy o tom, čo sa stalo, Norman Chesky, riaditeľ vydavateľstva Chesky Records, zavolal Greenovi a ponúkol mu štúdio a celé nahrávanie albumu - úplne zadarmo - a zároveň mu už vopred dal všetky práva na svoju nahrávku. Dôvod bol jednoduchý: "Myslím, že Greene je veľmi talentovaný skladateľ a cítil som, že by to bolo pre neho dobrým spôsobom ako sa rozlúčiť so svojou dcérou, ako otec aj ako umelec."

 

Greene prijal ponuku a sústredil svoju pozornosť na tvorbu a nahrávanie, hoci spomína, že pri komponovaní vo svojej pracovni pretieklo množstvo sĺz a bolesti. No aj napriek tejto bolesti Greene album dokončil a skladba "Ana Had a Way About Her" predstavuje úsmev cez slzy - spomienku na to, ako Ana dokázala rozdávať lásku všetkým naokolo.

 

Ďalšou skladbou na albume je aranžmán chorálu "Come Thou Almighty King". Tento hymnus bol jednou z piesní v klavírnej škole Greenovho syna Isaiaha. Green spomína: "Môj syn zvykol túto skladbu cvičiť doma na klavíri a v zošite bol uvedený aj text. Ana, ktorá sa vždy rada pohybovala okolo klavíra, keď Isaiah cvičil, zvykla stáť pri ňom a spievala text, kým on hral.

 

Skladbu, "Seventh Candle", napísal Greene v apríli, zhruba v čase, kedy by rodina oslavovala Anine siedme narodeniny. Niektoré ďalšie piesne na albume mali aj text, Jimmy oslovil bývalých spolužiakov Any a jej brata a všetci v detskom zbore spoločne spievajú na niekoľkých skladbách.

 

Posledný text, ktorý je počuť na albume, sú slová "Pamätajte na mňa, pamätajte na mňa". Greene to vysvetlil jednoducho: "Chcem, aby sme na Anu všetci stále pamätali. Chcem, aby to, čo sa stalo, bolo stále v pamäti všetkých, aby nás to nútilo konať."

 

Zdroj: http://www.npr.org

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...