Šiesty ročník festivalu popredného saxofonistu: Gypsy Jazz Festival 2017 Mila Suchomela

Šiesty ročník festivalu popredného saxofonistu: Gypsy Jazz Festival 2017 Mila Suchomela
Patrik Gömöri

Divadlo Aréna bude hostiť v sobotu 2. decembra 2017 od 19:00 ďalší, v poradí už šiesty Gypsy Jazz Festival 2017. Prinášame vám kompletný program festivalu, ktorého hlavným organizátorom je slovenský saxofonista Milo Suchomel. 

Autorský projekt cimbalistu Ľubomíra Gašpara a jeho priateľov popredných slovenských umelcov, ktorých cieľom je vytvoriť zaujímavú kombináciu cimbalu s klasickými a  jazzovými nástrojmi ako je klavír, kontrabas a bicie. Vo svojom repertoári majú hlavne aranžované ľudové piesne rôznych národov a autorské skladby. Pri aranžmánoch sa inšpirujú jazzovou hudbou, funky music, pop music, klasickou hudbou, ale aj rytmami, ktoré sú použité v moderných štýloch hip hopu a R’n’B. Spojením týchto nástrojov, inovatívnych aranžmánov a interpretáciou, vzniká zaujímavá symbióza a jedinečný zvuk tejto kapely. 

Ľubomír Gašpar Cimbal Project (SK)

Ľubomír Gašpar - cimbal
Jakub Tököly - piano
Peter "Kozmo" Korman - kontrabas
Peter Solárik – bicie

 

Všetci členovia projektu Ľubomír Gašpar Cimbal Project boli študentami významného klaviristu a pedagóga Klaudiusa Kováča a neskôr študovali na popredných vysokých školách ako napríklad: Janáčkova Akadémia v Brne, Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta či Die Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt vo Viedni.

Open call - World Music Festival

Philharmonic Quartet Bratislava (SK)

Lucia Harvanová - 1. husle
František Ferienčík - 2. husle
Roman Rusňák - viola
Roman Harvan - violončelo

Kvarteto zostavené z elitných hráčov popredných slovenských orchestrov zahrá autorské kompozície Mila Suchomela a Nikolaja Nikitina. Obaja autori čerpajú inšpiráciu zo slovenskej, rómskej, či židovskej folklórnej hudby. Výber diel Mila Suchomela pochádza z filmovej hudby, ktorá bola odprezentovaná v dokumentárnom seriáli Neumlčaní. Nikolaj Nikitin pripravil ukážky z nového 3. sláčikového kvarteta, ktoré odznejú v premiére.

Vojtěch Szabó & Swingtet (CZ)

Vojtěch Szabó - akordeón
Tomáš Honsa - gitara
Vojtěch „Caffé“ Emmer - gitara
Roland Hamaj - kontrabas

Sólový hráč na akordeóne Vojtěch Szabó patrí k akordeónovej interpretačnej špičke. Vo svojej domovine (na Slovensku) je považovaný za najlepšieho jazzového akordeonistu vôbec. Nielen akordeón je doménou skvelého inštrumentalistu Vojtecha Szabó. Objavuje sa totiž na javiskách spolu so symfonickým orchestrom či jazzovou kapelou nielen s akordeónom, ale tiež na klavírnej stoličke za koncertným krídlom. Inklináciu k jazzovej, francúzskej a argentínskej hudbe nezaprie Vojtěch Szabó ani pri hraní klasických akordeónových diel. Vyrastal v muzikantskej rodine a na akordeóne hrá od svojich piatich rokov. Najviac ho ovplyvnil jeho otec, ktorý hral na bicie a jazdil po svete s jazzovou kapelou. Práve vďaka jeho vplyvu sa Vojtěch Szabó vyhol hraniu v cimbalovej hudbe, kde väčšina akordeonistov nájde svoje uplatnenie a šiel si tvrdošijne za svojím jazzom, francúzskymi šansónmi a latinskoamerickým hudobným štýlom, čo z neho robí jedinečného interpreta.       
 

Po absolvovaní hudobného štúdia hral s muzikantmi  jazzovej špičky na Slovensku ako napr. Peter Lipa, Jozef Brisuda, Andrej Šebo, Ján Babič. Ďalej účinkoval s členmi súboru Slováckeho divadla v Uherskom Hradišti, Filharmónie Bohuslava Martinů v Zlíne, Zdenkou Trvalcovou, Ondřejom Soukupom, Felixom Slováčkom, Takács Nikolasom (HU), Pavlínou Senice, Pavlom Šporclom, Michaelom Kocábom a ďalšími. Nahral CD ako špeciálny hosť Pavla Šporcla a Gipsy Way Ensemble, s ktorými Účinkoval na Gipsy Fire Generali Tour 2014 po celej SR. V súčasnej dobe je v konečnom štádiu sólové CD, ktoré nahral v hudobnej réžii Michaela Kocába. V roku 2016 nakrúcal film The Adventurers (v hlavnej úlohe so Jean Renom), kde stvárnil rolu akordeonistu. Medzi jeho výrazné vzory patrí napríklad Richard Galliano, Art van Damme, Frank Marocco, Keith Jarrett, či Oscar Peterson. Vojtěch Szabó si pred Richardom Gallianom zahral pri príležitosti jeho brnenského koncertu koncom roka 2016. Obsadenie formácie dopĺňajú gitarový virtuóz Tomáš Honsa, na sprievodnej gitare Vojtěch Emmer a kontrabasista Roland Hamaj.    
 

Milo Suchomel - David Hodek Jazzhop (SK)

Projekt dvoch generácii, kde sa predstavia renomovaní slovenskí hudobníci. Milo Suchomel predstaví opäť svoje nové skladby v moderných aranžmánoch. Mladú krv budú zastupovať David Hodek s basgitaristom Rišom Csinom. Tomáš Gajlík je zasa zárukou top klavíristov na Slovensku. Nebude chýbať ani dlhoročný Suchomelov gitarista a sideman Pavol Bereza. Tentokrát sa s nimi predstavia aj mladé talentované speváčky, a to Anabel Molová, Alžbeta Ferencová a iné. Ktovie čím nás toto zoskupenie ešte prekvapí...

Tlačová správa

 

Galéria

Arena_Gipsy17_Plagat_A1_letak 03-press-page-002.jpg

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...